Godbiter i pollisten
Slik smaker årets beaujolais nouveau
Foto: (Lumia Imaging SDK)

Slik smaker årets beaujolais nouveau

10 av de til sammen 15 helt ferske vinene som er klare for salg på polet i morgen tidlig er testet. Se resultatene her.
Aase E. Jacobsen
20 November 2016 - 15:20

Drøyt 13.000 flasker av årets vin er på plass i polhyllene i morgen tidlig.

Her er oversikten over hvilke polutsalg som har kjøpt inn hvilke beaujolais nouveau-er

Den tredje torsdagen i november er etter tradisjonen salgstart for beaujolais nouveau - en tradisjon som nå er inne i sitt 65. år. 

Her er alle 10 som er testet. Foto: Lumia Imaging SDK

 

Det var på hengende håret at det ble vin i år, for med to uker senere høst enn «normalt», ble det i år veldig kort tid for både vinmakere og transportører. 

Årets høst er nesten like sen som rekorden i 2013 eller 2008, men likevel annerledes. Bakgrunnen for forsinkelsen er de mange utfordringene området, i likhet resten av Burgund, hadde i begynnelsen av vekstsyklusen med fatale runder med frost og hagl. Juli og august kompenserte og en «Indian summer» i september og oktober gjorde resten. 

Beste noensinne

Resultatet er viner med kjøttfull frukt, kirsebær og annen mørkere frukt, sødmefylt, men balanserte, ikke veldig høy syre, men tilstrekkelig friskhet. Noen av vinene virker litt uferdige, hvilket er å forvente med en sen innhøstning, mens andre ikke avslører mangel på tid i flaske like lett.  

Jean Paul Bruns Beaujolais Nouveau L'Ancien Vieilles Vignes 2016 er den beste beaujolais nouveau jeg noensinne har smakt. Husk å servere den i burgundglass og la den gjerne få en runde i en karaffel først. 

Sannsynligheten for at 2016 blir et godt år for den vanlige beaujolaisen vi får servert fra neste år og utover, er stor. Kanskje ikke de aller mest strukturerte, men like fullt viner med mye sjarm. Og når beaujolais viser seg fra denne siden, smaker den veldig godt til hvit fisk (vi kan allerede glede oss til skreisesongen) og asiatisk mat. 

NB Siden alt av beaujolais nouveau er i tilleggsutvalget, kan vinene ikke bestilles på vanlig måte. Derfor står de som utsolgt i vår polliste. Sjekk her hvilke polutsalg som har vin i hyllene fra torsdag denne uke. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her