Med en bakgrunn som ekte østkantgutt, nærmere bestemt fra Ellingsrud, var det ikke opplagt at Robert Lie skulle vie all sin tid til vin: - Jeg er nok fortsatt den eneste i vennegjengen som er interessert i vin.
Han ble fanget under læretiden på Det Blå Kjøkken. - Jeg hadde ingen erfaring med vin utover pensum fra videregående og kunne knapt åpne en vinflaske. Det var vinkelnerne Dan Lystad og Finn Solberg som fikk meg interessert, og etter det har jeg vært hekta, sier han. Vin er både hobby og jobb. - Jeg er veldig heldig som har en jobb som både er morsom og interessant, hevder han.
Lie har dessuten rekord som yngste deltaker noensinne i den norske uttakingen til Trophée Ruinart i 1998 hvor han stilte opp som 17 årig lærling! Det skal du ha skikkelig guts for å kaste deg ut i. - Det var en kollega som meldte meg på, og da måtte jeg bare stille opp, sier han beskjedent. Lie har imidlertid ikke deltatt siden. - Jeg bestemte meg for at neste gang deltar jeg for å vinne, sier han med så stor overbevisning at vi tar han på ordet.
Etter læretiden på Det Blå Kjøkken arbeidet Lie på Oro. Deretter har han vært trofast mot Statholdergaarden. Han kan ikke skryte nok av arbeidsplassen sin. - Et utrolig inspirerende miljø med mange dyktige fagfolk, med alle muligheter for å lære om hvordan mat og vin harmonerer, påstår Lie, og sjefen sjøl, Bent Stiansen, er rask med å svare: - Lie er en meget lovende kapasitet innen vinkunnskap som vi er veldig glade for å ha med på laget.

Samarbeidet med kjøkkenet med kjøkkensjef Torbjørn Forster i spissen, utgjør en viktig del av Lies arbeidsdag. - Hver dag settes det opp en seksretters meny som jeg foreslår en vinmeny til, gjerne med fire ulike viner. Og da prøver jeg å velge viner som gjestene kanskje ikke kjenner fra før av og som de neppe ville valgt hvis de skulle kjørt en vin til hele menyen, sier han.
Og responsen uteblir ikke. - Vinmenyen er veldig populær og gjestene viser stor interesse og er veldig åpne for å lære og bli kjent med nye viner og områder. Hver tredje gjest velger seksretteren og 80-90 prosent av dem går for vinmenyen. Men utfordringen er likevel å finne viner som samtidig passer til maten og som ikke er altfor dyre, helst ikke over 800 kroner.
Lies personlige favoritter passer også godt sammen med Statholdergaardens kjøkken: - Jeg er veldig glad i røde Rhône-viner og nær sagt selvfølgelig, hvite burgundere.
Lie etterlyser en større satsing på å løfte lærlingenes vinfaglige kunnskap: - Det hjelper ikke å tre kunnskap nedover ørene på dem. Interessen må vekkes, slik den ble gjort hos meg, for å få lærlingene selv til å ønske å lære mer. Det er ikke lett, det skal jeg være den første til å innrømme, sier Lie som selvsagt har ansvaret for å stimulere interessen for vin og annen drikke hos egne lærlinger. Selv stiller han nok i en særklasse siden han allerede som lærling var opptatt av å utfordre de erfarne vinkelnerne når det gjaldt detaljkunnskap om vin.
Lie har stort sett måttet nøye seg med å lese om verdens vinproduserende regioner. Men en studietur til Rhône og en nylig gjennomført Italia-reise er det blitt. Sistnevnte var for øvrig premie siden Lie ikke overraskende ble beste elev fra vinkelnerstudiet våren 2002.