Mat
Kveite året rundt

Kveite året rundt

Takket være oppdrett av kveite kan denne kanskje lekreste av alle fiskeslag nytes året rundt. Som i denne gode oppskriften.
23 September 2013 - 11:00

Kveite, også kalt hellefisk, og hellebarn som ung, er et nordeuropeisk fiskeslag som har en dyp forankring i norsk mat- og kystkultur.

Mens villkveite har vært en sjelden råvare, har kveiteoppdrett, primært gjennom merkevaren Sterling kveite, sørget for jevn og stabil tilgang og ikke minst kvalitet.

Villfisk om sommeren

Størrelsen på Sterling-kveite er dessuten mer hensiktmessig for det moderne kjøkken. For mens villkveitene kan bli opptil 300 kg og stort sett ligger på 20 til 70-80 kg, slaktes oppdrettskveite når den er 3-10 kg.

Tilgangen på vill kveite er ustabil gjennom året. Den er fredet fra slutten av desember fram til april. I denne perioden siger det likevel noe fisk inn på markedet, hovedsakelig bifangst fra lokale fiskere.

Morsomme historier om kveita

Tilgangen er best om sommeren når fisken går opp for å gyte. Fiske av villkveite har aldri vært og vil aldri kunne bli "storindustri". Derfor vil heller ikke kvalitetssikringen kunne forbedres i noen særlig grad.

Lang holdbarhet

Fordelen med oppdrettskveite er at man har bedre kontroll med størrelse, tilgang og kvalitet. Med en gang fisken er høstet kjøles den ned til kjernetemperatur. Hele veien til sluttbruker oppbevares fisken ved riktig og stabil temperatur. Kveite har, som all annen flatfisk, en lang holdbarhet i fersk tilstand.

Et annet forhold som gjelder alle flatfisker er at denne type fisk bør hvile én til to dager før bruk. Dette for at fiskekjøttet skal mørne og ikke krølle seg under tilberedningen.

Lær å koke din egen kraft

De fleste kokker foretrekker hel fisk. Det gir selvfølgelig god økonomi siden avskjær kan benyttes til kraft.

Oppdrettskveite har en utnyttelsesgrad på 60 prosent, det vil si at av ett kilo hel fisk får du 600 g renskåret filet. Det er mer enn det som er vanlig for villfisk. I fiskedisken selges mesteparten av oppdrettskveita skåret i skiver eller som filet.

Egen hybel

Kveiteoppdrettet i Marine Harvests regi skjer i fjordene i Ryfylke i Rogaland. Men yngelen utklekkes og vokser opp under beskyttete og stabile forhold innendørs. En prosess som tar halvannet år.

Kveite er nemlig en krevende fisk i den forstand at den er nøye med boforholdene. Først når den veier nærmere 2 kilo flyttes den ut i fjorden

Men selv her har hver fisk sin egen hybel i form av et system med hengende hyller. Fôret som brukes består utelukkende av marine råvarer fra bærekraftige bestander.

Fisken slaktes fra og med 3-4 års alder og vekten er ca 6 kilo. Oppdrettet er selvsagt 100 prosent sporbart og ISO-sertifisert i alle bauger og kanter.

De lekreste retter

Nedenfor finner du en av de mange deilige oppskriftene vi har i vår rikholdige kokebok på kveite.

Kveite er en takknemmelig delikatesse å jobbe med, for fisken passer til et vell av forskjellige retter.

Feststemte oppskrifter med kveite

Kveite til enhver anledning

Lettsaltet kveite med lun tomatvinaigrette

Lettsaltet kveite med lun tomatvinaigrette
Ingredienser
700-800 g kveitefilet
salt
Potetmos:
200 g mandelpoteter
2 ss mykt smør
1/2 dl kremfløte
1 ss gressløk
salt og pepper
Vinaigrette:
5 tomater
1 finhakket sjalottløk
2 ss balsamico-eddik
5 ss olivenolje
1 ss frisk estragon
salt og pepper
Potetflarn:
4 mandelpoteter
3 ss klaret smør
salt

Fremgangsmåte

  1. Skjær filet i pene 5 mm tykke skiver. Dryss over litt salt og sett kaldt over natten.
  2. Kok potetene til de er myke. Mos dem og tilsett smør og fløte. Smak til med salt, pepper og gressløk.
  3. Fjern skall og innmat fra tomatene. Skjær tomatkjøttet i 5x5 mm store biter. Fres sjalottløk i olivenolje. Tilsett eddik og la koke i 2 minutter. Like før servering tilsettes tomat og frisk estragon.
  4. Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver i lengderetningen. Vend dem i klaret smør og legg dem på en stekeplate. Stekes i ovn ved 150 grader til de er sprø. Legg dem på kjøkkenpapir og dryss over litt salt.
  5. Dampkok fisken og server den sammen med potetmos, potetskiver og tomatvinaigrette.

Se flere kveiteoppskrifter her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her