- Jeg ble kjempeglad i Midnattsolpotet-produktet med en gang. Både navnet, utseendet på emballasjen og ikke minst kvaliteten er midt i blinken for oss, og gir oss enda en grunn til å være stolte av det vi har her nord, sier en entusiastisk Anne Brit Andreassen, innehaver av Emmas Drømmekjøkken i Tromsø. Som i åtte år har vært et fyrtårn for nordnorske matvarer. En arena for å vise fram nye og glemte matskatter.
Nå er det altså den gamle nordnorske potetsorten gulløye som Emmas drømmer om. Og realiserer i form av nye og velkjente kombinasjoner. Soussjef, Angus Hugøy, berømmer både denne poteten og andre nordnorske poteters smak og kvalitet.- Med denne poteten får du en mye grovere mos enn med mandelpotet, men den gir likevel en luftigere konsistens, understreker han.
AlpelammetHun har selvsagt sikret seg sin andel av årets slaktekvote av denne begrensete produksjonen som brødrene Larsen i Lyngen står for. Særpreget og kvaliteten er et resultat av det tøffe klimaet og ikke minst terrenget lammene beiter seg i. Floraen er naturlig nok også spesiell i dette berømte alpelandskapet.
Foreløpig er alpelammet kun tilgjengelig gjennom Eide Handel på Kvaløya og selvsagt fra Emmas kjøkken. En annen lokal nyhet de også har stor tro på, er Tindskinke fra kjøtt- og delikatesseprodusenten H. Mydland i Tromsø. Den er et resultat av et storskinkeprosjekt i regi av Norsk Proshutto (jada, det skrives slik) hvor kjøttprodusenter, både primærprodusenter og foredlingsbedrifter, samarbeider om å utvikle langtidsmodnete spekeprodukter med utgangspunkt i spansk og italiensk teknologi og erfaring.
Konkurranse om godbitene- Vi vil selvsagt mye heller ha Tromsø-skinke enn parma så lenge kvaliteten er på høyde, slår Anne Brit fast.
- Og multehøsten ble ikke så god som vi håpet, men vi har i alle fall nok Andøy-multer til å møte julesesongen, sier Anne Brit.
Forståelse viktig- Ja, vi er nok perfeksjonister hele gjengen men det er også derfor vi gjør det så bra, smiler hun og viser som et av få etablissementer i byen til en resultatgrad på 10 prosent.
Streng økonomistyring er forklaringen, og de ansatte blir informert om stoda. - Med hjelp av enkle regnestykker og delaktighet forstår alle hva som må til for at vi skal tjene penger - og overleve, slår hun fast.
Alter egoEt annet viktig bidrag til den økonomiske suksessen står Kaffe å Lars for, kaffebaren i første etasje. De første stamgjestene står på trappa allerede sju om morgenen og ved lunsjtider er det trangt om plassen for her får du velsmakende lunsjretter laget av de samme kokkene som fyller tallerkene på Emmas.