Grønt til himmels

Forbruket av grønnsaker øker, og vegetarretter får stadig oftere fast plass i restaurantenes menyer. Her gir vi deg gode ideer til å gjøre menyen grønnere - også i ditt eget kjøkken.
Aase E. Jacobsen
20 September 2010 - 12:38

Forbruket av frukt og grønnsaker øker, og det kommer neppe som en overraskelse tatt i betraktning all den negative fokus som har vært på kjøtt i de siste året, men tendensen til økt vekst startet lenge før dyreepidemiene ble et tema.

- I 2000 var veksten på åtte prosent, forteller konserndirektør Svein E. Hoberg i Bama som har en markedsandel på ca. 50 prosent av totalmarkedet for frukt og grønnsaker her til lands.
 
- Storhusholdning viser en noe sterkere utvikling enn dagligvare, videre ser vi en vridning fra tradisjonelle produkter som rotfrukter og kål til lettere grønnsaker som salater, urter og tomater. Mye av årsaken ligger i større utvalg men også bedre kvalitet.

Friskt og rent
Håvard Ravn Larsen, matfaglig konsulent i Bama med ansvar for å lære ansatte på kantine- og restaurantkjøkkener om nye grønnsaker samt nye måter å bruke gamle travere, legger til:
 
- Grønnsaker spiller en stadig viktigere rolle i kjøkkenet. Og det dukker opp nye kreative måter å bruke grønnsaker på. Nå har etter hvert alle kjøkken sentrifuger som brukes til å lage frukt- og grønnsaksjuice samt trekke ut ekstrakter som brukes til å øke smaksintensiteten i maten. Et eksempel er å koke gulrøttene i gulrotsaft i stedet for vann.

Populær nyhet
Årets frilandsnyhet er baby leaves, små blader som brukes som salat, men de vil neppe kopiere den eventyrlige suksessen til ruccula som gikk rett til himmels for et par år siden.
 
- Noe slikt har vi aldri opplevd før, forteller Kristoffersen som vanligvis kan servere årets første norske frilandsdyrkete ruccula på 17. mai. Hjertesalat har Elstøen dyrket i flere år men det er først nå at etterspørselen har tatt av.
 
Ravn Larsen i Bama kan ikke få fullrost hjertesalaten godt nok: - Den er en meget holdbar og smakfull salat brukt alene eller i blandinger samtidig som den er svært god å varmebehandle, enten lett dampet, woket eller noen sekunder på grillen.

Les mer om trendene innen vegetarretter og de nye grønnsakssortene her

Nå serverer vi deg i stedet lekre oppskrifter med vinforslag.
 

Trufe de Chine eller blå kongo med trøffelolje og ruccula

Trufe de Chine eller blå kongo med trøffelolje og ruccula
Ingredienser
Rund blåpotet i skiver, blansjert
olivenolje
trøffelolje
salt og pepper
Ruccula
vinaigrette
urter
Vinaigrette:
1 fedd hvitløk
1 sjalottløk
¼ dl god eddik
3 soltørkete tomater
salt og pepper
1 ts frisk timian
1 dl olivenolje

Fremgangsmåte

Skrell potetene og skjær de i tynne skiver som du legge i kaldt vann for å ikke bli brune. Kok opp godt saltet vann og ha i potetskivene og la de koke et par minutter (blansjering).
 
Ta opp potetskivene når de fortsatt har litt tyggemotstand i kjernen og ha de over i iskaldt vann.
 
Rens og finkutt hvitløk, sjalottløk og soltørket tomat. Has i en bolle sammen med eddik, salt og pepper. Spe forsiktig i oljen under omrøring. Tilsett timian.
 
Drypp trøffel- og olivenolje over potetskivene, smak til med salt og pepper, bland godt.
 
Fordel potetskivene på tallerkener. Ha vinaigrette over rucculasalaten. Bland godt og fordel oppå potetskivene. Pynt med urter.

Sendt inn av Håvard Ravn Larsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Stekt asparges og blomkål med blomkålpuré med olivenolje og gressløk

Stekt asparges og blomkål med blomkålpuré med olivenolje og gressløk

Fremgangsmåte

  1. Rens og del blomkålen i buketter. Ta vare på restene til puréen. Kok blomkålbukettene i godt saltet vann til de begynner å bli møre, avkjøles med en gang i rikelig kaldt vann. La de renne godt av seg.
  2. Skjær vekk 3 cm av roten, skrell den nederste delen av aspargesen. Kok den i godt saltet vann i ca 1 til 2 minutter. Avkjøl raskt i kaldt vann. Ta aspargesen opp av vannet og tørk godt.
  3. Stek blomkålbukettene og aspargesene i hver sin panne, til de begynner å bli lett gylne.
  4. Smak til med salt og pepper.
  5. Sauter blomkålbitene og løken i olje. Hell så grønnsakskraft over blomkålen og kok til den er mør. Hell av kraften og kok den inn. Kjøres til puré, smak til med salt og pepper. Monteres med olje.

Sendt inn av Håvard Ravn Larsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Potetsalat med koriander, chili og hvitløk

Potetsalat med koriander, chili og hvitløk

Fremgangsmåte

Kutt alle ingrediensene, bland alt i en bolle og tilsett sitronsaften, smak til med salt, pepper og bland i olje.
 
Bør lages dagen før og stå kaldt for å trekke smak.
 
Velegnet tilbehør til spekemat eller kaldt kjøtt eventuelt sammen med stekt kylling. Kan også serveres som forrett.
 

Sendt inn av Håvard Ravn Larsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hjertesalat og baby leaves med tomatdressing med Sommariva olivenolje

Hjertesalat og baby leaves med tomatdressing med Sommariva olivenolje

Fremgangsmåte

Rens og finkutt hvitløk, tomat og sjalottløk. Ha i salt og pepper. Spe forsiktig med oljen under omrøring. Kryddergrønt tilsettes til slutt.
 
Fordel salatbåtene og rødbetesalaten på tallerkener. Drypp over vinaigretten.
 
Server med lyst brød.

Sendt inn av Håvard Ravn Larsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lun Snøfrisk med ovnsbakte cherrytomater og fennikel

Lun Snøfrisk med ovnsbakte cherrytomater og fennikel

Fremgangsmåte

  1. Ovnsbakte cherrytomater:
  2. Skjær et kryss i enden av tomatene. Sett dem i en ildfast form, dryss over den hakkede hvitløken, salt, pepper og rosmarin.
  3. Hell over olje og bak i ovnen ved 150 grader til tomatene begynner å bli myke. Brett skinnet opp rundt toppen.
  4. Ovnsbakt fennikel:
  5. Del fennikelen på langs i 6 båter, legg den i en ovnspanne og bak i ovnen på samme måte som tomatene.
  6. Snøfrisk på toast:
  7. Bland Snøfrisk godt med urter og pepper, form massen til egg.
Anrettes på toasten som er ristet i olje og hvitløk. Varmes i salamanderen eller under grillelementet i stekeovnen.

Sendt inn av Håvard Ravn Larsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her