Julemat

Julemat

Konfekt og julegodter lager du selv

Konfekt og julegodter lager du selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.
18 Desember 2015 - 14:08

Julegodter er noe barn i alle aldre elsker, i hvert fall hvis den er hjemmelaget.

Moro for hele familien

At det å lage konfekt er sosialt og moro for hele familien er det ingen tvil om. Morsomme marsipanfigurer, sjokoladetrukne krisebær, pent innpakkede karameller, lubne risboller eller sjokoladetrøffel. Kort sagt, her kan alle finne sin egen favoritt.

Hjemmelaget konfekt er dessuten den perfekte gave, alt du trenger er en boks, en eske, en pose eller rett og slett noen ark med cellofan. Med noen meter silkebånd eller vanlig julebånd setter du elegant prikken over i-en.

Ditt eget

Har du først begynt å lage ting fra bunnen av blir du gjerne bitt av basillen. Du kan lage ditt eget pålegg, bake kaker, legge ned sild, stappe pølser eller lage pinnekjøtt - bare for å nevne noe.

Gjør som 40.000 andre, ta vare på dine beste oppskrifter i din egen kokebok .

Lykke til med konfekten!

Slik lager du karameller

Slik lager du karameller

Fremgangsmåte

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Marsipan grunnoppskrift

Marsipan grunnoppskrift

Fremgangsmåte

Skåld mandlene og tørk dem godt - gjerne over natten eller på lav varme i ovnen i ca. 1 time.

Mal mandlene én eller to ganger i kvern eller hurtigmikser.

Mal dem nok en gang, nå sammen med melisen.

Bland inn tragant, eggehvite (begynn med en spiseskje og tilsett mer ved behov, det trengs mindre enn du tror!) og smaksstoffer og arbeid marsipanen sammen til den er glatt og henger godt sammen. Pakk marsipanen i plast og la den hvile i minst et par timer.

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Limekarameller

Limekarameller

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en tykkbunnet, vid kasserolle. Tilsett fløte, sukker, sirup og vaniljesukker.

Kok uten lokk, rør av og til røren består kuletesten (hell noen dråper av røren i iskaldt vann og rull til en seig og ganske fast kule).

Det tar ca 15 min i en vid kasserolle eller ca 30 min i en kasserolle med mindre bunn.

Rør inn det revne limeskallet. Hell røren på et bakepapir eller oljet bakebrett. Avkjøl litt før du skjærer eller klipper i biter. Oppbevares kaldt.

Tips: Skall fra en sitron i stedet for to lime er også godt.

Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Konfektbiter med marsipan

Konfektbiter med marsipan
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sjokoladetrøffel

Sjokoladetrøffel

Fremgangsmåte

Sjokoladen hakkes fint og legges i en skål sammen med melis.
 
Kok opp kremfløten i en kjele, og hell fløten over sjokoladen. Den skal helles forsiktig ned i midten mens det røres i små bevegelser i midten. For raske bevegelser vil avkjøle sjokoladen, og røren vil klumpe seg.
 
Tilsett kaffe, eller annen smak etter ønske, og bland alt forsiktig sammen.
 
Avkjøl røren i kjøleskapet. Etter noen timer kan massen formes til små kuler, og disse kan overtrekkes med sjokolade og/eller trilles i kakaopulver. Disse er også rullet som små stenger og trillet i mandel.
 
Oppbevar og server dem kjølige

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne
Godbiter i pollisten

Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne

Den er både fyldig og konsentrert og åpner seg mer og mer for hver slurk. Men aller best blir den om den får lov å hvile i en kjeller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag kan du nyte resten av kvelden i sofaen
Dagens rett
Fransk løksuppe

Med dette til middag kan du nyte resten av kvelden i sofaen

Løksuppe er som skapt for kalde og mørke desemberkvelder. Etter å h inntatt en solid og varmende porsjon er sofaen neste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene
+
Ukens vin

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene

At disse vinene har noe med jul å gjøre, er selvsagt bare min fantasi, og at jeg ikke liker julepyntede viner. Det er innholdet som betyr noe, og dette er i en egen liga.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag leverposteien selv i år
Julemat
Hjemmelaget leverpostei

Lag leverposteien selv i år

Inviter noen venner til et juleverksted hvor dere lager leverpostei sammen og benytter anledningen til å smake på godsakene. Selvsagt med en forsmak på julen i drikkefølget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne
Godbiter i pollisten

Synes du pinot noir kan være litt for veik, prøv denne

Den er både fyldig og konsentrert og åpner seg mer og mer for hver slurk. Men aller best blir den om den får lov å hvile i en kjeller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag kan du nyte resten av kvelden i sofaen
Dagens rett
Fransk løksuppe

Med dette til middag kan du nyte resten av kvelden i sofaen

Løksuppe er som skapt for kalde og mørke desemberkvelder. Etter å h inntatt en solid og varmende porsjon er sofaen neste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten
Annonse

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten

Høsten er lik god mat og drikke og stemningsfull musikk. Les hva som er mat- og drikkefavorittene til artistene Gundelach og James Arthur, mens du lytter til spillelisten vi har laget til deg. «Høststemning» for nettopp perfekt høststemning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Julemat
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når kjøttkakene får denne behandlingen blir de ekstra gode
Dagens rett
Panerte kjøttkaker med smørsurret gulrot og squash - og potetmos til

Når kjøttkakene får denne behandlingen blir de ekstra gode

Nå kan du bevise at dine egne kjøttkaker er minst like gode som mors. Kjøp inn kjøtt- eller karbonadedeig og lag deg noe tradisjonsrikt og godt. Kjøttkaker smaker fortreffelig, og spesielt når vi har noe sødmefylt rødt i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene
+
Ukens vin

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene

At disse vinene har noe med jul å gjøre, er selvsagt bare min fantasi, og at jeg ikke liker julepyntede viner. Det er innholdet som betyr noe, og dette er i en egen liga.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her