Drikke
Imponerende hvitviner

Imponerende hvitviner

Disse hvite burgunderne fra typisk pinot noir-land er noen skikkelige kraftpakker.
Aase E. Jacobsen
27 Juni 2013 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Hvitvin fra Côtes-de-Nuits er heller sjelden, og spesielt fra Vougeot, som regnes som selve hjertet i denne delen av Burgund.

Domaine de la Vougeraie lager sågar to hvite viner i denne kommunen. Vougeot Clos du Prieuré Monopole 2009 (58151) er et såkalt monopol, vinmark med bare én eier. Den innmurte parsellen på eksakt 0,8258 hektar tilhørte i middelalderen et munkekloster, derav navnet Prieuré.

Kraft og konsentrasjon

I dag drives den biodynamisk, noe munkene sikkert hadde bifalt. Utbyttet er fattige 24 hl/ha og med en beplantingstetthet på 10.000 planter per hektar, sier det seg selv at hver enkelt vinstokk produserer veldig lite. Og det kjennes på smaken for dette er en hvitvin med betydelig kraft og konsentrasjon.

Mineralkarakteren er også uttalt, takket være det kalkholdige og steinete jordsmonnet. Fatpreget fra modningen er godt integrert, selv etter mer enn ett år i fat. Men så var bare en firedel nye.

Stort potensial

Den er ung og intens med kjøttfull frukt og veldig godt mineralpreg. 2009 var et relativt varmt år, men denne vinen karakteriseres av veldig god syre, og slett ikke årgangens normalt søte frukt. Noe som kan tilskrives den biodynamiske fremstillingen.

Les mer om biodynami i Burgund

At denne vinen har et veldig godt utviklingspotensial er forgjengeren 2006 et godt bevis på. For selv etter nesten sju år er den overraskende ung. Og det til tross for at 2006 var et bra, men ikke det største året for hvit burgunder.

Enda mer nobel

Denne vinen fantes også i en rød utgave for noen år siden som var et like godt kjøp.

Dens storebror, Vougeot 1er Cru le Clos Blanc de Vougeot 2009 (58153) kommer imidlertid fra en enda mer nobel del av Vougeot, nemlig innenfor selve Clos de Vougeot. Den hvite vinen var den som ble servert abbeden selv og dermed med en høyere status enn den røde. I dag har den røde Clos de Vougeot høyere status enn den hvite som «bare» er premier cru.

Østvendt og kjølig

De to parsellene ligger veldig godt til, rett foran Vougeot-slottet, nær nordveggen og dermed nabo til andre storheter som Musigny og Chambolle-Musigny Amoureuses.

Les mer om Côtes-de-Nuits

Som monopolet er vinmarken østvendt hvilket bidrar til litt kjøligere vekstforhold og dermed ekstra friskhet. Jordsmonnet er svært kalkholdig hvilket jobber i samme retning. Selv om 2009 er en rikere årgang enn 2008, er alkoholnivået det samme, intensiteten og konsentrasjonen dess like.

Svært høyt nivå

Mineralpreget er svært uttalt. Dette er en vin som må dekanteres i dag, og som i aktuell 2009-utgave åpner seg mer og mer til en yppig og imponerende vin som krever smakskraft på tallerkenen, hummer eller kraftige retter med hvitt kjøtt.

Denne vinmarken gir åpenbart en vin på svært høyt nivå, minst meursault premier cru, om ikke høyere.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her