Drikke
Imponerende rødviner fra Nord-Spania

Imponerende rødviner fra Nord-Spania

Galicia er mer enn leskende hvitviner av druen albariño. Rødvinene fra Ribeira Sacra og Ribeiro setter spor etter seg.
13 Mars 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Dominio do Bibei Lacima 2010 (11100)er en av de beste spanske rødvinene jeg har smakt på lenge. Rett og slett fantastisk med nydelig frukt og mineralpreg. En strålende matvin og et veldig godt kjøp.

Denne og andre gode viner kan du smake i Oslo neste tirsdag

Dens lillebror Dominio do Bibei Lalama 2010 (59595)finnes for øvrig i mange polutsalg og er vel verd å prøve ut.

Gamle vinstokker

Begge er laget av druen mencia som har fått en velfortjent renessanse, spesielt fra området Bierzo.

Nysgjerrig på Bierzo? Prøv noen andre viner derfra

Men denne vinen kommer fra det enda mindre kjente området Riberia Sacra i Galicia. Eller nærmere bestemt underområdet Quiroga-Bibei. Den er laget av druer fra svært gamle vinstokker, opp mot 100 år.

Biodynamisk filosofi

I kombinasjon med biodynamiske prinsipper henter vinmakeren Laura Lorenzo ut potensialet i disse plantene, hvilket kjennes igjen på smaken.

Hva gjør gamle vinstokker for kvaliteten?

Galicia som ligger i det nordvestlige Spania og er mest kjent for sine hvitviner primært av druen albariño, har mye annet godt på lur.

Som vinene til Luis Rodríguez fra naboen Ribeiro.

Spesielt utvalgte druer

Her er det imidlertid helt andre druer som gjelder. Og til dels helt ukjente som brancellao, caiño longo, ferrol og caiño redondo. Det er ingrediensene i både Rodrigues Vazquez A Torna dos Pasás 2010 (12142)og Rodrigues Vazquez A Torna dos Pasás Escolma 2009 (12143).

Se om du finner druene i drueleksikonet

Forskjellen på de to er ikke veldig stor, den dyreste har lengre tid i fat og føles litt rikere og åpnere i frukten. Escolma betyr utvelgelse og er dermed laget av vingårdens beste druer.

Luis er en bitteliten produsent med bare 5 hektar vinmarker fordelt på et drøyt trettitalls bittesmå parseller, hvilket forteller en del om topografien i området. Ribeiro har fått navnet sitt fra ordet for elvebredd på spansk, og elven er Miño (Minho på portugisisk).

Granitt i Ribeiro

Vinmarkene befinner seg ved alt fra nedre del av skråningene ned mot elven til opp mot 400 m.o.h. i det omkringliggende åslandskapet. Mineralkarakteren i vinene kommer fra det granittholdige sandjordsmonnet.

Disse vinene kommer også fra granittjordsmonn

Fra samme produsent kommer to hvitviner som er mer i tråd med hva vi forventer fra Galicia og særlig Rias Baixas. Dog er det treixadura og ikke albariño som er hoveddrue i Riberio. En drue som når den er hoveddrue er avhengig av en seriøs produsent for å bidra med virkelig god karakter.

Mer maritim påvirkning

I Ribeiro som er litt tørrere enn Rias Baixas, kommer den bedre til sin rett. Hvilket både Rodriguez Vazquez Viña de Martiín Os Pasás 2011 (12140)og Rodrigues Vazquez Viña de Martín Escolma 2009 (12141)er gode bevis på. Begge vinene er langt kraftigere enn det vi er vant med fra Rias Baixas. Og Escolmas lengre fatmodning gir den en burgunderaktig stil som stiller krav til matfølget.

Denne spanske vinen har også burgunderkarakter

At to nabodistrikter har så like navn er kilde til forvirring, og forskjellene er ikke store, men likevel viktige for den resulterende vinstilen. Ribeiro ligger litt nærmere kysten enn Ribeira Sacra og har derfor litt høyere årlig nedbør, og er en tanke mer påvirket av Atlanterhavet.

Skifer i Sacra

Tilnavnet «sacra» har sistnevnte fått siden det i området finnes i alt 18 klostre. Det var de utilgjengelige og trange dalene som i sin tid tiltrakk munkene, og dette er forhold som også drueplantene setter pris på.

Topografien gjør at sola varmer godt, men takket være den samme produseres ganske sterke vinder som bidrar til å ventilere vinmarkene og holde friskheten i druene oppe. Jordsmonnet i Riberia Sacra er avleiringsjord over skifer som gjør at mencia gir så gode resultater som v den fra Dominio do Bibei.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Serverer du silda med en panzanella-salat, har du en feststemt rett
Dagens rett

Serverer du silda med en panzanella-salat, har du en feststemt rett

Sild smaker perfekt i det lyse halvåret som september også regnes til. Prøv bare denne lekre italienske varianten med brødsalat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er nå du skal lage en gresk fest - utendørs eller inne
Dagens rett

Det er nå du skal lage en gresk fest - utendørs eller inne

For årets lammekjøtt begynner å dukke opp i kjøttdiskene og gresk stemning rundt bordet er det vi trenger nå som høsten banker på døra.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En Belgian Coffee kombinerer kaffe med cognac og pære
Ukens drink

En Belgian Coffee kombinerer kaffe med cognac og pære

Det er en smak som passer perfekt nå som høsten ugjenkallelig er på vei.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Serverer du silda med en panzanella-salat, har du en feststemt rett
Dagens rett

Serverer du silda med en panzanella-salat, har du en feststemt rett

Sild smaker perfekt i det lyse halvåret som september også regnes til. Prøv bare denne lekre italienske varianten med brødsalat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er nå du skal lage en gresk fest - utendørs eller inne
Dagens rett

Det er nå du skal lage en gresk fest - utendørs eller inne

For årets lammekjøtt begynner å dukke opp i kjøttdiskene og gresk stemning rundt bordet er det vi trenger nå som høsten banker på døra.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slike kyllinglår har du ikke smakt maken til
Dagens rett

Slike kyllinglår har du ikke smakt maken til

Saftig kylling på en smaksrik salat er som skapt for å skape god stemning rundt bordet. Prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En Belgian Coffee kombinerer kaffe med cognac og pære
Ukens drink

En Belgian Coffee kombinerer kaffe med cognac og pære

Det er en smak som passer perfekt nå som høsten ugjenkallelig er på vei.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her