Julens 13 desserter

Disse 13 dessertene fra Provence passer inn når som helst i jula.
Aase E. Jacobsen
15 Desember 2005 - 12:08

Du befinner deg her:

 

Del 1: Nytt liv for nøttene

 

Del 2: Dette drikker du til julens frukter

>>>

Del 3: Julens 13 desserter

Nå er det ikke så voldsomt som det høres ut som, for fire av de 13 er nøtter, tørket fiken, mandler og rosiner, som representerer hver sin munkeordenen, rosinene står for dominikanerne, mandlene for karmelittene, fikenene for fransiskanerne og nøttene for augustinerne. Kapusinerne må nøye seg med å være representert av nougat du capucin som er en nøtt eller mandel stukket oppi en fiken.

• Hasselnøtter og valnøtter
• Mandler
• Fiken
• Rosiner
• Appelsin/clementin, friske og syltete
• Pærer og epler
• Syltet kvede
• Muskatelldruer
• Dadler
• Mørk og hvit nougat
• Pompa d'oli

Pompe à l'huile

Pompe à l'huile

Fremgangsmåte

Løs opp gjæren i 2 dl lunkent vann sammen med 100 g mel og en klype sukker. La stå på et lunt sted i minst to timer.

Bland resten av melet i en bakebolle sammen med sukkeret. Tilsett lettpiskede egg, olivenolje, salt, appelsinsaft og -skall samt 1½ dl vann. Bland godt. Tilsett gjærblandingen og elt det hele godt sammen. Dekk bollen med et klede og sett til heving på et lunt stee i minst tre timer.

Elt deigen på ny og kjevl den deretter til en rund leiv ca 2 cm tykk. Skjær snitt med en skarp kniv ca 2-3 cm fra midten og utover, rundt hele leiven. La etterheve i minst en time.

Pensle med eggeplomme og steik i 10-15 minutter ved 210 grader. Hvis du setter en ildfast bolle med vann i bunnen av oven under steikingen vil den bli luftigere.

Kaken kan eventuelt dynkes med samme vinen du serverer til eller vin cuit som er innkokt druemost. Siden dette ikke er noe som er tilgjengelig her til lands, foreslås i stedet kreklingsirup eller solbærsirup. Men den er like god uten!

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Mørk nougat

Mørk nougat

Fremgangsmåte

Riv skallet av appelsinen fint (etter å ha vasket og tørket den). Bland med mandlene og korianderfrøene.

Varm opp honningen i en tykkbunnet kjele, helst av kopper, over middels varme. Rør hele tiden med en treskje mens den koker opp. Når den koker, tilsettes mandelblandingen.

Fortsett å røre hele tiden mens blandingen koker helt til blandingen er blitt passe dyp brun; det kan ta opp til 45 minutter avhengig av hvor sterk varme du bruker. Pass imidlertid på at varmen ikke blir for sterk slik at karamellen blir brent.

Ta av platen og fortsett å røre til karamellen er lunken.

Hell blandingen i en kakeform kledd med vanlig bakepapir. Legg bakepapir på toppen og plasser først en skjæreplate og dernest en tallerken el.l. på toppen. Sett i kjøleskap i minst 12 timer.

Dypp formen i kokende vann for å løsne fra papiret. Skjær i passende biter og legg på et serveringsfat.

Lag din egen deilige konfekt

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hvit nougat

Hvit nougat

Fremgangsmåte

Kok opp vann og sukker helst i en kopperkjele, men en tykkbunnet kjele av annet materiale går også. La koke i cirka fire minutter eller til en dråpe av sukkerlaken i kaldt vann lar seg forme til en kule. Varm opp honning i en annen kjele. Bland sirupen og honningen.

I mellomtiden ristes nøttene i tørr steikepanne til de blir gylne og eggehvitene piskes stive med en klype salt.

Tilsett den varme sirupen i eggehvitene under jevn lett pisking. Fortsett med kraftigere pisking i 10 minutter til massen er avkjølt. Tilsett nøttene. Hell blandingen i en kakeform kledd med vanlig bakepapir eller det spesielle nattverdpapiret som gir den hvite nougaten den karakteristiske overflaten. Sett i kjøleskap i minst 12 timer. Dypp formen i kokende vann for å løsne fra papiret. Skjær i passende biter og legg på et serveringsfat.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her