Krydret svinekjøtt gjør seg godt på grillen

Krydret svinekjøtt gjør seg godt på grillen

En svinefilet dekket av krydder og gode urter smaker vidunderlig etter et kort opphold på grillen. Her er oppskrift og drikkeforslag.

Krydderet i kombinasjon med det tandre filetkjøttet stiller imidlertid sine krav til vinen som skal følge retten. Men ikke vær redd for budsjettet, våre forslag er nemlig riktig så prisgunstige.

Minimal tid på grillen

Svinekjøtt er lyst, og svinefilet er lekkert og saftig - hvis det behandles med forsiktighet vel å merke. Svinefilet er for øvrig svært så prisgunstig sammenlignet med det beste av andre dyr, hvilket gjør at vi med god samvittighet kan glede oss over litt luksus også i hverdagen.
 

Svinefilet er dessuten lett å tilberede, også hvis du velger å bruke utendørsgrillen, selv om denne retten også er super å tilberede i steikepanna. Minimal varmebehandling, bare 4 minutter på hver side, sørger for perfekt kjernetemperatur som igjen sikrer et saftig kjøtt.

Tropisk fruktkompott

Krydderblandingen blander du raskt sammen, gnir det inn i kjøttet og lar det ligge mens du forbereder paprikasausen som er riktig så sommerlig og frisk, og svært god til krydder- og grillsmaken, samt det lille snøfriskegget som skal sørge for mer fylde i denne lette retten.

Lyst kjøtt, krydder og paprika peker i retning av en krydret hvitvin med mye tropisk frukt. Den perfekte partner finner du i Gentil Hugel 2013 (34533) som er en svært prisgunstig Alsace-vin og en skikkelig fruktkompott.

Arbeidshesten sylvaner

Ikke så rart for den er en blanding av alle regionens gode eller edle druer som de gjerne kalles: den store og rike gewürztraminer som byr på roser og litchi, pinot gris' brede spekter av annen tropisk frukt, muscatdruens karakteristiske aromaer og rieslingens friske syrer.

Det hele er blandet ut med druen som har fått den lite attraktive betegnelsen områdets arbeidshest, nemlig sylvaner, som er mer nøytral rent aromamessig men som bidrar til å friske opp smaksbildet ytterligere, og som resulterer i en lang og sitrusfrisk ettersmak. En vellykket blanding fra en vellykket årgang.

Denne klassikeren er en drøm å servere til krydret mat som vår grillete svinefilet, og som garantert vil bli satt pris på av alle rundt bordet.

Snill, men effektiv

Hugel er med sin mer enn 350 år lange historie en av de mest tradisjonsrike produsentene i Alsace og de hevder seg fortsatt helt i kvalitetstoppen. Gentil er imidlertid et "gammeldags" produkt. Navnet ble brukt på 1920-tallet for de beste vinene fra området, på den tiden var nemlig blandingsviner regelen. I dag er de unntaket og de blir ofte regnet som mindreverdig. Hugel Gentil er det beste beviset på at så ikke nødvendigvis er tilfellet.
Selv om gentil betyr snill og de fleste blir snille av å drikke god vin, skal vi ikke overse det faktum at mange ønsker seg noe rødt i glasset til grillmaten. Men før vi prøver oss på de røde slår vi et slag for rosévin som er så delikat rent fargemessig og som visuelt matcher denne retten perfekt. Særlig når den smaker som norditalienske Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2013 (97476) .

Deilig nebbiolofrukt

Årsaken til de gode syrene som gjør den til en drøm å nyte enten alene eller med mat, altså for dem som liker syrer, er å finne hos druetypen. Og det er nebbiolo, bedre kjent som råvaren til blant annet barolo og barbaresco, kraftige og tanninrike viner som er så langt unna rosévin du kan komme.
 
Tanninene sitter i drueskallet (samt i steiner og stilker), og siden rosévin lages ved at druene presses etter noen timers gjæring med skallene, blir tannininnholdet minimalt. Men den deilige frukten fra nebbiolodruene får du med deg, og den fyldige røde sommerfrukten er bare deilig til krydderet og paprikasausen.

Rent bord

Så var det de røde alternativene. Lykkeligvis for budsjettet ditt behøver vi ikke gå særlig høyt opp i pris for vi trenger en saftig og bærpreget rødvin uten for mye kostbar sminke. Le Mas de Robert Vic 2013 (45916) er en svært rimelig, men vellykket sørfransk vin som med sin søtlige og saftige skogsbærkarakter passer perfekt til maten.

Eller norditalienske Barbera d'Asti Selezione Luca Roagna 2011 (59869) som med sitt friske og rene bærpreg rydder godt opp.

Grillet og godt krydret svinefilet med paprika- og basilikumsaus og snøfriskegg

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 20 minutter

Ingredienser

Krydderblanding
1 ts

Fremgangsmåte

Bland alt krydderet godt og gni inn i kjøttet. La ligge så lange som mulig, og helst en time. Puss bort løst krydder og gni kjøttet inn med olje og legg på grillen. Stek ca 4 minutter på hver side, og legg på et serveringsfat for hvile i 10 minutter. Skjær opp i skiver.

Server den grillete svinefileten skåret i skiver med paprika- og basilikumsaus , snøfriskegg , nykokt tagliatelle og en grønn salat.

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Paprika- og basilikumsaus

Fremgangsmåte

Del paprikaene i fire, legg dem på folie på en stekeplate og sett dem under grillen til skinnet begynner å boble og er lettere brent. Ta dem ut og pakk dem inn i folien med et kjøkkenhåndkle eller en plastpose rundt og la ligge i minst 15 minutter. Da kan du lett fjerne skinnet. Skjær kjøttet i terninger og bland med de øvrige ingrediensene i en foodpreocessor. Kjør til luftig puré.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Snøfriskegg

Fremgangsmåte

Rør alt til luftig krem. Form egg med to skjeer.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen