Kylling er mager førjulsmat

Juletiden setter som regel spor etter seg, både her og der. Det merker de fleste av oss når vi står på vekta i det nye året. Kylling og kalkun er, i motsetning til tradisjonell julemat, svært magert kjøtt. Kos deg med hvitt kjøtt - og start gjerne allered
Redaksjonen
09 Desember 2002 - 01:01

Julemat er godt, vi må bare ikke starte for tidlig og la de fete måltidene som hører julen til, gå igjen i hele desember. Det er derfor god grunn til å variere førjulsmaten med kylling og kalkun.

Hvitt kjøtt kan varieres i det uendelige og gir rike og velsmakende anledninger til å spise seg litt ned, slik at vi senere kan matche den ellers så kaloririke julen med dens mange fristelser.

Kyllingens muligheter er nærmest grenseløse, så kos deg i førjulstiden med disse oppskriftene:

Kylling med 40 hvitløkbåter

Kylling med 40 hvitløkbåter

Fremgangsmåte

Fyll kyllingen med noen hvitløkbåter og halvparten av krydderurtene. Pensle kyllingen med olivenolje og legg den i en ildfast form. Dryss over salt, pepper og revet sitronskall. Legg resten av hvitløken og krydderurtene rundt kyllingen. Hell vin i formen og dekk over med aluminiumsfolie.

Stek kyllingen i ovnen ved 200 °C i ca. 45 minutter. Ta av folien og stek videre ved 225 °C i 20-30 minutter.

Server kyllingen med brød til. Klem ut innholdet av hvitløkbåtene, mos det til en duftende puré som smøres på brødet.

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Og her finner du veldig mange andre spennende oppskrifter med kylling

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kylling som i Provence

Kylling som i Provence

Fremgangsmåte

  1. Rens og hakk løk og hvitløk.
  2. Flå tomatene: Skjær kryss i toppen av tomatene og ring rundt midten.
  3. Dypp dem noen sekunder i kokende vann, legg dem raskt over i kaldt vann og trekk skinnet av. Del tomatene og skjær ut frøene.
  4. Skjær tomatene i terninger. Del soppene.
  5. Brun kyllingfiletene i olje. Ta filetene ut av stekepannen.
  6. Tilsett smøret i pannen og fres løk, hvitløk, tomater, sopp, rosmarin, laurbærblad og timian i 2-3 minutter til løken blir blank.
  7. Legg kyllingfiletene tilbake, hell på vann og dryss over salt og pepper.
  8. Legg lokk på stekepannen og la filetene surre på svak varme til de er gjennomstekt, ca. 5 minutter.
  9. Dryss over hakket persille og oliven like før servering. Server kyllingen med kokte poteter og aspargesbønner.

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Og her finner du veldig mange andre spennende oppskrifter med kylling

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kyllingfilet med appelsinkompott

Fremgangsmåte

Marinade:
Bland alle ingrediensene til marinaden i en plastpose. Ha i filetene og mariner i 3-4 timer eller over natten. Hell av marinaden, tørk filetene og stek dem 3-4 minutter på hver side. Ta opp filetene og hold dem varme.

Appelsinkompott:
Del appelsinene i biter og purren i ringer. Ha litt smør i pannen og surr purren myk. Tilsett appelsinbiter og krydder og la det syde ca. 1 minutt. Server kyllingfiletene med ris og appelsinkompott.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kylling med krydret risfyll

Fremgangsmåte

Kok risen som anvist på pakken. Fres hvitløk og løk med litt smør i pannen. Bland med ris og de andre ingrediensene. Fyll kyllingen med blandingen. Bind sammen kyllingbena og legg kyllingen i en ildfast form. Hell på ¾ dl vann. Stek midt i ovnen ved 180 °C i 1 time. Pensle kyllingen med appelsinmarmelade. Stek videre i 10-15 minutter til kyllingen er gjennomstekt. Anrettes på serveringsfat med appelsinskiver. Kyllingen serveres med appelsinsaus.

Appelsinsaus:
Rør sammen alle ingrediensene og kok opp sausen.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Marinert kalkunbiff

Fremgangsmåte

Bland alt til marinaden. Skjær kalkunfileten i skiver, legg dem i en plastpose og hell på marinaden. Mariner kjøttet i kjøleskapet i minst 3-4 timer. Stek kalkunbiffene på middels varme ca. 3 minutter på hver side. Server kalkunbiffene med ris som er kokt i vann tilsatt gurkemeie. En fruktsalsa er godt tilbehør.

Fruktsalsa:
Bland ingrediensene til salsaen og la den trekke, gjerne et par timer.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Bulgurfylt kyllingbryst

Bulgurfylt kyllingbryst

Fremgangsmåte

  1. Ha bulgur el couscous i en bolle og hell over kokende vann. La det stå i ca. 15 minutter.
  2. Hell av overflødig vann.
  3. Tilsett urter, sitronsaft, krydder og smeltet smør og bland godt.
  4. Løsne skinnet forsiktig på kyllingbrystet, slik at det blir en lomme under skinnet.
  5. Fyll lommen med bulgurblandingen og jevn den ut.
  6. Legg kyllingbrystene i en ildfast form og pensle dem med smør tilsatt litt salt og pepper.
  7. Stek ved 180 °C i ca. 20 minutter.
  8. Server med spirer og ovnsbakte poteter, evt lettkokte grønnsaker som asparges og sukkererter.

Tips: Du kan fint bruke kyllinglår, men de trenger litt lenger steking. Oppskriften egner seg også for en hel kylling. 

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Og her finner du veldig mange andre spennende oppskrifter med kylling

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her