Lammesadel med grønnsakskompott

Denne søndagen slår vi til med en skikkelig lekker rett på det deilige norske lammekjøttet.
Redaksjonen
30 Mars 2008 - 01:00

Nederst på siden finner du en lenke hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Lammesadel med grønnsakskompott

Lammesadel med grønnsakskompott

Fremgangsmåte

  1. Forvarm stekeovnen til 180°C.
  2. Sitron- og urtesmør:
    Temperer smøret til sitron- og urtesmøret, tilsett sjalottløk, hvitløk, persille, salt og pepper.
  3. Smak til med sitronsaft, muskat og stjerneanis. Bland massen godt, og avkjøl. Kan godt rulles som en pølse i matpapir eller plast før den legges i kjøleskapet.
  4. Lag-grønnsaker:
    Skrell og skjær grønnsakene i skiver til lag-grønnsakene, alle omtrent like lange og like tykke.
  5. Vend dem i olivenolje. Ha finhakkket hvitløk i pannen og la grønnsakene steke forsiktig hver for seg på svak varme, ca. 5 minutter sammen med hvitløken.
  6. Ta ut av pannen etter hvert som de får en lys gyllen farge. Dryss på salt, pepper og timian.
  7. Legg grønnsakene lagvis. Begynn med poteter i bunnen av en smurt ildfast form. De andre grønnsakene legges i midten, og tomater på toppen. Legg noen smørklatter over til slutt. Sett formen i ovnen til alt er gjennomvarmt, 8-10 minutter.
  8. Kompotten:
    Rens og skjær løk og gulrot til grønnsakskompotten i millimetersmå terninger, såkalt brunoise. Smelt smør i en liten kasserolle sammen med estragon og timian. Tilsett hvitvin.
  9. Legg på lokk og la alt stå på svak varme i 30-40 minutter, til blandingen nesten ligner en kompott. Rør av og til. Smak eventuelt til med salt og pepper.
  10. Formvarm ovnen til 200-250°C, sett også på grillelementet.
  11. Trim lammekotelettene. Skjær av det meste av fettet. Skjær ut og trim to lammefileter, behold litt av fettet på. Brun kotelettene og filetene i litt olje. Sett til side.
  12. Legg litt av grønnsakskompotten over hver kotelett, og over filetene. Legg koteletter og fileter på et stekebrett og sett brettet øverst i ovnen og stek til rosa kjerne, 4-5 minutter, avhengig av temperatur.
  13. Anrett lammekotelettene og lag-grønnsakene skjært i kakestykker på en tallerken, gjerne med litt god sopp stekt i olivenolje og hvitløk. Del hver av lammefiletene i fire, og legg to filetstykker på tallerkenen sammen med en skje av sitron-urtesmøret.
  14. Tips: Skulle det være problemer med å få fatt i lammefilet, ytrefilet av lam, så kjøp et stykke lammesadel og ben ut filetene.
  15. Del opp bena, brun dem i olje eller en blanding av olje og smør, krydre med salt, pepper og urter og legg dem over i en kjele. Hell på vann så det dekker og kok bena 1-2 timer. Kraften er et godt grunnlag for suppe eller saus.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Your session has expired. The page has been automatically refreshed to generate a new session.

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her