Dagens rett
Start julefeiringen med lettsaltet røkt lammelår
Foto: (Matprat.no/Kim Holthe)

Start julefeiringen med lettsaltet røkt lammelår

Selv om du serverer pinnekjøtt på julaften, er det plass til røykt lammelår på dagen før dagen. Enkelt og uhyre velsmakende.
22 Desember 2023 - 00:00

Så enkelt at tilbehøret er det samme som til pinnekjøttet. Men smaken av røykt lammelår er veldig annerledes. Fordelen er også at restene er perfekte elementer til julehelgens koldtbord, så vel til frokost som lunsj. 

Lettsaltet røkt lammelår

Lettsaltet røkt lammelår

Fremgangsmåte

  1. Stikk steketermometeret i den mest kjøttfulle delen av låret.
  2. Legg i en kjele med kokende vann og la lammelåret trekke til termometeret viser ca. 72° C.
  3. Vannet skal såvidt dekke kjøttet. Eller du kan pakke lammelåret inn i aluminiumsfolie og "koke" det i stekeovnen på 125° C.
  4. For å få ekstra god smak på kraften kan du godt tilsette løkringer eller purreringer.

Lammelåret serveres med nykokte poteter og kålrotstappe.

Tips:
Lammelåret kan naturligvis spises kaldt også, da smaker det med Waldorfsalat til.

Har du lyst til å lage en annen rett med lammelår så se her

Mange herlige oppskrifter med lam

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Waldorfsalat

Waldorfsalat

Fremgangsmåte

  1. Skjær eplene i terninger og dynk med sitronsaft, slik at de ikke blir brune.
  2. Stilkselleri og ananas skjæres i biter.
  3. Bland sammen majones og stivpisket fløte.
  4. Epler, stilkselleri, ananas og valnøtter blandes med majones og krem.
  5. Smak til med sitron og salt og pepper. Vend inn blå druer (delt i to) til slutt.

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Her finner du flere retter med Waldorfsalat, også den klassiske

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du enkelt kålrotstappe

Slik lager du enkelt kålrotstappe

Fremgangsmåte

  1. Del og skrell kålroten i skiver og gulrøttene i biter.
  2. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
  3. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.

Tips: Serverer du denne til pinnekjøtt, kan fløten erstattes med litt kraft fra pinnekjøttet. Pass på så det ikke blir for salt. Du kan også koke med et par poteter i kålrotstappen. Da blir den mildere i smaken.

Her finner du mange oppskrifter der kålrotstabbe egner seg

Perfekt pinnekjøtt

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her