Nasjonalrett på nasjonaldagen

Alle - både gamle som unge ser med forventning fram til 17. mai. Hvorfor ikke glede seg over dagen med like tradisjonsrik mat?
Redaksjonen
15 Mai 2008 - 14:02

Forventningsfulle barn og stolte foreldre stiller trofast opp i 17.mai-tog og andre arrangementer, for kanskje siden å samles i mer privat regi. Gode kaker og desserter kan vi ikke komme utenom på nasjonaldagen vår, og det får du selvfølgelig oppskrifter på her. En av Norges mest nasjonale retter, nemlig rømmegrøten, står likevel fremst i fokus og vi oppfordrer deg herved til å servere dine gjester en herlig norsk smakebit. Ha en riktig god 17. mai.

Rømmegrøt til spekemat

Rømmegrøt til spekemat

Fremgangsmåte

  1. Kok rømmen under lokk i ca. 2 minutter. Rør inn halvparten av melet og kok opp.
  2. La det koke kraftig slik at smøret kommer frem. Skum av smøret og rør inn resten av melet. Spe med melken, gjerne en blanding av søt og syrnet melk.
  3. Smak til med salt og server grøten med smørøye, sukker og kanel.
Spekemat, flatbrød og rømme serveres gjerne etter rømmegrøten.
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Den store norske bløtkaken

Den store norske bløtkaken

Fremgangsmåte

  1. Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver og bland alt med en slikkepott.
  2. Legg bakepapir i bunnen av en langpanne på 25x35 cm, hell i røren og stek på 175 grader i ca 30 minutter. Ta ut kaken og avkjøl på rist, del den avkjølte kakebunnen i tre lag.
  3. Fordel sukrede blåbær over det ene kakelaget. Visp fløten til fyllet med sukker til luftig krem. Fordel halvparten av kremen jevnt over bærene.
  4. Legg på neste lag og fordel lettsukrete bringebær eller jordbær jevnt over dette. Dekk bærene med krem.
  5. Legg på toppen, visp resten av fløten og dekk hele kaken med krem.
  6. Pynt kaken med friske eller løsfryste bær like før servering.

Og er finner du flere  deilige bløtkaker

Du kan også bake de saftigste boller med disse oppskriftene

Har du heller lyst til å bake en kake er det veldig mange oppskrifter her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Melk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Trønderrose - den store norske kringlen

Trønderrose - den store norske kringlen

Fremgangsmåte

  1. Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og ha i melken, la det bli fingervarmt.
  2. Hell væsken i bollen og rør til gjæren er oppløst. Tilsett egget.
  3. Ha i sukker, kardemomme og mel til deigen er passe fast. Arbeid deigen godt sammen og sett den til heving under plast på lunt sted ca. 30 minutter.
  4. Lag mandelfyll ved å male mandlene, tilsette sukker og eggehvite slik at det blir mandelmasse.
  5. Når deigen har hevet elter du den godt sammen på bakebordet og triller den ut til en lang pølse, ca. 1 meter.
  6. Klem den ut eller kjevle den til en flate, ca. 15 cm bred.
  7. Fordel vaniljekrem og mandelmasse langsetter midten av deigen. Brett deigen sammen.Legg den i kringlefasong på bakepapir eller smurt stekeplate, med skjøten ned.
  8. Hev kringlen under plast på lunt sted ca. 20 - 30 minutter.
  9. Pensle med egg og dryss på mandelflarn.
  10. Stek kringlen på 200 °C i 20 - 30 minutter. Avkjøl den på rist.
  11. Kringlen kan med fordel fryses. Lag eventuelt en melisglasur som has på kringlen før servering.

Her finner du flere gode oppskrifter på kringle

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grunnlovsdessert

Fremgangsmåte

Kok svisker og rabarbra så vidt møre i sukkervann. Ta av noen svisker til pynt. Rør ut potetmel i ½ dl kaldt vann. Tilsett potetmelsjevningen, og la kompotten tykne over svak varme. Avkjøl. Lag vaniljekremen. La gelatinen ligge i kaldt vann ca.10 min. Hell sausen i en bolle. Klem vannet ut av gelatinen og rør inn ½ dl av det varme vannet. Avkjøl litt og bland gelatinoppløsningen i vaniljesausen. Bland tilslutt i vispet kremfløte.

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Nøtterullekake i rødt, hvitt og blått

Nøtterullekake i rødt, hvitt og blått

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Vend inn smøret.

Bland potetmel, mel og bakepulver og vend det forsiktig inn sammen med nøttene. Bre røren ut på bakepapir i langpannen, og stek den 8-10 min på 190C.

Hvelv kaken på sukret bakepapir eller kjøkkenhåndkle og dra av bakepapiret. Legg langpannen over og avkjøl bunnen.

Visp kremfløten til krem, og bland i noen blåbær og delte jordbær, eller bruk ferdig vaniljekrem. Bruker du vaniljekrem som fyll kan du vispe mindre kremfløte, fordi da trenger du den bare til pynt på kaken.

Fordel ca. halvparten av kremen eller all vaniljekremen på den avkjølte kaken og trill sammen fra langsiden. Legg kaken med skjøten ned. Bre resten av kremen over kaken. Legg på resten av blåbærene og jordbærene.

Rullekake er enkelt og raskt å lage, men du kan med fordel lage den dagen i forveien. Den har godt av å stå og godgjøre seg litt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen
Ukens kake
Julstjerne - hvetekrans med mørk sjokolade, appelsin, rørsukker og kanel

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen

Masse kanel, sjokolade og appelsin sikrer julestemningen sammen med formen på kringlen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her