Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Julemat
iStock-472188472.jpg
Foto: (Ozerova Anna)

Sagolik jul

Denne julen lar vi riskremen få en liten pause, men er ikke mindre tradisjonsbundet av den grunn. Bestemors sagopudding duger fortsatt - også på selveste julaften. Og passende drikke skal vi selvsagt ha.
Aase E. Jacobsen
16 Desember 2004 - 11:22

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Ingenting slår den avslappete stemningen en sen julaften. Alle er eller burde være mette og fornøyde. Barna er opptatt av å utforske nye leker, og de voksne fordyper seg gjerne i samtaler. Ofte til et glass med noe ekstra godt som nytes sammen med nøttene eller småkakene, konfekten og kaffen. Noen venter sågar med desserten til etter at julegavene vel er åpnet. Da mine barn var små, spiste vi desserten aller først - før vi åpnet julegavene. Det viktigste først med andre ord.

I alle familier gjennomføres juleritualene på egne og svært så faste måter - og godt er det. Forutsigbarhet er regel nummer én denne dagen, men innimellom trenger også juleritualene litt inspirasjon utenfra. Selv om riskremen for mange er hellig, finnes det alternativer som ligger nær opp til i velsmak. Derfor vil jeg slå et slag for sagopuddingen som er en god gammeldags dessert og som både store og små vil elske. Spesielt når den ligger på en gelé av blodappelsin og får et godt dryss av krokan på toppen.

Selvsagt kan de voksne få tviholde på den særnorske tradisjonen med å drikke kaffe (og cognac) til desserten, og det er fullt mulig å drikke cognac til denne desserten, men det finnes langt bedre alternativer på vinsiden. Jeg har plukket frem et utvalg viner som både passer til desserten og til nøttene/småkakene/konfekten senere på kvelden. For øvrig gode alternativer til cognac for de som ikke liker det.

Og siden vi er inne på temaet nordmenns favorittbrennevin nummer én, er det naturlig å trekke frem en spennende og særegen hetvin, nemlig Bache-Gabrielsen Old Pineau des Charentes (20511). Den er laget ved at ugjæret druemost tilsettes cognac for deretter å modnes i fat. Denne utgaven har åtte år bak seg og har derfor allerede fått innslag av tørkede frukter som aprikos i tillegg til friske gule frukter, snev av sjokolade og noe fat, akkurat som en ung og fruktig cognac. I ettersmaken kommer også nøtter frem. Dette er hetvinen for cognacelskeren, men også for den som liker cognacsmaken men som synes at brennevin er for sterkt. Uansett fungerer den veldig godt til så vel småkakene, nøttene, konfekten og desserten.

Portvin er for mange julehetvin nummer én. Av forståelige grunner. Portvin er både rik, sødmefylt og akkurat passe "varm". Men det finnes et utall ulike typer og enda flere produsenter. Og utvalget i Norge henger godt med. Ikke mindre enn 140 ulike viner er imponerende mye. Jeg har derfor funnet frem tre ulike portviner som representerer hver sin stil og som alle gjør en veldig god jobb overfor julaftens mange søte innslag.

Churchill's 10 Years Old Tawny (7008) er en ultraklassisk portvin, både fordi den vellagrete typen er den de fleste forbinder med portvin, og fordi den på grunn av sin mykhet og utviklede fruktaromaer fungerer så godt til så vel fløtebaserte desserter som andre søtsaker med nøtter og sjokolade.

Men for portvinselskeren kommer ingen ting opp mot portvin fra en enkelt årgang. Det faktum at modningen er skjedd i flasken og ikke i et fat er det som i stor grad gjør såkalt vintage portvin. Det intense preget av mørke bær samt et godt tanninbitt beholdes lenge. Men etter 10-15 år begynner det å skje saker og ting. Som det har gjort med den 19 år gamle Kopke Vintage 1985 (20077). Selv om vi finner en rekke andre aromaer enn mørke bær, som mokka, sjokolade og krydder, er den fortsatt imponerende ungdommelig. Og dermed et meget godt eksempel på hvordan kongen av portvin utvikler seg. Denne kan du nemlig trygt lagre i 10 år til. Og hvis du reagerer på prisen, kan du beroliges med at dette er virkelig billig!

Velger du å nyte den til denne julens godsaker, den er en drøm til sagopuddingen, er det viktig å huske på følgende: Vintage portvin må behandles som annen vin. Så snart den er åpnet, bør den drikkes i løpet av et par dager, og den bør oppbevares kjølig i mellomtiden.

Den minst kjente portvinsstilen er den hvite - eller skal vi si gylne. Fargeforskjellen kommer selvsagt av at det benyttes helt andre druer for den hvite, blant annet malvasia og moscatel. Santa Eufêmia Old Reserve White (41220) har som navnet antyder tilbrakt meget lang tid i fat - faktisk så lenge som 32 år! Et faktum som ikke kan sies å reflekteres i prisen. Derfor kan vi vel raskt utrope den til et skikkelig røverkjøp. (1972) er en aldeles fortyllende vin med masse moden og tørket gul frukt samt ikke minst nøtter, og en fantastisk god vin til sagodesserten. En vin som vil fange din interesse og beholde den langt utover julaften.

Men den er kanskje litt krevende for den som ikke er veldig bevandret i vinverdenen. Da er det bedre å satse på en vin som er yngre og fruktigere men som fortsatt har de samme aprikosaromaene og en touch av nøtter. Og Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2008 (7631) (for 50cl) ligger ikke langt tilbake i kompleksitet. Den er bare så ung ennå at den ikke viser alt den er god for. Men den viser nok til å matche sagopuddingen med glans samtidig som den godt kan nytes sammen med nøtter og annet juleknask. Denne tokayeren er dessuten en naturlig vin med 10,5 prosent. Det vil si at den ikke er tilsatt sprit som de andre og derfor er et godt alternativ på en dag det kan bli mye av det meste.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Sagopudding på blodappelsingelé med karamelliserte hasselnøtter

phppph043.jpg

Fremgangsmåte

Sagopudding:
Grav ut frøene fra vaniljestangen og ha det oppi melken som kokes opp. Dryss sagogrynene i. Rør godt mens grynene kokes til grøt. Det tar ca 5 minutter. Sett til side men rør med jevne mellomrom slik at den ikke danner seg snerk.

Legg gelatin i bløt i kaldt vann.

Varm opp melk, fløte og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Ta kjelen av platen. Pisk eggeplommer og melk og ha i den varme melkeblandingen mens du pisker kraftig. 

Rør gelatinen ut i 2 ss kokende vann og pisk inn i melkeblandingen.

Bland så denne med sagogrøten og fyll i porsjonsformer. Sett til avkjøling.

Blodappelsingelé:
Legg gelatin i bløt i kaldt vann.
 

Skrell et par appelsiner og skjær ut appelsinfileter (båter uten skinn).  Press resten av appelsinene. Varm opp juice og sukker. Rør gelatinen ut i 2 ss kokende vann og pisk inn i appelsinsaften.

Legg noen fileter i mønster i bunnen av suppetallerkener. Hell geléen over og sett til avkjøling.

Ved servering dyppes formene med sagopuddingen i varmt vann før de hvelves over geléen.

Pynt med hakkede karamelliserte hasselnøtter.

Karamelliserte hasselnøtter (krokan):
Legg bakepapir på en stekeplate eller noe annet flatt. Varm sukker, honning og smør i en stor stekepanne til det blir en lysebrun karamell. Tilsett nøttene og la karamellen småkoke i noen minutter til mens du rører godt. Pass på at karamellen blir for varm for da vil den få en brentsmak, og det er ikke godt. Når den begynner å bli dypere brun, er det på tide å ta den av varmen. Bre karamellmassen så tynt som mulig utover bakepapiret og la tørke til den er hard nok til å brekkes eller hakkes opp.
 
Tips:
Du kan også servere esserten som på bildet og altså legge geleen på toppen av sagopuddingen. 
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her