Mat
Slik får du perfekt kalkun til nyttårsfesten

Slik får du perfekt kalkun til nyttårsfesten

For mange hører kalkun med når det nye året behørig skal feires, og her får du oppskriftene og tipsene du trenger for å lykkes.
29 Desember 2014 - 08:00

Kalkun er noe langt mer enn tørt, smakløst kjøtt, for hvis du bruker god tid og tilbereder kalkunen riktig får du en saftig og fristende fugl til den store nyttårsfesten.

Hvis du bruker fryst kalkun er det viktig å få tint den i tide, så begynn allerede i dag.

Lag noen av disse andre gode rettene med kalkun

Den største julemenyen på nett finner du her

Slik steker du kalkun perfekt

Slik steker du kalkun perfekt

Fremgangsmåte

  1. Tin kalkunen i kjøleskap, eller så kjølig som mulig. Tiner du den kaldt nok vil det ta 2-3 døgn å tine en middel stor kalkun på 5-6 kg.
  2. Fuglen kan bindes opp og stekes hel, eller stek lår og bryst hver for seg.

    Steker du fuglen hel, kan du ta utgangspunkt i ca. 30 minutter pr kg ved 160 grader.

    Steker du derimot fuglen i stykker, trenger brystene kortere tid, ca. 20 min pr. kg. ved samme temperatur, eller en kjernetemperatur på ca 70 grader (noen foretrekker 67-68 grader andre opptil 72 grader).

  3. Legg fuglen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Gni den inn med salt og pepper både innvendig og utvendig.
  4. Bland smeltet smør og sitrusskall. Skjær et lite snitt i skinnet på begge kalkunbrystene og klem halvparten av smørblandingen under skinnet. Resten smører du utenpå kalkunen.
  5. Ha gjerne litt vann i pannen under steking for å unngå at stekesjyen svir seg.
  6. La fuglen hvile minst 30 minutter før du skjærer den opp.

Tips: Bruk et steketermometer ved steking av kalkun og ta den ut og la hvile minst 30 minutter før den skal serveres.

Kjernetemperaturen øker med ca fem grader mens fuglen hviler, så ta den ut litt før temperaturen er slik du ønsker den

Slik lager du waldorfsalat

Lag noen av disse andre gode rettene med kalkun

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kalkun-stuffing av brød

Kalkun-stuffing av brød

Fremgangsmåte

  1. Legg sviskene i portvinen minst et par timer.
  2. Rist brødterningene i ovnen ved 200 grader til de er gyldne. Rist litt på stekeplaten innimellom så det blir jevnt stekt.
  3. I mellomtiden freses løk og hvitløk i olje eller smør.
  4. Tilsett eple, selleri og valnøtter.
  5. Løft også ut sviskene og la de frese med på slutten. Det skal ikke stekes ferdig, kun varmes opp.
  6. Bland så med det ristede brødet, dryss over litt timian og salvie, salt og pepper.
  7. Rett før det skal i ovnen dynkes det med portvinen. 
  8. Fylles enten i kalkunen, eller stekes i egen form den siste halvtimen.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Brun julesaus til kalkunen

Brun julesaus til kalkunen

Fremgangsmåte

  1. Kok opp rødvin og la den redusere til det gjenstår et par spiseskjeer, tilsett kraft og kok opp.
  2. Smelt smør i en kjele, tilsett hvetemel og rør godt sammen.
  3. Fortsett og rør til jevningen får en brun farge og lukten minner om nøtter. Spe så på med varm kraft mens du rører som besatt, for å unngå klumper, fortsett slik til all kraften er brukt.
  4. Brun opp finhakket løk, sammen med laurbær og nellik. Tilsett sausen og kok opp og la det trekke minimum 30 minutter.
  5. Smak til med salt og pepper, monter eventuelt med litt usaltet smør får å få sausen rikere på smak og blankere å se på.

Her finner du mange oppskrifter på deilige sauser

Slik steker du kalkunen perfekt

Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fulltreffer i alle tre farger og det til knallpriser
+
Godbiter i pollisten

Fulltreffer i alle tre farger og det til knallpriser

Denne Tenerife-produsenten er ikke lenger i basisutvalget, men noen butikker har vinene fortsatt inne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kolonihagen revolusjonerte Rema med økologi
+

Kolonihagen revolusjonerte Rema med økologi

I det skjulte har Kolonihagen fylt opp hyllene på Rema med økologiske mat- og drikkevarer med en suksessrate som gjør resten av næringsmiddelindustrien grønn av misunnelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rett og slett en utrolig god hvitvin for 149,90
+
Ukens vin

Rett og slett en utrolig god hvitvin for 149,90

Den er dessuten rimeligere i Norge enn andre markeder, og tipp topp følge til sesongens sjømat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sensasjonell Michelin-stjernehøst for Norge - dette spiser du på den nye trestjerneren RE-NAA
+

Sensasjonell Michelin-stjernehøst for Norge - dette spiser du på den nye trestjerneren RE-NAA

Aldri har det haglet så mange stjerner på en gang: Tre til RE-NAA, to til Kontrast, en hver til Iris, Bar Amour og Hermetikken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fulltreffer i alle tre farger og det til knallpriser
+
Godbiter i pollisten

Fulltreffer i alle tre farger og det til knallpriser

Denne Tenerife-produsenten er ikke lenger i basisutvalget, men noen butikker har vinene fortsatt inne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kolonihagen revolusjonerte Rema med økologi
+

Kolonihagen revolusjonerte Rema med økologi

I det skjulte har Kolonihagen fylt opp hyllene på Rema med økologiske mat- og drikkevarer med en suksessrate som gjør resten av næringsmiddelindustrien grønn av misunnelse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en lekker salat med stekt laks på toppen
Dagens rett

By på en lekker salat med stekt laks på toppen

Laks og grapefrukt er en veldig god kombinasjon og da er det vanskelig å komme unna sauvignon blanc i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Se alt du kan lage med rabarbra
Guide
Oppskrifter rabarbra

Se alt du kan lage med rabarbra

Rabarbra duger til mer enn å dyppes i sukker. Her får du mange gode oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En salat som denne både ser ut som og smaker sommer
Dagens rett

En salat som denne både ser ut som og smaker sommer

Salat er ganske enkelt en genial middagsrett for deilige forsommerdager. Jordbær, spekeskinke og fetaost gir ekstra god smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rett og slett en utrolig god hvitvin for 149,90
+
Ukens vin

Rett og slett en utrolig god hvitvin for 149,90

Den er dessuten rimeligere i Norge enn andre markeder, og tipp topp følge til sesongens sjømat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her