Her finner du oppskriftene i Smalhans' julemeny
Foto: (Stig Buvarp)

Her finner du oppskriftene i Smalhans' julemeny

01 Desember 2023 - 09:49

Pig wings i whiskysaus med røsti og kantarell

Pig wings i whiskysaus med røsti og kantarell

Fremgangsmåte

  1. Pig wings: Start med og brune pig wings i litt olje i en panne, eller om en tykkbunnet kjele, du kan sette i
  2. ovnen. I mellomtiden kan du kutte løk, selleri og gulrot i biter på 3 mm.
  3. Når kjøttet er ferdig brunet kan du fjerne de fra pannen og starte med og brune grønnsakene, når de er nesten
  4. klare kan du tilsette finhakket hvitløk.
  5. Legg kjøttet tilbake i kjelen og hell over kraften og whisky, tilsett litt salt og pepper.
  6. Sett kjelen inn i ovnen på 160 grader i 3 timer, følg med så kjelen ikke koker seg tørr og tilsett vann så det dekker kjøttet. 
  7. Saus: Når de er klare kan du sile av kraften og koke den ned til du har en litt tykk saus.
  8. Tilsett 15 gram smør i sausen rett før servering og rør godt inn, det gir en rundere og fyldigere smak som passer godt til whisky-smaken til Benriach.
  9. Potet: Skrell potetene og riv de på et rivjern, tilsett litt salt og pepper.
  10. Sett på en stekepanne med godt belegg og ha i litt olje.
  11. Klem ut så mye som mulig av vannet av potetene og legg potetene i pannen når den er god og varm.
  12. Potetene skal legges flatt i pannen, men pass på så det ikke setter seg fast, stek potetene i olje med litt smør.
  13. De skal stekes lenge på ikke for høy varme slik at potetene blir møre inni men crispy på utsiden.
  14. Synes du dette er litt vanskelig, kan potetene stekes ferdig i ovnen når de har blitt gylne på begge sider i pannen.
  15. Aspargesbønner: Rens endene av aspargesbønnene før de kokes i godt saltet vann i ca 2 minutter.
  16. Kantarell: Rens soppen godt og del den i passe biter, stek soppen i en stekepanne med litt smør og smak til med litt salt og pepper.
  17. Servering: Legg opp pig wings og dekk de med sausen, server sopp, aspargesbønner og røstipoteter ved siden av.
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Mont d'Or med brødkrutonger, cornichons og whisky

Mont d'Or med brødkrutonger, cornichons og whisky

Fremgangsmåte

  1. Mont d'Or: Det å servere osten er ikke så veldig vanskelig, men for å oppnå et best mulig resultat så pleier man å varme den i stekeovnen på ca 200 grader i 15 minutter til den er flytende som en fondue.
  2. Når osten er klar tar du den ut av ovnen og kutter forsiktig av topplokket.
  3. Varm lett opp ca 2 cl Benriach whisky i en liten kjele, tenn på i kjelen og hell så over osten.
  4. Krutonger: Kutt en helt vanlig ustekt baguette fra frysedisken i skiver, legg det utover et bakebrett, dryss litt olivenolje og flaksalt over.
  5. Stek dem i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter til de blir sprø som kjeks.
  6. Server osten med cornichons, små franske sylteagurker, som er perfekte til den fete osten.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Eplebrioche med whisky-karamellsaus og lettpisket krem

Eplebrioche med whisky-karamellsaus og lettpisket krem

Fremgangsmåte

  1. Eplebrioche: Bland mel, sukker og salt i en bolle, bland deretter sammen lunken melk og gjær.
  2. Bland så inn eggene og pisk godt sammen.
  3. Miks det tørre med det våte i en eltemaskin og la det elte sammen i 20 minutter.
  4. Kutt smøret i terninger og tilsette litt etter litt i deigen og la det eltes godt inn.
  5. La heve i ca en time eller over natten i kjøleskapet.
  6. Skrell og kutt ett eple i småbiter.
  7. Kjevle ut deigen, ca 1 cm tykk, og dekk med smà eplebiter, så kutter du deigen i små ruter på 1 cm.
  8. Brett dem sammen og legg ca 6 stk baller i en liten keramisk form.
  9. La heve ca 30 min til før du steker briochen i ovnen på 200 grader i 20 minutter.
  10. Karamellsaus: Brun sukkeret i en kjele. Skrell så 2 epler og kutt eplene i båter og smøret i små terninger.
  11. Sukkeret bør bli ganske mørkt så det får god karamellsmak.
  12. Når sukkeret er mørkt tilsetter du eplebitene og smøret og lar det koke sakte inn.
  13. Når det er nesten klart tilsetter du Benriach Whisky og lar det koke et par minutter til.
  14. Serverer sausen romtemperert.
  15. Mens kaken står på benken og avkjøles, kan du sette i gang og piske kremfløten.
  16. Pisk fløten til den er passe stiv. Er du usikker så pisk den litt mindre.
  17. Server kaken med lett pisket krem og karamellsausen
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du kjøttdeig, eller bare grønnsaker, har du middag
Dagens rett
Rask suppe med kjøttdeig

Har du kjøttdeig, eller bare grønnsaker, har du middag

Med denne oppskriften lager du raskt en smaksrik hverdagsrett, perfekt når du har mye på timeplanen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her