Dagens rett

Pizza med marinert matjessild

Spiser du for lite sild? Da skal du prøve denne vrien

Spiser du for lite sild? Da skal du prøve denne vrien

Matjessild er den aller fremste av alle sildedelikatesser, men også annen type sild egner seg. Bli overbevist.
Aase E. Jacobsen
05 Juli 2021 - 23:00

Matjessild er en helt spesiell myk og kompleks sildesmak all den tid den har gjennomgått en prosess hvor enzymer i bukspyttkjertelen endrer strukturen i fiskekjøttet og dermed smaken. Om det høres skummelt ut, er det slett ikke det, for vi snakker bare om en lett form for "fermentering" som gir forbløffende gode resultater. I motsetning til mye annen sild er matjes laget av den magre og unge vårsilda. Og det svenskene kaller matjessild (fra boks) kan ikke sammenlignes med ekte vare. I Norge selges den fryst i velassorterte butikker eller fiskebutikker. 

Her kan du lese mer om hvordan matjessild lages

Se alt det gode du kan lage med matjessild. 

Fersk sommersild kan også brukes, men den må fileteres før marinering. Bruk da litt mer salt i marinaden og la den ligge en time.

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Pizza med marinert matjessild

Pizza med marinert matjessild

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 180 °C.

Skjær sild i mindre biter.

Marinade:
Press saften av sitron. Bland sammen sitronsaft, persille, eddik, salt og pepper.

Ha silden i marinaden og la den ligge mens du lager pizzatoppingen.

Tips:
Om du ikke får tak i matjessild, kan du bruke fersk sildefilet (da må du tilsette ekstra salt), eller utvannet spekesild. 

Topping:
Finhakk hvitløk, del brokkoli i små buketter, skjær poteter i små terninger, mozzarella i skiver og cherrytomat i båter.

Ha brokkoli og potet på et stekebrett, dryss over hvitløkbitene og olivenolje, og bak i stekeovnen i 10-15 minutter.

Skru opp varmen i stekeovnen til 250 °C.

Kjevle ut pizzadeigen og dekk den med et lag mozzarella. Fordel brokkoli og poteter over, og stek pizzaen i stekeovnen i 10-15 minutter.

Ta ut pizzaen og fordel silden, cherrytomat og ruccolasalat over.

Server pizza med litt parmesan og olivenolje drysset over.

Tips:
Du kan bruke pizzabunn eller lage den selv - bruk gjerne denne oppskriften på verdens beste pizzadeig

Her kan du lese mer om hvordan matjessild lages

Se alt det gode du kan lage med matjessild. 

Her finner du over 80 pizzaoppskrifter 

Prøv denne oppskriften på pizzasaus 

Slik lager du pizzadeigen selv

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no/Foto: Studio Dreyer Hensley

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne eplekaken smaker himmelsk
Ukens kake

Denne eplekaken smaker himmelsk

Selv om du har din favorittoppskrift allerede, må du rett og slett prøve denne eplekaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Enten du er vel gift eller på sjekkern, er det rom for et romantisk måltid på en dag som denne
Dagens rett

Enten du er vel gift eller på sjekkern, er det rom for et romantisk måltid på en dag som denne

Veien til så vel mannens som kvinnens hjerte går via magen. Skal du lykkes i å kapre eller beholde en kjæreste, enten det er han eller hun, er et godt måltid en god investering.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En ultraraffinert amerikaner i Chianti Classico
+
Godbiter i pollisten

En ultraraffinert amerikaner i Chianti Classico

Så vellykket blir det når en amerikaner finner sitt drømmested og kan gjør det motsatte av det han lærte på vinstudiet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Møt Mr Map Man - mannen bak kartverkene over Italias fremste vinområder
+

Møt Mr Map Man - mannen bak kartverkene over Italias fremste vinområder

Alessandro Masnaghetti er berømt over hele vinverdenen for sine vinkart og sitt uhyre detaljerte arbeid for å kartlegge italienske vinområder. Sist ut er Chianti Classico.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne eplekaken smaker himmelsk
Ukens kake

Denne eplekaken smaker himmelsk

Selv om du har din favorittoppskrift allerede, må du rett og slett prøve denne eplekaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Enten du er vel gift eller på sjekkern, er det rom for et romantisk måltid på en dag som denne
Dagens rett

Enten du er vel gift eller på sjekkern, er det rom for et romantisk måltid på en dag som denne

Veien til så vel mannens som kvinnens hjerte går via magen. Skal du lykkes i å kapre eller beholde en kjæreste, enten det er han eller hun, er et godt måltid en god investering.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre
Dagens rett

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre

For den er i god Midtøsten-tradisjon veldig aromatisk med mye krydder, men ikke sterk i vanlig forstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet
Dagens rett

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet

Selv om du til tider kanskje har knapt med tid til matlaging, har du alltid tid til denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak hundrevis av viner på Rieslingmessen 2024
Matkurs og vinkurs
Vinmesse 07. mai i Oslo

Smak hundrevis av viner på Rieslingmessen 2024

Bli med på en smakfull vinopplevelse hvor du får smake viner fra noen av verdens beste rieslingprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En ultraraffinert amerikaner i Chianti Classico
+
Godbiter i pollisten

En ultraraffinert amerikaner i Chianti Classico

Så vellykket blir det når en amerikaner finner sitt drømmested og kan gjør det motsatte av det han lærte på vinstudiet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her