Norsk juleøl
Her er de beste sterke norske juleølene

Her er de beste sterke norske juleølene

Utvalget av juleøl har aldri vært så stort som i år. Sjekk hvilke som er best blant de norske juleølene.
Redaksjonen
15 November 2015 - 10:00

Det er særlig tre juleøl som skiller seg ut  i denne testen av norskbrygget sterkøl. Det de har til felles er at de er blant de sterkeste.  Aass Vellagret Juleøl, Kinn Tomasmesse og Austmann Stille Natt holder alle minst 9 prosent. Og det gjør de altså med bravur. 

Testens og Norges aller sterkeste juleøl, Berentsens Stelliger Divum Juleøl, kommer også godt ut av det, men altså ikke helt i toppen. 

Den sterke veksten i ølutvalget skyldes også at nye bryggerier er kommet på banen, deriblant Færder og Nøisom, som begge har brygget hederlige juleøl i denne klassen. 

Blant de klassiske juleølene, altså de med en alkoholprosent på 6,5, gjør Berentsens Julefnugg det aller best. 

En utfordring med så alkoholrike og maltpregete øl som vi snakker om her, er at de helst bør ligge til neste jul og gjerne enda lengre. Så kort tid etter flasketapping vil en del øl oppleves som ubalanserte. Og det preger en del av ølene i denne testen.  

-Juleøl er laget på malt, humle, vann og gjær. Under bryggingen bruker bryggeren ekstra mye spesialmalt, karamellmalt og fargemalt som skaper en fin, rund og sødmefylt smak. Juleølet skal være balansert med sødme og bitterhet, samt inneholde smak av karamell, nøtter, sjokolade og julekrydder. Noe som ofte er utslagsgivende for et godt juleøl er at det har fått tilstrekkelig lagringstid. Juleøl er ikke noe man lager i hui og hast, understreker leder for smakspanelet Jørn Tore Persen i Ølakademiet.

Slik ble testen gjennomført:

Ølakademiets store juleøltest omfatter i alt 90 øl fra 34 norske bryggerier. Nedenfor finner du juleølene som er i salg gjennom Vinmonopolets bestillingstvalg. Noen av ølene i testen blant andre Bådin Tussvatnet Juleøl og Ringnes Julebokk på bildet, er kun tilgjengelig gjennom tilleggsutvalget og vises ikke i oversikten. Det er knyttet betingelser til minstekvantum for kjøp fra dette utvalget. Spør på ditt nærmeste polutsalg.

Sik smaker juleølene som kun finnes i tilleggsutvalget

For å være med i juleøltesten må ølet være et sesongøl, være produsert i Norge og finnes i salg enten som flaske eller boks. Testen ble utført blindt, og ølene er bedømt etter kriteriene farge og duft, smak, samt en helhetsvurdering på en skala fra 50-100. Det er også gjort en vurdering på hvilken mat det enkelte øl passer til. 

Ølakademiets smakspanel består Kim Daniel Bergersen, Ronja Velten, Inga Greve og Jørn Tore Persen.  

Hele juleøltesten finner du på Ølakademiets sider. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her