Norsk juleøl
Her er de beste sterke norske juleølene

Her er de beste sterke norske juleølene

Utvalget av juleøl har aldri vært så stort som i år. Sjekk hvilke som er best blant de norske juleølene.
Redaksjonen
15 November 2015 - 10:00

Det er særlig tre juleøl som skiller seg ut  i denne testen av norskbrygget sterkøl. Det de har til felles er at de er blant de sterkeste.  Aass Vellagret Juleøl, Kinn Tomasmesse og Austmann Stille Natt holder alle minst 9 prosent. Og det gjør de altså med bravur. 

Testens og Norges aller sterkeste juleøl, Berentsens Stelliger Divum Juleøl, kommer også godt ut av det, men altså ikke helt i toppen. 

Den sterke veksten i ølutvalget skyldes også at nye bryggerier er kommet på banen, deriblant Færder og Nøisom, som begge har brygget hederlige juleøl i denne klassen. 

Blant de klassiske juleølene, altså de med en alkoholprosent på 6,5, gjør Berentsens Julefnugg det aller best. 

En utfordring med så alkoholrike og maltpregete øl som vi snakker om her, er at de helst bør ligge til neste jul og gjerne enda lengre. Så kort tid etter flasketapping vil en del øl oppleves som ubalanserte. Og det preger en del av ølene i denne testen.  

-Juleøl er laget på malt, humle, vann og gjær. Under bryggingen bruker bryggeren ekstra mye spesialmalt, karamellmalt og fargemalt som skaper en fin, rund og sødmefylt smak. Juleølet skal være balansert med sødme og bitterhet, samt inneholde smak av karamell, nøtter, sjokolade og julekrydder. Noe som ofte er utslagsgivende for et godt juleøl er at det har fått tilstrekkelig lagringstid. Juleøl er ikke noe man lager i hui og hast, understreker leder for smakspanelet Jørn Tore Persen i Ølakademiet.

Slik ble testen gjennomført:

Ølakademiets store juleøltest omfatter i alt 90 øl fra 34 norske bryggerier. Nedenfor finner du juleølene som er i salg gjennom Vinmonopolets bestillingstvalg. Noen av ølene i testen blant andre Bådin Tussvatnet Juleøl og Ringnes Julebokk på bildet, er kun tilgjengelig gjennom tilleggsutvalget og vises ikke i oversikten. Det er knyttet betingelser til minstekvantum for kjøp fra dette utvalget. Spør på ditt nærmeste polutsalg.

Sik smaker juleølene som kun finnes i tilleggsutvalget

For å være med i juleøltesten må ølet være et sesongøl, være produsert i Norge og finnes i salg enten som flaske eller boks. Testen ble utført blindt, og ølene er bedømt etter kriteriene farge og duft, smak, samt en helhetsvurdering på en skala fra 50-100. Det er også gjort en vurdering på hvilken mat det enkelte øl passer til. 

Ølakademiets smakspanel består Kim Daniel Bergersen, Ronja Velten, Inga Greve og Jørn Tore Persen.  

Hele juleøltesten finner du på Ølakademiets sider. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her