To dagers fest for kjærligheten

Når morsdag og Valentinsdagen kommer så tett i tett som i år, kan du enten slå det hele sammen til en hyggelig markering i kjærlighetens tegn eller fordele festen over to dager.
Aase E. Jacobsen
10 Februar 2005 - 11:22

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Morsdagen og etter hvert også Valentinsdagen ugleses av mange siden den oppleves som en ren fest for handelsnæringen uten innhold. Men det er egentlig feil, for begge dagene har et solid rotfeste i historien. Og den meste utskjelte av de to, morsdagen, er aller eldst. Skikken med å hylle mor stammer fra hellenerne som hver vår feiret gudinnen Rhéa, moren over alle mødre, gudinne over planteliv og fruktbarhet, oppfinner av kunsten og magien, og ikke minst moren til Hestia, familiens gudinne.

Også romerne feiret mødrene, Matraliae, men nærmere sommeren. Opp gjennom århundrene har skikken spredt seg nordover og befestet seg spesielt i England fra og med 1500-tallet og deretter USA. Formen og formålet har endret seg over tid, fra å hylle kirken som mor, via å gi tjenestefolket (som regel kvinner) en fridag slik at de kunne besøke sin mor, til å markere freden og som nå for å hylle kjernefamiliens egentlige overhode. Den amerikanske president Wilson proklamerte derfor morsdagen som en offisiell dag i 1914. Men da som den andre søndagen i mai. At vi har endt opp med å feire morsdagen den andre søndag i februar i stedet for mai, skyldes innsatsen til to oslodamer, Dorothea Schjoldager og Karen Platou i mellomkrigsårene.

Vis din kjærlighet
Men tidspunktet for Valentindagen har holdt seg uforandret opp gjennom tidene. At vi feirer kjærligheten den 14. februar, kan vi takke den kristne presten Valentin for. Han viet nemlig unge par i hemmelighet i en periode ved slutten av 200-tallet hvor den romerske keiseren Claudius den andre forbød ekteskap siden det reduserte rekruttering av nye soldater. Valentin ble halshugget og derfor kanonisert (gjort til helgen).

Da kristentroen overtok scenen, måtte alle tradisjoner knyttet til den romerske mytologi byttes med kristne. Derfor ble dagen tilegnet fruktbarhetens gud, Lupercus, hvor vårens komme ble feiret, overført til nærmeste helgen i kalenderen, og det var St. Valentin den 14. februar. I kombinasjon med at Valentin hadde gitt de unge mulighet til å dyrke kjærligheten ble Valentinsdagen en dag hvor de som ennå ikke hadde funnet sin livsledsager, fikk lov til å vise sin kjærlighet.

Så hvor kommer tradisjonen med kortene fra? Allerede på 1400-tallet sendte unge menn en valentin - noen vakre ord - til sin hjertenskjær. Men kortene oppstod først mot slutten av 1800-tallet.

Et lite glass til frokost
Så selv om Valentin og morsdag strengt tatt ikke lar seg kombinere siden de tilhører hver sin epoke av livet - og da helst i nevnte rekkefølge, er det mange mødre som forventer en oppmerksomhet også den 14.

Vår treretters kjærlighetsmiddag kan derfor deles opp og nytes over to dager. Eller kombineres med de faste elementene på morsdagen som bløtkake. Hvis frokost på sengen er det eneste aktuelle, er desserten meste egnet. Krydret fruktsalat er en fin oppkvikker om morgenen, men da helst servert med tykk yoghurt i stedet for vaniljeis. Og likevel kan mor kose seg med den foreslåtte vinen. Superfruktige og deilige Saracco Moscato d'Asti 2013 (32677) inneholder nemlig bare 5 prosent alkohol og et lite glass på morgenkvisten (eller formiddagen) til fruktsalaten forstyrrer ingen av dagens øvrige gjøremål.

En eller flere viner
Denne vinen kan også med stor suksess nytes til en klassisk bløtkake med krem og frukt. Siden den er såpass søt, er flasken skikkelig drøy. Et mye rimeligere - om enn litt enklere - alternativ er Toso Toso Moscato d'Asti 2012 (33605).

Forretten i menyen er så lettlaget at selv barna kan få til den - for eksempel til en morsdagslunsj. Pappa må nok hjelpe til litt med carpaccioen som neppe faller i smak hos de minste (rått kjøtt uuææhh) og derfor egner seg best i et kjærlighetsmåltid for to - etter barnas sengetid. Er budsjettet og tiden begrenset, kommer du/dere langt med en av rettene. Uansett er det vanskelig å finne én vin som passer til begge - da blir det et kompromiss, hvor begge må fire litt, men den hvite vinen Willm Pinot Gris 2004 (32428) gjør en hederlig jobb overfor så vel reker som kalv.

Perfekt til rekene er imidlertid Domaine Sainte-Claire la Palotte 2006 (30262) som også finnes som boksversjon, Brocard la Palotte Bourgogne Blanc 2006 (41264), som mange polbutikker lagerfører fast. Kjærlighet og champagne henger sammen som hånd i hanske og med den rimelige Comte de Noiron Coeur de Cuvée, Brut (14693) er like perfekt som den hvite til rekene og det litt krydrete tilbehøret.

Hvis du vil ha rødvin til carpaccioen, må det bli en valpolicella. Enten en helt ung utgave - de saftige kirsebæraromaene danner en fin kontrast til fedmen i andelevermoussen samtidig som saftigheten møter det salte preget i osten og kapersen. Allegrini Valpolicella Classico 2002 (33174) er en drøm til. Alternativt kan du velge en mykere vin med litt mer modning som Serègo Alighieri Possessioni Rosso 2011 (3360) for spille på samme lag som de utviklede armaene i det møre kjøttet, i andelevermoussen og i osten. Godt blir det uansett. God morsdag og Valentinsdag.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Kjærlighetsmåltid for to - eller lettlaget meny for morsdagen:

Reker med hvitløkmajones og avocadosalat

Reker med hvitløkmajones og avocadosalat

Fremgangsmåte

Hurtig hvitløkmajones:
Pisk majones og kesam til luftig saus. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Hjemmelaget hvitløkmajones:
Knus hvitløken i en morter med saltet. Ha over i en bolle og pisk i eggeplommen og sitronsaften til passe luftig. Spe med olivenolje mens du pisker kraftig (slitsomt!) til det blir en tykk majones. Når all oljen er brukt opp, pisker du litt vann inn for å gjøre den ekstra luftig. Smak til med salt og pepper og evt. mer sitronsaft.

Avocadosalat:
Del avocadoen i to, ta ut kjernen og fjern skallet. Skjær i terninger og bland med de øvrige ingrediensene.

Server rekene i en skål eller et høyt glass. Avocadosalaten og majonesen ved siden av.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Carpaccio med andelevermousse

Carpaccio med andelevermousse

Fremgangsmåte

Pakk indrefiletstykket inn i plastfilm og legg i fryseren en time før den skal brukes. Finn frem en svært skarp kniv. Ta bort plasten og skjær den halvfrosne fileten i så tynne skiver du klarer.

Det er lett å få "frostskader" siden kjøttet er så kaldt, men det gjelder å ikke gi opp. Fordel utover to store tallerkener. Varm en stekepanne og rist solsikkekjernene i tørr panne til de begynner å ta farge. Avkjøl.

Legg andelevermoussen i små kuler/terninger jevnt fordelt utover carpaccioen.

Fordel parmesanflakene (bruk gjerne ostehøvel), kapers, solsikkekjerner og fiken over kjøttet.

Pisk sammen dressingen og drypp over carpaccioen. Fordel deretter litt pyntesalat utover.

Dryss over Maldon-salt og server samme med godt brød.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Krydret fruktsalat med myk vaniljeis

Krydret fruktsalat med myk vaniljeis

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vann og sukker sammen med krydderene.
  2. La trekke i 10 minutter. Avkjøl.
  3. Sil og hell over frukten ca en time før servering.
  4. Fruktsalat: Ta isen ut av fryseren og sett den i kjøleskapet en time før servering.
  5. Rør den myk og server fruktsalaten i en skål med en god skje is.
  6. Hell litt av krydderlaken over.

Tips: Denne desserten kan lages kvelden i forveien.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her