Dagens rett

Tournedos med sopp- og fløtesaus

Det beste du kan starte helgen med

Det beste du kan starte helgen med

En saftig biff skåret av den tynneste delen av indrefileten og toppet med hjemmelaget soppsaus. Du ønsker at fredagskvelden varer evig.
21 Januar 2022 - 00:00

Tournedos er et klassisk stykke biff som skjæres fra den nest tynneste delen av indrefileten. Diameteren er litt større enn for mignon som kommer fra den nederste filetdelen, derfor er en tournedos tykkere (men ikke så tykk som chateaubriand).

Biten kan stekes hel og kuttes i skiver ved servering. Eller du kan be slakteren skjære to like tykke biter. 

Navnet betyr "snu ryggen" og det finnes mange forklaringer på hvorfor denne filetdelen heter akkurat det. 

Vi kan holde oss til den mest sannsynlige; fra 1876 da kokken på restauranten Noël Peters i Paris, Mr. Bezançon, fikk ideen å kutte en skive indrefilet i to, steke dem og legge dem "rygg mot rygg" for presentasjon. 

Denne delen av fileten er ganske mager, derfor serveres ofte tournedos med en fet saus. Eller pakket inn i bacon.

Tournedos forbindes ofte med navnet rossini. Da får den et stykke gåse- eller andelever på toppen.

Men du skaper like stor magi med en god soppsaus. Særlig om du har gått med bøyd rygg i skogen og plukket den selv.

Sammen med denne råvaren kommer den til sin rett.

Nær sagt selvsagt vil du ha et godt glass rødvin til denne klassiske retten. 

Tournedos med sopp- og fløtesaus

Tournedos med sopp- og fløtesaus

Fremgangsmåte

Gni inn fileten med salt og pepper. Brun den rundt det hele og legg den over i et ildfast fat. La den ettersteke i stekeovnen på 125° C i ca. 12-20 minutter, avhengig av hvor rosa man ønsker kjøttet.

Om du steker filetstykket i porsjonsstykker, steker du biffene på sterk varme til de begynner å "svette", så snur du dem og steker raskt på den andre siden for rå biff, eller til den begynner å svette for middels stekt. Da dropper du altså stekeovnen.

Serveres med sopp- og fløtesaus, aspargesbønner og hvitløkspoteter.

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du en julevri på klassikeren old-fashioned
Ukens drink

Slik lager du en julevri på klassikeren old-fashioned

Det er ikke hvilken som helst juleakevitt som er brukt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere av Smalhans' alternative julemeny

Anders Braathen deler Smalhans’ julemeny med «pig wings» i whiskysaus med røsti og kantarell, eplebrioche med whisky-karamellsaus og lettpisket krem og Mont d’Or med brødkrutonger og cornichons.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disse meksikanske friterte tortilla-rullene fylt med kylling er avhengighetsskapende
Dagens rett

Disse meksikanske friterte tortilla-rullene fylt med kylling er avhengighetsskapende

Da er du advart, også om at du må lage ekstra stor porsjon, for her snakker vi middag med høy snacksfaktor.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Saftig kake som dufter jul
Ukens kake

Saftig kake som dufter jul

Oppskriften på denne krydderkaken med mandarin og ananaskrem har det som skal til for å skape god førjulsstemning.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du en julevri på klassikeren old-fashioned
Ukens drink

Slik lager du en julevri på klassikeren old-fashioned

Det er ikke hvilken som helst juleakevitt som er brukt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere av Smalhans' alternative julemeny

Anders Braathen deler Smalhans’ julemeny med «pig wings» i whiskysaus med røsti og kantarell, eplebrioche med whisky-karamellsaus og lettpisket krem og Mont d’Or med brødkrutonger og cornichons.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike og autentiske spanske matopplevelser i Norge
Annonse

Unike og autentiske spanske matopplevelser i Norge

Oslorestauranten Xef og Asker-restauranten Porfavor Tapas & Vinbar er Norges eneste utvalgte av den offisielle spanske matsertifiseringen Spain Certification Program. Nærmere Spania kommer du ikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Start planleggingen nå: Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Start planleggingen nå: Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på champagne, cava og prosecco - eller bare veldig glad i musserende vin? I løpet av halvannen time en lørdag ettermiddag får du svaret. Og mye gode bobler på kjøpet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Disse meksikanske friterte tortilla-rullene fylt med kylling er avhengighetsskapende
Dagens rett

Disse meksikanske friterte tortilla-rullene fylt med kylling er avhengighetsskapende

Da er du advart, også om at du må lage ekstra stor porsjon, for her snakker vi middag med høy snacksfaktor.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her