Fiskegrateng med hyse, fennikel, pepperrot og filo
Foto: Norges Sjømatråd

Fiskegrateng med hyse, fennikel, pepperrot og filo

Fiskegrateng blir ekstra festfin med alt du har i og legger oppå denne gratengen.

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 170 grader varmluft.
  2. Rens fenniklene og del dem i fire båter.
  3. Kok opp lettsaltet vann, ha i fennkel og kok til mør, men fortsatt med tyggemotstand, 4-5 minutter. Hell i et dørsalg av la dryppe godt av. Tørk med kjøkkenpapir.
  4. Skrell og finkutt sjalottløk. Smelt smøret i en panne og sauter sjalottløken til den er myk. Tilsett melet og rør godt til du har en roux – meljevning. 
  5. Ta av planen og tilsett forsiktig vermuten, litt av gangen, mens du rører kraftig slik at sausen tykner. La alkoholen få fordampe før du tilsetter melken og litt salt og pepper. La sausen småkoke i minst 3 minutter.
  6. Tilsett finhakket dill, persille og sylteagurk. Rør inn pepperoten til en jevn saus.
  7. Legg fennikelen på bunnen av en ildfast form. Del hysefiletene i biter og fordel over. Hell sausen over fisken.
  8. Pensle filodeigflakene med smeltet smør og del dem i to. Krøll dem sammen og legg på toppen av formen til alt er dekket.
  9. Sett formen i ovnen og stek i 30-35 minutter til filoflakene er sprø og pent brune.
  10. Server med kokt ris, kokte nypoteter eller en salat.

 Se våre andre oppskrifter med fiskegrateng

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norges Sjømatråd

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her