Slik lager du kveite til jul
Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Slik lager du kveite til jul

Kveite er en fet fisk, men trives godt med smørbaserte sauser. Denne smørsausen er ikke av de aller feteste, men trenger både smøret og fløten for å møte kryddersmakene.

Fremgangsmåte

  1. Kveite: Sett stekeovnen på 180 grader.
  2. Skrap fiskeskinnet godt, og skyll og tørk det. Skjær et kryss ned til ryggbeinet på hver side av kveiten.
  3. Ha kveiten med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen. Skjær sitron og hvitløk i skiver og legg i snittene på kveiten.
  4. Pensle kveiten godt med olivenolje og dryss med salt.
  5. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveiten. Stek kveiten til den har ca. 50 grader i kjernen, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket.
  6. Husk at den ettersteker noe når den kommer ut av stekeovnen. 
  7. Smørsaus: Kutt fennikel, sukkererter og eple i små biter. Kok opp lettsaltet vann.
  8. Kok fennikelen i ca. 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene i iskaldt vann til de er kalde.
  9. Finhakk sjalottløk og grovhakk hvitløk, og surr sammen med kardemomme og stjerneanis i olivenolje til løken er blank.
  10. Hell over eplejuice og hvitvin. Kok dette til det halve. Hell i fløte og kok til det halve igjen. Rør inn smøret. Sil sausen over i en ny kjele og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  11. Bland litt dill sammen med epleterningene, fennikel og sukkererter, og rør dette inn i sausen ved servering. 
  12. Mandelpotetpuré: Sett stekeovnen på 150 grader. Ha mandelflakene på et stekebrett og drypp med litt olivenolje. Sett brettet inn i stekeovnen og stek flakene gyllen og sprø, ca. 10 minutter. Dryss maldonsalt og hakket timian over mandelflakene.
  13. Skrell og kok mandelpotet møre. Ha smør og fløte i kasserollen sammen med potet og mos det godt sammen. Smak til med salt og pepper. 
  14. Servering: Dra skinnet av kveiten og server med mandelflak på toppen, og smørsaus og mandelpotetpuré ved siden av.

 Tips: Om du ikke vil ha potetpure til, kan du velge kokt ris.

 Se alle våre andre oppskrifter med kveite

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her