Dagens rett

Arne Brimis hjortesteik

Her lærer du å lage hjortesteik av viltmesteren sjølv

Her lærer du å lage hjortesteik av viltmesteren sjølv

At Arne Brimi behersker juletradisjonene til fulle og sågar utvider dem, er grunnen til at kokeboka Julehøgtid er blant årets finalister i kåringen Beste norske kokebok 2020.
Aase E. Jacobsen
21 November 2020 - 02:00

At Arne Brimi var Norges første deltaker i Bocuse d'Or, er kanskje ikke så mange som husker, men han har satt preg på norsk mattradisjon helt siden midten av 80-tallet. Få har vel bedre kontroll over juletradisjonen og den tilhørende maten enn nettopp Arne Brimi. Men tro ikke at han hviler på laurbærene, for det er rikelig med tips til å utvide og fornye innhold og form på julematen.

Denne hjortesteika viser til fulle at vi har med en stjernekokk å gjøre. Lettforståelig og så enkelt at selv familiens yngste klarer det.  

Om det holder til tittelen Beste norske kokebok i 2020, får du vite 26. november.

Kokeboka Julehøgtid. er finalist i Beste Norske Kokebok 2020

Her er juryens begrunnelse:

 

Julehøgtid. Den beste maten og dei gode tradisjonane. Arne Brimi og Arne Hjeltnes. Kagge forlag

Det oser av god gammeldags julestemning når turkameratene Arne og Arne inviterer til julefest, i bunad, kokkeuniform, nynorsk språkdrakt og gnistrende bilder. Her er tradisjon kombinert med det moderne. Ribbe, pinnekjøtt og krumkaker møter tartar av rein og sjøkreps med hjemmelaget majones. 

Mange andre spennende retter med hjort finner du her

 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Arne Brimis hjortesteik

Arne Brimis hjortesteik

Fremgangsmåte

Steik:

  1. Bind helst opp steika med hyssing og gni henne inn med salt. Brun steika pent i ei panne før du set henne i omnen på 200 °C med steikjetermometer i midten. 
  2. Etter ca. 15 minutt byrjar steika å bli oppsvulma og spenstig om ein trykkjer lett på henne. Etter 20 minutt kan steika få ein kvil ute av omnen på 10 minutt. 
  3. Hald fram med slike intervall til kjernetemperaturen er på 55 ° C; han vil stiga nokre grader medan steika kviler. 
  4. Skjer du i steika rett etter at ho er ute av omnen, vil ho sleppa saft, så det er viktig at ho får kvila på benken fyrst.

Grønsaker:

  1. Vask grønsakene godt. Bak dei tørt, dvs. utan smør eller olje i omn på 140 °C til dei er møyre. Kjøl av.
  2. Skrell betane, men ikkje røtene. Skjer i bitar. Vend dei i litt smør og salt. Legg i eldfast fat og varm i omn.

Saus uten kraft:

  1. Fres lauk og sopp i litt smør i ein kjele. Slå i vatn og vin, kok opp og la det koka i 10 minutt. Ha i fløyten og la det koka inn til 6–7 dl.
  2. Sil ut lauk og sopp, smak til og server.
  3. Denne sausen kan varierast ut frå kva du likar og kva slags kjøt du har. Litt sennep kan vera godt i. Har du kraft, så bruk det i staden for vin. Vert sausen for tynn, jamnar du med litt maisenna utrørt i litt vatn.

Tips: 
Istaden for tørka sopp, kan du bruke 100 g fersk sjampinjong.

Mange andre spennende retter med hjort finner du her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Arne Brimi, kokeboka Julehøgtid

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her