DAGENS RETT: Arne Brimis hjortesteik

Dagens rett Arne Brimis hjortesteik

Her lærer du å lage hjortesteik av viltmesteren sjølv

At Arne Brimi behersker juletradisjonene til fulle og sågar utvider dem, er grunnen til at kokeboka Julehøgtid er blant årets finalister i kåringen Beste norske kokebok 2020.

At Arne Brimi var Norges første deltaker i Bocuse d'Or, er kanskje ikke så mange som husker, men han har satt preg på norsk mattradisjon helt siden midten av 80-tallet. Få har vel bedre kontroll over juletradisjonen og den tilhørende maten enn nettopp Arne Brimi. Men tro ikke at han hviler på laurbærene, for det er rikelig med tips til å utvide og fornye innhold og form på julematen.

Denne hjortesteika viser til fulle at vi har med en stjernekokk å gjøre. Lettforståelig og så enkelt at selv familiens yngste klarer det.  

Om det holder til tittelen Beste norske kokebok i 2020, får du vite 26. november.

Kokeboka Julehøgtid. er finalist i Beste Norske Kokebok 2020

Her er juryens begrunnelse:

 

Julehøgtid. Den beste maten og dei gode tradisjonane. Arne Brimi og Arne Hjeltnes. Kagge forlag

Det oser av god gammeldags julestemning når turkameratene Arne og Arne inviterer til julefest, i bunad, kokkeuniform, nynorsk språkdrakt og gnistrende bilder. Her er tradisjon kombinert med det moderne. Ribbe, pinnekjøtt og krumkaker møter tartar av rein og sjøkreps med hjemmelaget majones. 

Mange andre spennende retter med hjort finner du her

 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Arne Brimis hjortesteik

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

1 kg
hjortesteik
stk
Grønsaker:
4 stk
4 stk
gulbete
4 stk
rødbet
Saus uten kraft:
2 ss
4 stk
4 dl
stk

Fremgangsmåte

Steik:
Bind helst opp steika med hyssing og gni henne inn med salt. Brun steika pent i ei panne før du set henne i omnen på 200 °C med steikjetermometer i midten. 

Etter ca. 15 minutt byrjar steika å bli oppsvulma og spenstig om ein trykkjer lett på henne. Etter 20 minutt kan steika få ein kvil ute av omnen på 10 minutt. 

Hald fram med slike intervall til kjernetemperaturen er på 55 ° C; han vil stiga nokre grader medan steika kviler. 

Skjer du i steika rett etter at ho er ute av omnen, vil ho sleppa saft, så det er viktig at ho får kvila på benken fyrst.

Grønsaker:
Vask grønsakene godt. Bak dei tørt, dvs. utan smør eller olje i omn på 140 °C til dei er møyre. Kjøl av. Skrell betane, men ikkje røtene. Skjer i bitar. Vend dei i litt smør og salt. Legg i eldfast fat og varm i omn.

Saus uten kraft:
Fres lauk og sopp i litt smør i ein kjele. Slå i vatn og vin, kok opp og la det koka i 10 minutt. Ha i fløyten og la det koka inn til 6–7 dl. Sil ut lauk og sopp, smak til og server.

Denne sausen kan varierast ut frå kva du likar og kva slags kjøt du har. Litt sennep kan vera godt i. Har du kraft, så bruk det i staden for vin. Vert sausen for tynn, jamnar du med litt maisenna utrørt i litt vatn.

Tips: 
Istaden for tørka sopp, kan du bruke 100 g fersk sjampinjong.

Mange andre spennende retter med hjort finner du her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen