DAGENS RETT: Pinnekjøtt av rein

Dagens rett Pinnekjøtt av rein

(Bilde: Fotograf Stian Broch)

Dette må prøves: pinnekjøtt av rein

Nå som julemiddagen er vel fortært, kan det være på sin plass å prøve et lokalt alternativ til vanlig pinnekjøtt, nemlig av rein. Sannsynligheten er stor for at du får en ny favoritt?

For å få tak i denne godbiten må på en Meny-butikk, og håpe at det fortsatt er noe igjen av denne nye lekkerbiskenen. For pinnekjøtt av rein er forholdsvis nytt produkt, første årgang var 2016, samtidig som det er gammelt som menneskeheten. I Finnmark har man tradisjonelt brukt tørkete reinpinner i supper og på grill. - Man hadde alltid noen pinner i sekken, forteller  daglig leder i Finnmark Rein, Are Smug Figved og legger til. - Stormsuppe er suppe for de ekstra kalde dagene hvor vi tilsetter litt tørket kjøtt og havregryn i buljong av reinkjøtt for ekstra mye smak. 

Han forteller imidlertid at pinnekjøtt slik resten av landet kjenner det, er en nyvinning. Dette er første året etter en testproduksjon for fire år siden, og de fem tonnene er nesten borte fra Meny-butikkene som har hatt eksklusivitet på dette salget. 

For god smak må pinnekjøtt lages av fett kjøtt. Og siden reinsdyrkjøtt er så magert, må man bruke sider med mye fett hvilket betyr vinterslakting.  - Vi velger ut allerede nå dyr for neste års produksjon av reinpinnekjøtt, forteller han. 

Hvis du ikke klarer å vente til neste år, og det bør du ikke, er det bare å oppsøke nærmeste Meny-butikk allerede i dag. 

Skaff deg dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Pinnekjøtt av rein

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

4 timer

Ingredienser

Rødkålsalat:
1 ss
sennep, grov

Fremgangsmåte

Vann ut pinnekjøttet minst ett døgn. 

Legg en rist nederst i en stor kasserolle. Fordel kjøttet over. Hell på vann slik at det står c 3 cm over bunnen. Kok opp og la trekke i 3-3 1/2 timer eller til kjøttet er helt mørt og nærmest faller av beina. Hvis du ønsker fastere pinner, kan du nøye deg med 2 timer.  

Rødkålsalat:
Snitt rødkål med en mandolin eller ostehøvel. Kok opp vann og blansjer kålen i ca 2 minutter. Hell over i et dørslag og avkjøl med kaldt vann. Ha i en salatbolle. Rens granateplet og bland med kålen. Pisk sammen sennep, olje og eddik. Smak til med salt og pepper. Ha over salaten og bland godt. 

Server med kokte poteter som har fått en runde i panna med litt smør, samt grov sennep.

Du kan selvsagt også velge tradisjonelt tilbehør som kålrotstappe

Hvordan koke pinnekjøtt

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Pinnekjøtt er enklere enn du tror

Pinnekjøtt på julaften?

Lag ditt eget pinnekjøtt og vossakorv

Flere tips til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Finnmark Rein/Fotograf Stian Broch

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen