DAGENS RETT: Ribbe på grillen

Dagens rett Ribbe på grillen

Må prøves: stek ribba på grillen - så får du frisk luft mens du strever med matlagingen

Denne oppskriften løser alle problemer for den som gruer seg til årets største prøvelse - nemlig å lykkes med juleribba.

Denne oppskriften er utviklet av grilleksperten Jan Henrik Gladkokken Syversen. Han mener at ribba blir enda enklere å lykkes med om du tar grillen i bruk. Han lover «knasende sprø svor, saftig svinekjøtt og -fett som smelter på tungen gjør de fleste av oss mo i smaksløkene og at det er like – om ikke mer – velsmakende å tilberede ribba på grillen».

– Å lage ribbe på gassgrillen er en veldig enkel prosess og denne oppskriften tar kun to timer fra start til munn. Det er få ingredienser og få grep, mener han.

Men du må selvsagt følge med - og følge oppskriften. Han har flere tips som enhver ribbekokk kan ha glede av, også om du velger steikeovnen:

– Det første jeg gjorde var å legge ribba i grovsalt med svoren ned og satt den i kjøleskapet i 48 timer. Saltet vil tørke ut skinnet og når vi tar den i ovnen vil fettet trekke inn og poppe svoren.

Et bonustips for dem som virkelig vil imponere er å bruke en teknikk som erfarne grillentusiaster kjenner godt til, nemlig «low and slow». Ribba kan ligge i timesvis på lav temperatur i grillen, så lenge den oppnår en kjernetemperatur på rundt 75 grader.

Hvis du heller vil lage klassisk ribbe med sprø svor

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Ribbe på grillen

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

2 kg
tynnribbe
2 ss

Fremgangsmåte

Fyr opp gass- eller kullgrillen der du tilrettelegger for indirekte varme. Temperaturen skal være rundt 250 grader.

Skjær et rutemønster i skinnet på ribba. Snittene skal gå ned til fettlaget. Dette kan droppes, men for å få skikkelig sprø svor kan du også la ribba ligge med skinnsiden ned i grovsalt i 48-24 timer i kjøleskapet.

Dryss godt med salt og pepper og gni det godt inn.

Fyll en ildfast form eller et stort aluminiumsbeger med 3 desiliter vann. Plasser ribberisten i vannbadet og legg ribben på med svoren opp. Kjøttet skal ha en bue.

Sett ribba på indirekte varme i 30 minutter.

Etter en halvtime skrur du ned temperaturen til 150 grader. Når kjernetemperaturen når 71 grader tar du ribba ut av grillen og lar den hvile i 15 minutter (den blir ikke kald).

Del opp i porsjonsstykker og server.

Tilbehør til juleribbe finner du her

Her er oppskriften på klassisk ribbe med sprø svor

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen