Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Oppskrifter på festkaker

(Matprat/Sara Johannessen)

Pavlova er blitt den nye favoritten

 

Pavlova med salt karamell

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

3 timer

Ingredienser

Marengsbunn:
0.5 ts
375 g
Salt karamell:
180 g
130 g
150 g
Eggekrem:
6 dl
Pynt:
3 ss
yoghurt

Fremgangsmåte

Margensbunn:
Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.

Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

Sikt maizena og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.

Legg et ark bakepapir på et stekebrett og fordel marengsen jevnt utover hele. La det være et par centimeter klaring på hver side av arket.

Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.

Salt karamell:
Smelt sukker i en kjele på middels varme. Rør med en tresleiv innimellom slik at du får en karamell med jevn farge. Se til at den ikke brenner seg.

Varm opp fløte i en liten kjele. Trekk kjelen med karamell av platen og hell den varme fløten forsiktig over karamellen. Rør godt til alt er blandet.

Fortsatt sukkerklumper i blandingen? Sett kjelen tilbake på platen og kok opp blandingen til sukkeret er oppløst.

Avkjøl blandingen noe og pisk inn små terninger av kaldt smør. Ha karamellglasuren over i en bolle og avkjøl på kjøkkenbenken (1-3 timer). Når glasuren er helt kald rør inn salt.

Bruker du ikke opp all karamellglasuren kan den også brukes som fyll i kaker, makroner eller som saus på litt deilig iskrem. Den holder seg godt i kjøleskapet, kan piskes opp slik at den blir luftig og fin, eller varmes opp igjen slik at den blir flytende og blank.

Eggekrem:
Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.

Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

Pynt:
Rist nøtter i en varm, tørr stekepanne til de har fått en gyllen og fin farge. Avkjøl og grovhakk dem.

Rens granateple og sett klart i en liten skål.

Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen og tykk yoghurt. Ha kremblandingen på marengsbunnen og topp med karamellsaus, ristede nøtter og granateple. Pynt gjerne med noen mynteblader.

Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god.

Tips:
Marengsbunnen kan lages flere dager i forveien, bare oppbevar den tørt og innpakket i litt bakepapir. Varier gjerne med frukt og bær etter sesong, og har du dårlig tid kan du bruke en ferdig vaniljekrem også.

Flere oppskrifter med Pavlova  finner du her

Og her finner du deilige bløtkaker

Du kan også bake de saftigste boller med disse oppskriftene

Har du heller lyst til å bake en annen kake er det veldig mange oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Sara Johannessen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Blåbærpavlova

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 time og 10 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Bunn:
Pisk eggehviter stive og tilsett eddiken underveis. Ha så i supper og pisk videre til du får en stiv og litt seig marengs.

Fordel marengsen i en jevn sirkel på en stekeplate dekt med silkonmatte eller bakepair.

Stek bunnen i ovnen ved 150 grader i 1 time. Avkjøl og flytt over på et fat. 

Fyll: 
Stivpisk kremfløte med sukker og vaniljesukker. Bland blåbær og sukker i en bolle og rør til sukkeret er jevnt fordelt. 

Montering:
Fyll kremen oppå marengsen. Topp med blåbærene. 

Tips:
Du kan også tilsette 1-2 dl finmalte nøtter eller mandler i bunnen for ekstra struktur og smak.

Flere oppskrifter med Pavlova  finner du her

Og her finner du deilige bløtkaker

Du kan også bake de saftigste boller med disse oppskriftene

Har du heller lyst til å bake en annen kake er det veldig mange oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: NatashaBreen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Klassisk pavlova

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

1 time og 40 minutter

Ingredienser

Marengsbunn:
0.25 ts
250 g
Eggekrem:
6 dl
Pynt:

Fremgangsmåte

Marengsbunn:
Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.

Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

Sikt maizena og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.

Legg et ark bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform eller en tallerken, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake, ca. 2,5 cm høy.

Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.

Eggekrem:
Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.

Tips:
Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen.

Montering:
Legg marengsbunnen på et fat. Ha på kremblandingen og pynt med friske bær.

Flere oppskrifter med Pavlova  finner du her

Og her finner du deilige bløtkaker

Du kan også bake de saftigste boller med disse oppskriftene

Har du heller lyst til å bake en annen kake er det veldig mange oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Sara Johannessen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Minipavlovas med sitronkrem og blåbær

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Bunn
Sitronkrem
4 stk
120 g
1 stk

Fremgangsmåte

Bunn:
Pisk eggehviter stive.
 

Tilsett sukker og bakepulver og pisk videre til du får en glatt, skinnende og stiv marengs.

Ha marengsen i en sprøytepose og sprøyt ut marengsen i sirkler på ca 8-10 cm store.

Stek bunnene i ovnen ved 150 grader i 1 time.

Sitronkrem:
Ha alle ingrediensene unntatt fløte i en kjele og rør dette med en visp godt sammen.

Bytt vispen med en slikkepott og sett platen på lav varme.

Ha tålmodighet og rør godt hele tiden.

Når kremen tykner, er den ferdig.

La dette avkjøles.

Pisk kremfløten til stiv krem og ha i halvparten av den avkjølte tykke sitronkremen.

Miks dette sammen til en fin konsistens.

Servering:
Legg krem på hver marengs og pynt med blåbær.
 
TIPS 1: Når du «steker» marengsbunner ved 150 grader, blir de lys brune. Hvis du vil ha bunner som er helt hvite bør du skru ned varmen til ca. 110 grader og på denne måten «tørke» marengsen over en lengre tid. For eksempel 3-4 timer eller over natten. Et stekebrett over marengsen under stekingen vil også hjelpe på å holde marengsen hvit.
 
TIPS 2: Når sitronkremen er avkjølt, kan den være nokså stiv og kjennes ut som en pudding. Det kan være lurt å røre denne godt i en egen bolle før du mikser den med kremen. Da unngår du klumper og slipper å røre mer enn nødvendig i kremfløten. Sjansen for at kremen overpiskes blir da minimal.
 
 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen