Julemat

Langtidsstekt ribbe

Du bør absolutt prøve langtidssteking av juleribba
Foto: (Matprat.no/Alf Børjesson)

Du bør absolutt prøve langtidssteking av juleribba

Lar du ribba få ekstra lang tid i ovnen, får du til gjengjeld et svært saftig kjøtt og ikke minst supersprø svor.
20 Desember 2022 - 08:03

Mange synes ribbe er i feteste laget, men de har ikke prøvd å langtidssteke den. Etter sju timer i ovnen er nemlig fettet «borte», enten smeltet inn i kjøttet eller så ligger det i bunnen av pannen. Men det er bemerkelsesverdig lite fett som ikke trekkes inn i kjøttet.

Saftigere og mer smak

Det gode med langtidssteking ved lav temperatur er at proteinene koagulerer veldig sakte og dermed holder kjøttet lenger på kjøttsaften. For et magert kjøtt som svinekjøtt jo egentlig er, er dette ideelt. Kjøttet forblir saftig og smaksrikt siden også fettet smelter saktere enn ved høy temperatur.  

Når du steker ribbe på tradisjonelt vis, må du bruke veldig høy varme mot slutten for å få sprø svor. Med langtidssteking holder det faktisk med 200 grader i 10 minutter under grillen. Det gjør at faren for svartbrent svor blir mindre.

Penere skiver

En annen fordel med langtidssteking er det blir lettere å skjære ribba i tynne skiver siden kjøtt og fett henger bedre sammen. Til langtidssteking anbefales tynnribbe og ikke ribbe med kotelettkammen, den såkalte familieribba, siden fettet er så ujevnt fordelt på denne stykningsdelen.

Langtidssteking er først og fremst et valg man gjør for mindre møre stykningsdeler, og altså ikke koteletter.

Dette drikker du til ribbe

Prøv denne oppskriften på ekstra langtidsstekt ribbe

Sousvidesteking av ribbe er en enda mer tidkrevende prosess – rundt 40 timer! Har du sousvidemaskin, bør du absolutt prøve.

Oppskrift på sousvidestekt ribbe

Den store jule- og nyttårsmeny vår gir deg svar på de fleste spørsmål

 

Langtidsstekt ribbe

Langtidsstekt ribbe

Fremgangsmåte

  1. Rut svoren i kvadrater på 2x2 cm. Gni inn salt og pepper på kjøttsiden.
  2. Legg ribba med svoren ned i en ildfast form. La stå og godgjøre seg i kjøleskap til neste dag. Hell på vin og vann.
  3. Forvarm ovnen til 150 grader. Sett inn ribba og reduser til 75 grader.
  4. La steke i et par timer. Snu ribba og gni inn svoren med salt og pepper. La steke videre i minst fem timer.
  5. Pass på at det er væske i formen gjennom hele stekingen.
  6. Like før servering flyttes ribba et hakk opp i ovnen og skrus temperaturen opp til 200-225 grader (varmluft og grillelement) for å få svoren til å "poppe".
  7. Server ribba med stekesjy, rødkål og kokte poteter.

Dette drikker du til ribbe

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pai gir sikker middagsseier
Dagens rett
Skinke- og løkpai

Pai gir sikker middagsseier

Pai frister alltid, og her får du en klassisk oppskrift som alle kan klare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her