Fattigmannskost på moten

Italienerne kaller den farro og har brukt kornsorten spelt i 3-4000 år, i stadig mer raffinerte retter. Bli med til Emanuele på Toscana-kysten og lag et komplett måltid av disse grynene med kultpotensial.
Redaksjonen
27 Januar 2011 - 09:45

Spelt heter det hos oss, og den kreative brukslista begrenser seg gjerne til følgende: Brød.

For toscanerne derimot betyr spelt, eller farro, salat, risotto, puddinger, supper, gryteretter, kaker, friterte søtsaker - og brød. Overalt der du bruker ris eller mel, kan du heretter tenke spelt.

Farro for folket
Emanuele Vallini har tenkt farro lenge allerede.
- Farro kan brukes til det meste. Og den gir en mild, god og litt søtlig smak som passer til svært mye forskjellig, mener Emanuele. Sammen med kona Ornella driver og lager han maten på Taverna la Carabaccia i knøttlille, pittoreske Bibbona midt på Toscanakysten.

Han har kokt og avkjølt en porsjon gryn og er i full gang med å finkappe tomater, selleri og persille til en antipasto, en forrett-salat. Og så, frem med en brutalt stor høvel.
- Hehe, vi trenger bare noen småflak parmigiano, pent oppå salaten, så er den klar.
Det plinger en bjelle, men før salaten er ute av kjøkkenet, er "primien" i gang. En første, lett hovedrett, med "zuppa di farro" på menyen. Spelt-suppe, med andre ord.

- Jeg lager to varianter så dere får smake, OK? De ser helt forskjellige ut, men er egentlig like.
Den ene får være bare suppe. Den andre porsjonen får plass i en mini-terrin som han dekker med et tynt, tynt lokk av en deig - gjerne av speltmel. Inn i ovnen: - Om... åtte minutter er denne flott!

Fattigfolk
Spelt var fattigmannskost. Billigkorn og vomfyll. Nå dukker den opp på stadig flere menyer, også i finere restauranter. Men mest i Toscana. Denne urhveten dyrkes for det meste i den kjølige høyden nord for Lucca, i Garfagnana. Gamle matvaner skal være årsaken til at bruken ikke sprer seg mer utover landet.

- Faktum er at kornet er mye rikere enn vanlig hvete, på flere måter, sier Caroline Schønning, norsk og kokk på La Lampara i Lavagna sørøst for Genova. - Spelt inneholder mer næring, protein, fordøybar fiber og dessuten magnesium og sink som ikke finnes i vanlig "moderne" hvete. Og det siste er jo viktig for humøret! Sier hun - med sitt sedvanlig store smil.

Selv har hun adoptert mye av sin viten om spelt inn i sitt ellers norskinspirerte, italienske kjøkken. - Farroen har mange fordeler, men er først og fremst godt til mye man ikke så lett tenker på. For eksempel i grønnsaksretter - eller har du smakt farro sammen med fisk? Prøv!

Til karnevalet
Inne i ovnen har deiglokket est opp til en gyllen sprø ballong. Samtidig forbereder Emanuele en dessert.
- Dere skal vel ha farro til dessert også? lurer Emanuele.
- Jo da, vi vil sikkert gjerne det...
Og ut av en annen ovn kommer både muffins, noen flate og noen andre små, rullede kaker - alle basert på spelt. For grynenes del er den største forskjellen at disse er kokt i melk i stedet for vann.

- Men dere må prøve fritellene også. Kjempegodt, sier han mens halve skjefuller med deig forsvinner ned i en varm oljegryte. - Friteller er nydelig både som dessert og enkel fingermat. Det er jo ikke bare godt, men næringsrikt også, husk det, smiler han. Han mener imidlertid de er best på vinterstid. - Det er i karnevalstiden man skal lage friteller.

Ren slow-food med vin
Emanuelle lager mye pent med spelt. Men han vil ikke ta æren for oppskriftene. Den går til de fattige husmødrene, "casalinghene", som måtte være kreative ved kjøkkenbenken.

- Dette passer også med den tilbake til naturen- og slow food-bølgen som har rullet lenge over Italia, mener kollega Ornella. - Selv om farro ikke er spesielt langsom mat å tilberede, vil svært mange ha jordnær mat, for å si det slik. Og når den også er god, kan det vel ikke bli bedre?

Begge mener at spelten er som skapt for dette. I følge Ornella er det en både nøysom og robust kornsort. - Den krever lite av jorda og trenger ingen sprøytemidler for å klare seg. Dette er ren mat!

Vi fikk nyte det hele. En tre-fire-retter der alt var tillaget med spelt, men likevel så forskjellig. Salat, snacks, supper, kaker og friteller - kokt, stekt, bakt, oppblåst og fantastisk delikat.
Ornella plukker også vin til, en helt normal sangiovese. - Farro er slik at du kan bruke både rød, hvit eller rosévin. Bare den ikke er for søt, vil det gå veldig bra.
Det er godt med slike tilbake til naturen-opplevelser. En annet gammelt faktum står også ved lag fra de gamle casalinghene: Farro gjør deg behagelig mett - lenge.

Husmorglede
Inne i den store vedovnen hos Maria Di Santi syder det i gamle leirkrukker. Det er flere timer siden husmoren fyrte opp i steinovnen - stor og et pizzeria verdig. Helt ute i åpningen står krukkene og bobler av småkokende spelt.
 
- Forkoking, sier hun, mens hun raker glør inn mot den ene krukka som tydeligvis ikke er varm nok. - Jeg liker å gjøre det på gamlemåten. Man må ha spesielle krukker som tåler varmen, men slik blir både farro, bønner og linser veldig bra.
 
Her i Castiglioncello, midt på Toscanakysten har spelt vært i flittig bruk i alle år.
- Grynene er billige, er lette å bruke, gir mye mat, og så hører det med i et rikt og riktig kosthold, sier Maria. Vi skjønner at hun mener alvor. Derfor bruker hun spelten i både minestrone, kaker, supper og mye annet.
 
- Det sies at italiensk kjøkken er enkelt, men fargerikt og godt. Det høres ut som farro, bortsett fra fargen. Men der kan vi jo pynte med andre grønnsaker som sesongen byr på. Kanskje vi skal lage en salat også? Spør hun. - Jeg hentet akkurat en i hagen.

Fakta om spelt
Spelt er en smakfull og svært næringsrik kornsort. Veksten utvikler lange røttersom fanger opp mer næring selv fra skrinn jord. Full av protein, fiber og også magnesium, sink og kobber. Speltinntak skal dessuten være viktig for humøret og gir mye energi i tillegg til å hjelpe på fordøyelsen, selv om dette er påstander som neppe er dokumentert gjennom moderne medisinsk forskning.
 
Spelt selges som behandlet og ubehandlet helkorn i tillegg til mel. Helkorn må bløtes over natta; begge typene kokes ca 20 min. før bruk. Glimrende til mange typer mat, og erstatter typisk mel eller ris. Risotto, kaker, pudding, supper, gryteretter, karri, fisk, salat, kaker og brød kan baseres på spelt.
 
Spelt - "farro" - er selve urhveten. Trolig først dyrket i Kaukasus for 7-8000 år siden. I Italia dyrket etruskerne kornet fra ca 1500 år før Kr., før romerne overtok, og kornet spredte seg deretter nordover. I Midt- og Nord-Europa sluttet en å dyrke spelt rundt 1900 på grunn av lite utbytte pr. areal. Siden 1998 er det igjen blitt dyrket i Vestfold og Telemark.

Tekst og foto: Kjetil Grude Flekkøy og Anita Salamonsen, Christian Brun

Salat med spelt

Salat med spelt

Fremgangsmåte

Kok spelten i saltet vann i 10 min (ta tiden fra det begynner å koke). Sil av vannet, og la spelten kjøles.

Fileter tomatene (det vil si å ta av skallet og frøene inni, bare tomatkjøttet skal brukes).

Skjær tomatene og stangsellerien i små terninger. Bland spelten med olje og salt, tilsett tomatene og stangsellerien og bland godt.

Ha det over på en tallerken og høvle noen flak fersk parmesanost over.

Tips: Bruk en potetskreller på parmesanen, så får du osten ganske tynn.

Sendt inn av Emanuele på La Carabaccia i Bibbona

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Speltsuppe med lokk (Zuppa di farro co cappellaccio di pane)

Speltsuppe med lokk (Zuppa di farro co cappellaccio di pane)

Fremgangsmåte

Ha olje og hvitløk i en gryte og la det surre litt før du heller i spelten.
 
Hell over grønnsaksbuljong (eller -suppe) så den dekker spelten. La det koke i 15 min.
 
Når suppen er ferdig, heller du den i porsjonsboller og dekker disse med utkjevlet deig. Stekes ca 8 min ved 180 grader.
 
I stedet for porsjonsboller med lokk, kan du bruke en suppetallerken. Server da med en eggeplomme i midten og med tynt, ristet brød.
 

Sendt inn av Emanuele på La Carabaccia i Bibbona

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Belgia
    Belgia
    Volum: 0.33 l Pris: 40.90 kr Bestillingsutvalget
    86 POENG

Småkaker med spelt og ricotta (Tortino di farro e ricotta)

Småkaker med spelt og ricotta (Tortino di farro e ricotta)

Fremgangsmåte

Kok spelten i melk og sukker. Den er ferdig når spelten har svellet til dobbel størrelse. La blandingen bli kald.
 
Visp eggeplommene med ricotta, mel og revet sitronskall. Når røren er jevn, heller du i speltblandingen og rører om.
 
Visp eggehvitene stive og vend dem forsiktig i.
 
Stek blandingen i små former på 180 grader i ca 40 min.

Sendt inn av Emmanuele på La Carabaccia i Bibbona

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fritert spelt (Frittelle di carnevale con farro)

Fritert spelt (Frittelle di carnevale con farro)

Fremgangsmåte

Kok opp melken med sukker, smør og sitron. Tilsett melet og la det koke over svak varme i 15 min (fra det begynner å koke). La det kjølne.
 
Skill plommer og hviter fra eggene. Bland mel og eggeplommer. La det hvile i en time.
 
Tilsett nå de piskede eggehvitene. Stek straks skjefuller av blandingen i kokende olje.

Sendt inn av Emanuele på La Carabaccia i Bibbona

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Il Farrotto - spelt og grønnsaker

Il Farrotto - spelt og grønnsaker

Fremgangsmåte

La spelten ligge i vann over natten. Neste dager kokes spelten i vann med 2 hvitløksfedd: Sett på sterk varme. Når det koker, skru ned varmen, smak etter 30-45 min. Spelten skal være "al dente". Ta ut hvitløksbåtene og ha i salt før du heller ut vannet.

Skjær purren i tynne strimler og ha litt smør i en stekepanne, la det surre på middels varme i ca 10 min (purren skal ikke få farge).
 
Skrell auberginen (bruk potetskreller) og skjær i små firkanter. Stekes i olje på sterk varme. Skjær paprikaen i staver. Er du følsom for paprika, kan du fjerne skallet med potetskrelleren så den blir lettere å fordøye.
 
Underveis har du satt over litt vann med salt i. Når vannet koker, har du bønnene oppi og lar det koke. Hvis du ikke har på lokket hele tiden, holder grønnfargen seg bedre.

Når alle grønnsakene er stekt hver for seg, kan du blande dem. Ved å steke de hver for seg, beholder de sin egensmak. Sammen blir det som stuing. Salt alltid mot slutten.  Alt dette kan du lage dagen før.

Før serveringen tar du igjen frem stekepannen (hvis du ikke allerede har kylt den i panna på naboen etter at han har vært på døra minst åtte ganger for å finne ut hva slags fantastisk, ny oppskrift du prøver).
 
Smelt litt smør på middels varme. Ha så i spelten og så grønnsakene. La det surre ca 5 min og ha det over på serveringsfat.
 
Strø på rikelig med revet pecorino romano over, som smelter mens du bærer fatet inn i stuen hvor dine hylende begeistrede gjester venter. Ha en hyggelig aften!

Sendt inn av Caroline Schøning på restaurant La Lampara i Lavagna

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Skalldyr og spelt

Skalldyr og spelt

Fremgangsmåte

Skrell rekene og kok skallet og hodene i 3 dl vann i ca 10 min.
 
Rens blåskjell og haneskjell/kamskjell som du åpner slik: I en gryte over svak varme, tar du 1 hvitløksfedd med 2 ss olivenolje og en liten bit chili (peperoncino), ha i alle skjellene, en liten dæsj hvitvin og sett på full varme. Sett på lokk og la alle skjellene åpne seg.
 
Sil av væsken fra skjellene og rekeskallet, og la denne kraften kokes inn. Ikke tilsett salt da blåskjellene allerede er salte.

Hell den kokte spelten i "skalldyrbuljongen", og når det nesten har kokt inn har du i skjellene, rekene og grønnsakene.

Ikke bruk ost til dette.

Sendt inn av Caroline Schøning på restaurant La Lampara i Lavagna

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg
Ukens drink
Coco Loco

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg

Sommerens sprøeste drink er det fordi den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor
Dagens rett
Bluecheeseburger med coleslaw-tomatsalsa

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor

Saftig burgerkjøtt og smakskraftig ost er som hånd i hanske. Og nesten vanedannende godt. Prøv denne enkle oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg
Ukens drink
Coco Loco

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg

Sommerens sprøeste drink er det fordi den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her