Det er lite som er triveligere og mer avslappende enn sene og ikke minst lange frokoster. Eller en lunsj som strekker seg langt ut over ettermiddagen. Og ikke å forglemme en nistepakke laget med kjærlighet og gode råvarer.
Nybakt og saftig
For å få frem det beste av all denne velsmakende maten trenger vi brød - godt brød.
Nedenfor har vi samlet et knippe oppskrifter på brød du kan bake selv, og som garantert vil ta frokosten til nye høyder.
Frys gjerne ned
Frys bakverket du ikke spiser mens det fremdeles er ferskt, men husk å ta frem det du trenger til neste dag kvelden før.
Bland hvetemel og salt. Rør gjæren ut i lunken melk og ha i smeltet smør. Bland alt til en jevn deig. La den heve til dobbel størrelse.
Del deigen i to, og hver av de to i tre emner. Trill alle bitene til strimler, ca 25 ca lange. Legg tre strimler ved siden av hverandre og flett dem sammen.
Flett de tre siste strimlene på samme måte. Etterhev fletteloffen på bakepapirkledd stekebrett i ca. 30 minutter.
Pensle loffen med egg og stek den ved 220 grader i ca. 20-25 på midterste rille.
Smelt smøret, ha i melken (rømmen) og varm til det er fingervarmt. Rør ut gjæren i væsken.
Tilsett de øvrige ingrediensene og elt deigen godt sammen slik at den blir passe fast og smidig. Sett den til heving under plast på lunt sted ca. 45 minutter.
Ta deigen på bakebordet og elt den godt. Del den i 15 emner som formes til boller.
Sett bollene tett sammen i smurt form/langpanne eller på bakepapir. Heves på lunt sted under plast ca. 15 minutter.
Sett ovnen på 200 grader.
Pensle rundstykkene med sammenvispet egg, strø evt. på litt revet ost eller valmuefrø.
Stek rundstykkene ved 200 grader i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.
Tips: Saftige rundstykker som metter og egner seg godt til frysing. Du kan også lage to store brød av denne oppskriften, steketiden er da ca 45 minutter.
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.
Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.
Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.
For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.
Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.