Chutney er mest kjent som det kryddersterke «syltetøyet» som serveres sammen med indisk mat. Nanvet er da også avledet av «catni», det indiske ordet for kryddersterk.
Den perfekte gave
Men chutney passer ikke bare inn her. Det er nemlig et veldig artig følge til assortert ost eller til spekemat.
Eller som smaksforsterker når du trenger å gi en rett eller saus et ekstra kick.
Prøv med en av disse sauseoppskriftene
Et glass med egenprodusert chutney er dessuten en veldig velkommen gave, så pass på å lage opp litt ekstra.
Syltete grønnsaker er også en morsom gave å gi
Om du lager mer enn du bruker i løpet av en uke, er det viktig at du følger samme hygieneregler som for sylting.
Dette må du vite når du skal sylte
Paprika- og løkchutney
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skrell løken, og kutt den i terninger.
Skyll paprikaen, ta ut kjernene og kutt i biter.
Skrell eplet, ta ut kjernehuset, og del det i båter.
Skyll chilien, og kutt i terninger.
Varm opp oljen i en gryte, og ha i grønnsakene og eplet. Fres i et par minutter. Tilsett sirup, eddik, salt og paprikapulver, og la koke under lokk i 20 minutter. Ta av lokket, og kok videre i 10 minutter.
Tilsett syltesukkeret og pepperkornene, og kok i 3–4 minutter. Hell over på varme, rene glass. Sett på lokk. Oppbevares kjølig.
Her finner du flere oppskrifter på hjemmelaget chutney
Slik tar du vare på sommerens bær
Flere oppskrifter på syltede grønnsaker finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Dansukker
Foto: Mats Widén
Plommechutney
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skåld plommene, fjern skallet, ta ut kjernene og kutt dem i biter.
Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet gryte, og kok opp. Småkok til chutneyen til den har passe konsistens, ca. 45 minutter.
Smak til med salt. Hell over på varme, rene glass. Oppbevares kjølig.
Her finner du flere oppskrifter på hjemmelaget chutney
Slik tar du vare på sommerens bær
Flere oppskrifter på syltede grønnsaker finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Dansukker
Foto: Mats Widén
Gulrotchutney
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skyll og skrell gulrøttene. Riv dem grovt.
Skrell løkene og skjær dem i terninger.
Vask appelsinene. Riv skallet, og press saften ut av appelsinene.
Bland gulrøtter, løk og appelsinsaft og -skall med vannet i en kasserolle, og la det småkoke under lokk ved svak varme i 5 minutter.
Tilsett resten av ingrediensene, og la det koke i ytterligere 5 minutter under omrøring.
Hell blandingen på varme, rengjorte glass. Sett på tette lokk. Oppbevares kjølig.
Her finner du flere oppskrifter på hjemmelaget chutney
Slik tar du vare på sommerens bær
Flere oppskrifter på syltede grønnsaker finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Dansukker
Foto: Mats Widén
Eplechutney med cayennepepper
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Ta ut kjernehusene av eplene og kutt i biter (du trenger ikke ta av skallet). Bland sammen alle ingrediensene i en gryte og kok opp.
La blandingen putre over svak varme i minimum 45 minutter. Rør om av og til.
Cayennepepper tilsettes alt avhengig av hvor sterk du foretrekker chutneyen.
Avkjøles før den fylles over på glass.
Kan med fordel lages på forhånd og oppbevares på glass. Er godt til stekt svinekjøtt, kylling og oster.
Les mer om norske epler
Gode tips om hva du skal bruke eplene til
Her finner du flere oppskrifter på hjemmelaget chutney
Slik tar du vare på sommerens bær
Flere oppskrifter på syltede grønnsaker finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Foto: Eksportutvalget for fisk
Stikkelsbær-chutney
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skrell løken, skjær dem i små biter og kok dem møre i litt vann. La løken renne av seg.
Ha rene, rensede stikkelsbær i en kjele sammen med løken, rosiner og de øvrige ingrediensene.
Kok opp og la chutneyen småkoke i ca. 1 time til den er tyktflytende.
Fyll den over på rene glass eller krukker. Avkjøl og sett på lokk.
Tips: Pickleskrydder kan være vanskelig å få tak i, men da kan du bytte det ut med sursildkrydder.
Her finner du flere oppskrifter på hjemmelaget chutney
Slik tar du vare på sommerens bær
Flere oppskrifter på syltede grønnsaker finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Foto: Kim Holthe
Krydret chutney
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sendt inn av Apéritif
Foto: Ragge Strand
Tomatchutney
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Lag et kutt i tomatene og legg dem i kokende vann. Ta dem opp etter noen få sekunder, skyll dem i kaldt vann og flå dem.
Tomatene deles og kjernene fjernes.
Varm opp olje og la finhakket løk, hvitløk og strimlet paprika frese noen minutter.
Legg tomater og resten av ingrediensene i kjelen med olje/løk/paprika. Rør godt rundt og la det småputre sammen i 1-1½ time.
Fyll blandingen på egnede glass mens den ennå er varm, men ikke kokende. Tomatchutney smaker godt til både kjøtt- og fiskeretter.
Tips: Med sløyfe og kort er et glass hjemmelaget chutney en hyggelig gave.
Flere oppskrifter på syltede grønnsaker
Her finner du flere oppskrifter på hjemmelaget chutney
Flere oppskrifter på syltede grønnsaker finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt
Foto: Kim Holthe
Chutney med fiken og tomat
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Varm oljen i en panne. Når den er varm, har du i chili, ingefær, krydderblanding og hvitløk. Rør i noen få sekunder og tilsett tomater og sukker.
La retten koke på svak varme uten lokk i ca 15 minutter, til saften fra tomatene er nesten borte og massen har fått en tykk konsistens.
Tilsett fikenene og la retten trekke i ytterligere 5 minutter.
Serveres varm eller kald. Hvis du bruker tørkede fikener, tilsetter du dem samtidig med tomatene.
Flere deilige retter med chutney finner du her
Her finner du flere oppskrifter på hjemmelaget chutney
Slik tar du vare på sommerens bær
Flere oppskrifter på syltede grønnsaker finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Dansukker
Foto: Mats Widén
Pærechutney
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skåld tomatene, fjern skallet og kjernene, og skjær dem i terninger.
Skrell løken, og skjær den i terninger.
Ha tomat, løk, rosiner, appelsin, brun farin, ingefær, hvitvinseddik, kanel og muskatnøtt i en kasserolle, og kok til det er tyktflytende.
Skrell pærene, del dem i skiver og ta ut kjernehuset. Legg dem i chutneyen, og la småkoke til de er myke.
Her finner du flere oppskrifter på hjemmelaget chutney
Slik tar du vare på sommerens bær
Flere oppskrifter på syltede grønnsaker finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Dansukker
Foto: Mats Widén
Aprikoschutney
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær aprikosene i terninger.
Skrell løken, og skjær den i skiver.
Bland alle ingrediensene i en kasserolle, og kok i ca. 7 minutter.
Her finner du flere oppskrifter på hjemmelaget chutney
Slik tar du vare på sommerens bær
Flere oppskrifter på syltede grønnsaker finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Dansukker
Foto: Mats Widén
Kirsebærchutney
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skyll kirsebærene og ta ut steinene.
Skåld og flå tomatene, og skjær dem i terninger.
Skrell og hakk løk og hvitløk.
Skyll chilien og fjern kjernene. Hakk den fint, eller skjær den i tynne strimler.
Bland alle ingrediensene unntatt syltesukkeret i en kasserolle, og kok blandingen under omrøring i 15 minutter.
Tilsett syltesukkeret, og kok i 5 minutter. Ta kasserollen av platen, og skum av.
Hell chutneyen på varme, rengjorte glass. Sett på tette lokk. Oppbevares kjølig.
Her finner du flere oppskrifter på hjemmelaget chutney
Slik tar du vare på sommerens bær
Flere oppskrifter på syltede grønnsaker finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Dansukker
Foto: Mats Widén
Rabarbrachutney
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Bland alle ingrediensene i en kjele, og la det trekke på svak varme under lokk i 10 minutter.
Rør om og kok under omrøring i ytterligere ca. 5 minutter til chutneyen får ønsket konsistensen.
Sendt inn av Dansukker
Foto: Mats Widén