Sett klørne i krabbe

Nå bugner fiskediskene med nykokt krabbe, og et ferdigrenset krabbeskall eller to blir til den deiligste kveldsrett til en overkommelig pris og uten for stort tidsforbruk. Heller ikke behøver du å bruke mye penger på drikkevarene som naturlig hører med.

Selvsagt er ingenting som å koke krabbene selv og bruke en hel kveld på å møysommelig pirke ut kjøttet fra dens mange gjemmer. Men det er ikke alltid du er i stemning for det. Derfor er de ferdigrensede krabbeskallene en velsignelse for den travle. Spesielt fordi de er det perfekte utgangspunkt for en velsmakende rett.

Krabbe i seg selv er smaksrikt, forutsatt at all maten brukes, og det er du jo sikret med de ferdigrensede skjellene. Derfor må tilbehøret følge opp. Spesielt er det viktig med så vel syre som fedme. En smørsaus med safran matcher krabben svært godt. Kombinasjonen er så god at du gjerne angrer på at du ikke laget dobbel porsjon. Men en mektig forrett eller en lett kveldsrett er det uansett med de anbefalte målene.

Favorittvinen til krabbe er for undertegnede riesling - og helst fra Tyskland. Ikke alle liker denne druens evne til å ta opp jordsmonnskarakteren, dens markante syrer eller restsødme. Men det er ikke til å komme fra at så vel den usedvanlig gunstig prisete J. Bäumer Rheingau Riesling 2014 (20315) som den vesentlig dyrere Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Kabinett 2004 (50218) er uforlignelige til krabben i vår versjon.

Forskjellen på disse to vinene er ganske stor. Den rimeligste er fra Rheingau, egentlig ikke veldig langt fra Ruwer (en sidedal til Mosel), men stilen er helt annerledes. Ruwervinen er ultradelikat, florlett og slank med syrer som nærmest spiser opp all fruktsødmen slik at den nesten ikke merkes. I møte med maten holder den fortsatt stand, helt upåvirkelig men samtidig smidig og samarbedisvillig. Den er til å bli religiøs av. Rheingau-vinen er rundere og søtere i frukten men med gode nok syrer til å rense opp etter både krabbe og smørsaus.

Men som sagt, det er umulig å frelse verden med riesling. Sørfranske Perle du Sud Marsanne 2002 (13346) derimot har et langt større nedslagsfelt. En rund sødmefylt og krydret vin med bløte syrer som er virksomme nok til å møte krabben i all sin herlighet. Det klarer også ungarske l'Ameron Chardonnay 2002 (41772) som opererer i omtrent samme sjikt som den sørfranske men med forskjellig innfallsvinkel siden druen er annerledes og siden den sannsynligvis har sett innsiden av et fat hvilket gir den tilleggsbalast. Begge vinene er imidlertid gode kjøp og svært anvendelige til en lang rekke sjømatretter samt salater eller pasta med lyst kjøtt.

Vi glemmer selvsagt ikke de som sverger til øl til krabben. Et fruktig og friskt lyst øl uten for markant humlebitterhet er saken her. Siden det fortsatt er sommer i luften, er et sesongøl som Fredrikstad Sommerøl utmerket. Ellers er Isbjørn fra Mack et godt valg, men også vanlig Lysholmer gjør en og jobb.

Krabbe med safransmørsaus

Fremgangsmåte

Kok opp vann og blansjer gulrot og fennikel i ett minutt. Skyll i kaldt vann. Fres vårløk og sjalottløk samt hvitløk i olje til mykt. Tilsett gulrot og fennikel og fres i 30 sekunder. Deretter spinaten. Rør godt mens den får frese til den har falt sammen. Sett til side og smak til med salt og pepper.

Grav krabbekjøttet ut av skallet og mos det. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Fyll to runde alu-former (diameter ca 8 cm) uten bunn med grønnsaksblandingen og fordel krabbekjøttet på toppen. Alternativt kan du forme det ved hjelp av to skjeer. Hell sausen rundt og server med toast. Pynt med kjørvel

Safransmørsaus:
Hell kokende vann på safrantrådene. La stå i 10 minutter. Kok inn finhakket løk, vin, safranvannet og matfløten til en tredel. Pisk inn smør og smak til med salt og hvit pepper.

Sendt inn av

Foto: Bengt WilsonEksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen