Å åpne en flaske champagne eller musserende er en fest i seg selv, ikke fordi selve prosedyren er så morsom, men fordi responsen hos publikum alltid er god. Det lille sukket som flasken skal avgi, altså ikke noe smell à la kanonskudd med påfølgende fontene, kan høres som et ekko hos de forventingsfulle. Å få til denne lille "poffen" som enkelte (menn selvsagt) sammenligner med sukket til en tilfredstilt kvinne, krever litt om enn ikke mye trening.
Viktigst er det at ikke flasken kjøles ned for brutalt, helst over to-tre timer. Legg den derfor ikke i fryseren eller begrav den i en bøtte med isbiter eller andre mer kreative metoder for rask avkjøling. Sjokknedkjøling øker nemlig risikoen for at innholdet kommer som en høytrykksspylende fontene ut av flasken når den åpnes. Dernest skal den ikke ristes men plasseres på et bord mens metallkapselen og metallet på korken fjernes. Så legger du flasken på skrå og holder korken fast i den ene hånden og vrir forsiktig mens du skrur selve flasken med den andre hånden i motsatt retning. Når korken begynner å bevege seg, holder du litt igjen.
Lett å like
Dette skal fungere, men et ukontrollert utbrudd kan det aldri garanteres mot. Pass derfor alltid på å styre unna egne og andres øyne. Trykket i en flaske champagne er nemlig stort.

I gjennomsnitt inneholder en flasker 250 millioner bobler, og de vil vi ikke ha ut for raskt, da forsvinner mye av gleden!
Vår lille appetittvekker, ørrettartar, trenger ikke en veldig kompleks champagne for at det hele skal bli perfekt. En av de rimeligste i den vanlige pollista er Besserat de Bellefon Brut Cuvée des Moines (960) og en god budsjettchampagne som lages av kjempen Marne et Champagne, men uten forkleinelse.
Den er lett å like på grunn av et fint modent eple- og toastpreg samt god munnfølelse og ikke minst bra mousse. Den sitter bra og fungerer aldeles utmerket så vel sammen med tartaren som alene.
Er dette for dyrt, er en musserende vin fra Burgund et godt alternativ. Og særlig Caves Hautes Côtes Crémant de Bourgogne Brut 2007 (7314) fra kooperativet Les Caves des Hautes Côtes. Den har akkurat den riktige champagnefølelsen på grunn av et fint preg av modne epler, snev av mineraler og sitrus, og ikke minst fin mousse. Så er den også laget på samme måte som en ekte champagne hvilket innebærer for denne vinen hele tre års lagring i flaske på bunnfallet.
Ungdommelig smak
Det er derimot ikke norditalienske
Ca'Bertaldo Prosecco di Valdobbiadene Brut (46720), for den er laget etter den såkalte tankmetoden hvilket betyr at kullsyre tilsettes vinen mens den er i tank. En langt enklere metode som resulterer i en helt annen vinstil. Denne proseccoen er meget fruktig i retning tropisk frukt, melon og pærer, samt lett fruktsødme gjør at den passer godt til en litt ungdommelig og ikke helt utviklet vinsmak (eller for de godt voksne som vil ha litt sødme inn i bildet). Selvfølgelig langt enklere enn de to foregående, men den fungerer rimelig godt som en aperitiff og til snacks som tartaren. Den er imidlertid bare i salg i en håndfull polutsalg.
Stille alternativ
Prosecco som er navnet på en drue som dyrkes i Nord-Italia. Den sene modningen er årsaken til at prosecco stort sett bare assosieres med en musserende vin. I november er nemlig temperaturene så pass lave at gjæring på tradisjonelt vis er vanskelig å gjennomføre fullt ut.

Når proseccoen i tidligere tider ble tappet på flaske, var den egentlig ikke ferdiggjæret, og dermed startet ofte en nye gjæring. Dette opplevdes positivt for denne vinen som ellers ikke har så mange andre egenskaper å by på. I dag tilføres imidlertid boblene mens vinen altså er i tank.
En vesentlig bedre hvitvin uten bobler er
Deinhard Riesling Fine Wine 2011 (14257) som representerer den nye tørre tyske vinstilen. En moderne vin som er fremstilt ved lave gjæringstemperaturer hvilket gjør at de klassiske rieslingaromaene blir noe undertrykt til fordel for mer tropisk preg. Men likevel en ren og pen vin med tydelig rieslingpreg i smaken. Den er dessuten et friskt og godt følge til ørrettartar eller andre forretter samtidig som den er en fin terrassevin når det er varmt og godt i været.