Sprudlende 17. mai

Hva med å by gode venner på en stående appetittvekker på 17. mai? Mesteparten kan du gjøre ferdig på forhånd. Dermed gjenstår det bare å sprette korkene, for når det er nasjonaldag, må det bli bobler i glassene.
Aase E. Jacobsen
10 Mai 2007 - 15:57

Å åpne en flaske champagne eller musserende er en fest i seg selv, ikke fordi selve prosedyren er så morsom, men fordi responsen hos publikum alltid er god. Det lille sukket som flasken skal avgi, altså ikke noe smell à la kanonskudd med påfølgende fontene, kan høres som et ekko hos de forventingsfulle. Å få til denne lille "poffen" som enkelte (menn selvsagt) sammenligner med sukket til en tilfredstilt kvinne, krever litt om enn ikke mye trening.

Viktigst er det at ikke flasken kjøles ned for brutalt, helst over to-tre timer. Legg den derfor ikke i fryseren eller begrav den i en bøtte med isbiter eller andre mer kreative metoder for rask avkjøling. Sjokknedkjøling øker nemlig risikoen for at innholdet kommer som en høytrykksspylende fontene ut av flasken når den åpnes. Dernest skal den ikke ristes men plasseres på et bord mens metallkapselen og metallet på korken fjernes. Så legger du flasken på skrå og holder korken fast i den ene hånden og vrir forsiktig mens du skrur selve flasken med den andre hånden i motsatt retning. Når korken begynner å bevege seg, holder du litt igjen.

Lett å like
Dette skal fungere, men et ukontrollert utbrudd kan det aldri garanteres mot. Pass derfor alltid på å styre unna egne og andres øyne. Trykket i en flaske champagne er nemlig stort. I gjennomsnitt inneholder en flasker 250 millioner bobler, og de vil vi ikke ha ut for raskt, da forsvinner mye av gleden!

Vår lille appetittvekker, ørrettartar, trenger ikke en veldig kompleks champagne for at det hele skal bli perfekt. En av de rimeligste i den vanlige pollista er Besserat de Bellefon Brut Cuvée des Moines (960) og en god budsjettchampagne som lages av kjempen Marne et Champagne, men uten forkleinelse. Den er lett å like på grunn av et fint modent eple- og toastpreg samt god munnfølelse og ikke minst bra mousse. Den sitter bra og fungerer aldeles utmerket så vel sammen med tartaren som alene.

Er dette for dyrt, er en musserende vin fra Burgund et godt alternativ. Og særlig Caves Hautes Côtes Crémant de Bourgogne Brut 2007 (7314) fra kooperativet Les Caves des Hautes Côtes. Den har akkurat den riktige champagnefølelsen på grunn av et fint preg av modne epler, snev av mineraler og sitrus, og ikke minst fin mousse. Så er den også laget på samme måte som en ekte champagne hvilket innebærer for denne vinen hele tre års lagring i flaske på bunnfallet.

Ungdommelig smak
Det er derimot ikke norditalienske Ca'Bertaldo Prosecco di Valdobbiadene Brut (46720), for den er laget etter den såkalte tankmetoden hvilket betyr at kullsyre tilsettes vinen mens den er i tank. En langt enklere metode som resulterer i en helt annen vinstil. Denne proseccoen er meget fruktig i retning tropisk frukt, melon og pærer, samt lett fruktsødme gjør at den passer godt til en litt ungdommelig og ikke helt utviklet vinsmak (eller for de godt voksne som vil ha litt sødme inn i bildet). Selvfølgelig langt enklere enn de to foregående, men den fungerer rimelig godt som en aperitiff og til snacks som tartaren. Den er imidlertid bare i salg i en håndfull polutsalg.

Stille alternativ
Prosecco som er navnet på en drue som dyrkes i Nord-Italia. Den sene modningen er årsaken til at prosecco stort sett bare assosieres med en musserende vin. I november er nemlig temperaturene så pass lave at gjæring på tradisjonelt vis er vanskelig å gjennomføre fullt ut. Når proseccoen i tidligere tider ble tappet på flaske, var den egentlig ikke ferdiggjæret, og dermed startet ofte en nye gjæring. Dette opplevdes positivt for denne vinen som ellers ikke har så mange andre egenskaper å by på. I dag tilføres imidlertid boblene mens vinen altså er i tank.

En vesentlig bedre hvitvin uten bobler er Deinhard Riesling Fine Wine 2011 (14257) som representerer den nye tørre tyske vinstilen. En moderne vin som er fremstilt ved lave gjæringstemperaturer hvilket gjør at de klassiske rieslingaromaene blir noe undertrykt til fordel for mer tropisk preg. Men likevel en ren og pen vin med tydelig rieslingpreg i smaken. Den er dessuten et friskt og godt følge til ørrettartar eller andre forretter samtidig som den er en fin terrassevin når det er varmt og godt i været.

Ørrettartar espresso

Ørrettartar espresso

Fremgangsmåte

Skjær fisken i bittesmå terninger eller kjør den gjennom en kvern.

Bland fiskekjøttet med de øvrige ingrediensene, smak til med salt og pepper og form tartaren til runde boller som fordeles i espresseokopper, eggeglass eller andre former som settes kaldt. Dette kan du gjøre ferdig på forhånd.

Like før servering drypper du litt dressing over tartaren og pynter med gressløk og litt lakserogn.

Server grissini (italienske brødstenger) ved siden av. De baker du selv ( se oppskrift her ) eller kjøper ferdig.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hjemmelagde grissini

Hjemmelagde grissini

Fremgangsmåte

Rør ut gjæren i vannet og la stå noen minutter. Tilsett oljen. Bland mel og salt i en bolle og tilsett væsken. Rør med en treskje og kna deretter med hånden til alt er godt blandet og deigen kjennes smidig, enten i bollen eller på bakebordet.

Smør en stor bolle med olje og legg deigen oppi, deretter snur du den slik at overflaten er dekket av olje. Sett til heving på et lunt sted i noen timer til deigen har hevet til dobbel størrelse.

Ha mel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen. Del opp i fire-seks emner som arbeides med lett hånd og deretter deles opp i 10-20 biter.

Trill ut til tynne pølser med en diameter på 1 cm. Legg på bakeplate med to cms mellomrom og sett til heving i 15 minutter.

Steik ved 200 grader i 10 minutter til de er pent gylne. Hjemmelaget grissini holder seg fint i et par uker men smaker best de første dagene.

Se alle våre gode oppskrifter på brød og andre typer bakverk

Og dette er våre glutenfrie oppskrifter

Overrask med spennende rundstykker

Vi har flere fristende oppskrifter på rundstykker

Og vi har flere fristende oppskrifter på scones

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt
Dagens rett

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt

Det er kanskje sjelden du plukker med deg flyndre fra fiskedisken. Det er det altså all grunn til å gjøre noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte
Dagens rett
Biffgryte med grønnsaker

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte

En lettlaget kjøttgryte som denne er perfekt søndagsmiddag når du har mest lyst til å tilbringe dagen utendørs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her