Sprudlende 17. mai

Hva med å by gode venner på en stående appetittvekker på 17. mai? Mesteparten kan du gjøre ferdig på forhånd. Dermed gjenstår det bare å sprette korkene, for når det er nasjonaldag, må det bli bobler i glassene.

Å åpne en flaske champagne eller musserende er en fest i seg selv, ikke fordi selve prosedyren er så morsom, men fordi responsen hos publikum alltid er god. Det lille sukket som flasken skal avgi, altså ikke noe smell à la kanonskudd med påfølgende fontene, kan høres som et ekko hos de forventingsfulle. Å få til denne lille "poffen" som enkelte (menn selvsagt) sammenligner med sukket til en tilfredstilt kvinne, krever litt om enn ikke mye trening.

Viktigst er det at ikke flasken kjøles ned for brutalt, helst over to-tre timer. Legg den derfor ikke i fryseren eller begrav den i en bøtte med isbiter eller andre mer kreative metoder for rask avkjøling. Sjokknedkjøling øker nemlig risikoen for at innholdet kommer som en høytrykksspylende fontene ut av flasken når den åpnes. Dernest skal den ikke ristes men plasseres på et bord mens metallkapselen og metallet på korken fjernes. Så legger du flasken på skrå og holder korken fast i den ene hånden og vrir forsiktig mens du skrur selve flasken med den andre hånden i motsatt retning. Når korken begynner å bevege seg, holder du litt igjen.

Lett å like
Dette skal fungere, men et ukontrollert utbrudd kan det aldri garanteres mot. Pass derfor alltid på å styre unna egne og andres øyne. Trykket i en flaske champagne er nemlig stort. I gjennomsnitt inneholder en flasker 250 millioner bobler, og de vil vi ikke ha ut for raskt, da forsvinner mye av gleden!

Vår lille appetittvekker, ørrettartar, trenger ikke en veldig kompleks champagne for at det hele skal bli perfekt. En av de rimeligste i den vanlige pollista er Besserat de Bellefon Brut Cuvée des Moines (960) og en god budsjettchampagne som lages av kjempen Marne et Champagne, men uten forkleinelse. Den er lett å like på grunn av et fint modent eple- og toastpreg samt god munnfølelse og ikke minst bra mousse. Den sitter bra og fungerer aldeles utmerket så vel sammen med tartaren som alene.

Er dette for dyrt, er en musserende vin fra Burgund et godt alternativ. Og særlig Caves Hautes Côtes Crémant de Bourgogne Brut 2007 (7314) fra kooperativet Les Caves des Hautes Côtes. Den har akkurat den riktige champagnefølelsen på grunn av et fint preg av modne epler, snev av mineraler og sitrus, og ikke minst fin mousse. Så er den også laget på samme måte som en ekte champagne hvilket innebærer for denne vinen hele tre års lagring i flaske på bunnfallet.

Ungdommelig smak
Det er derimot ikke norditalienske Ca'Bertaldo Prosecco di Valdobbiadene Brut (46720) , for den er laget etter den såkalte tankmetoden hvilket betyr at kullsyre tilsettes vinen mens den er i tank. En langt enklere metode som resulterer i en helt annen vinstil. Denne proseccoen er meget fruktig i retning tropisk frukt, melon og pærer, samt lett fruktsødme gjør at den passer godt til en litt ungdommelig og ikke helt utviklet vinsmak (eller for de godt voksne som vil ha litt sødme inn i bildet). Selvfølgelig langt enklere enn de to foregående, men den fungerer rimelig godt som en aperitiff og til snacks som tartaren. Den er imidlertid bare i salg i en håndfull polutsalg.

Stille alternativ
Prosecco som er navnet på en drue som dyrkes i Nord-Italia. Den sene modningen er årsaken til at prosecco stort sett bare assosieres med en musserende vin. I november er nemlig temperaturene så pass lave at gjæring på tradisjonelt vis er vanskelig å gjennomføre fullt ut. Når proseccoen i tidligere tider ble tappet på flaske, var den egentlig ikke ferdiggjæret, og dermed startet ofte en nye gjæring. Dette opplevdes positivt for denne vinen som ellers ikke har så mange andre egenskaper å by på. I dag tilføres imidlertid boblene mens vinen altså er i tank.

En vesentlig bedre hvitvin uten bobler er Deinhard Riesling Fine Wine 2011 (14257) som representerer den nye tørre tyske vinstilen. En moderne vin som er fremstilt ved lave gjæringstemperaturer hvilket gjør at de klassiske rieslingaromaene blir noe undertrykt til fordel for mer tropisk preg. Men likevel en ren og pen vin med tydelig rieslingpreg i smaken. Den er dessuten et friskt og godt følge til ørrettartar eller andre forretter samtidig som den er en fin terrassevin når det er varmt og godt i været.

Ørrettartar espresso

Fremgangsmåte

Skjær fisken i bittesmå terninger eller kjør den gjennom en kvern. Bland fiskekjøttet med de øvrige ingrediensene, smak til med salt og pepper og form tartaren til runde boller som fordeles i espresseokopper, eggeglass eller andre former som settes kaldt. Dette kan du gjøre ferdig på forhånd. Like før servering drypper du litt dressing over tartaren og pynter med gressløk og litt lakserogn.

Server grissini (italienske brødstenger) ved siden av. De baker du selv ( se oppskrift her ) eller kjøper ferdig.

Foto: Jan H. Amundsen

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grissini

Antall porsjoner

16

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

2 ts

Fremgangsmåte

Rør ut gjæren i vannet og la stå noen minutter. Tilsett oljen. Bland mel og salt i en bolle og tilsett væsken. Rør med en treskje og kna deretter med hånden til alt er godt blandet og deigen kjennes smidig, enten i bollen eller på bakebordet.

Smør en stor bolle med olje og legg deigen oppi, deretter snur du den slik at overflaten er dekket av olje. Sett til heving på et lunt sted i noen timer til deigen har hevet til dobbel størrelse.

Ha mel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen. Del opp i fire-seks emner som arbeides med lett hånd og deretter deles opp i 10-20 biter.

Trill ut til tynne pølser med en diameter på 1 cm. Legg på bakeplate med to cms mellomrom og sett til heving i 15 minutter.

Steik ved 200 grader i 10 minutter til de er pent gylne. Hjemmelaget grissini holder seg fint i et par uker men smaker best de første dagene.

Se alle våre gode oppskrifter på brød og andre typer bakverk

Og dette er våre glutenfrie oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
Visste du at du nå kan legge alle dine gode oppskrifter ut på nettet? I Apéritifs nye tjeneste; Min Kokebok kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her .

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen