Cha kho to - Steinbit i leirgryte på vietnamesisk vis
Apéritif

Cha kho to - Steinbit i leirgryte på vietnamesisk vis

Karamellisering er en tradisjon som stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni. Ca kho to tilberedes i en liten leirgryte, og oppskriften er til en person som hovedrett eller til fire som en del av et måltid.

Fremgangsmåte

Skyll fiskestykkene og tørk dem med kjøkkenpapir. Dryss pepper på begge sider. Legg dem i en grunn bolle og hell over fiskesaus og sukker. Vend på fisken, slik at marinaden dekker, og la den trekke i ca. 10 minutter.

Lag karamellsaus:
Varm opp olje og sukker på svak varme (helst i en leirgryte) og rør til sukkeret er oppløst. Fortsett til karamelliseringen starter, men avslutt før sukkeret blir brent. 

Varm oljen i en leirgryte eller en sauterpanne som tar 5 dl. Ha i hvitløk, sjalottløk og chili og fres i 1-2 minutter under omrøring til det begynner å bli gyllent.

Ta fiskestykkene opp av marinaden og ta vare på væsken.

Skru opp til sterk varme. Legg fiskestykkene i den varme leirgryten eller pannen og svi dem raskt på begge sider. Tilsett soyasaus, karamellsaus, marinade og kokosvann. Skru ned til middels varme, legg på lokk og la fisken trekke i 5 minutter.

Sjekk om fisken er ferdig ved å trykke på den. Når den ikke gir etter, er den klar. Hvis den er det, legger du den på en tallerken og holder den varm. (Hvis ikke, kan du la den være i kokekaret mens du koker inn sausen.)

Skru opp til sterk varme, og la det fosskoke til sausen er redusert til halvparten. Når sausen er blitt tykk, legger du fisken tilbake til den er gjennomvarm.

Server steinbiten rett fra leirgryten, eller legg den på et fat. Dryss over vårløk og server straks.

Tips:
Hvis du vil være ekstra vågal, drysser du over sprø fleskesvor på toppen ved servering (som på bildet).

Lyst til å lage noe annet med steinbit

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her