Steinbit i leirgryte på vietnamesisk vis - Cha kho to
Apéritif

Steinbit i leirgryte på vietnamesisk vis - Cha kho to

Karamellisering er en tradisjon som stammer fra tiden da Vietnam var en fransk koloni. Ca kho to tilberedes i en liten leirgryte, og oppskriften er til en person som hovedrett eller til fire som en del av et måltid.

Fremgangsmåte

  1. Skyll fiskestykkene og tørk dem med kjøkkenpapir. Dryss pepper på begge sider. Legg dem i en grunn bolle og hell over fiskesaus og sukker. Vend på fisken, slik at marinaden dekker, og la den trekke i ca. 10 minutter.
  2. Lag karamellsaus:
    Varm opp olje og sukker på svak varme (helst i en leirgryte) og rør til sukkeret er oppløst. Fortsett til karamelliseringen starter, men avslutt før sukkeret blir brent. 
  3. Varm oljen i en leirgryte eller en sauterpanne som tar 5 dl. Ha i hvitløk, sjalottløk og chili og fres i 1-2 minutter under omrøring til det begynner å bli gyllent.
  4. Ta fiskestykkene opp av marinaden og ta vare på væsken.
  5. Skru opp til sterk varme. Legg fiskestykkene i den varme leirgryten eller pannen og svi dem raskt på begge sider. Tilsett soyasaus, karamellsaus, marinade og kokosvann. Skru ned til middels varme, legg på lokk og la fisken trekke i 5 minutter.
  6. Sjekk om fisken er ferdig ved å trykke på den. Når den ikke gir etter, er den klar. Hvis den er det, legger du den på en tallerken og holder den varm. (Hvis ikke, kan du la den være i kokekaret mens du koker inn sausen.)
  7. Skru opp til sterk varme, og la det fosskoke til sausen er redusert til halvparten. Når sausen er blitt tykk, legger du fisken tilbake til den er gjennomvarm.

Server steinbiten rett fra leirgryten, eller legg den på et fat. Dryss over vårløk og server straks.

Tips:
Hvis du vil være ekstra vågal, drysser du over sprø fleskesvor på toppen ved servering (som på bildet).

Lyst til å lage noe annet med steinbit

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her