Den tidløse poteten

Det spises poteter i de aller fleste land i verden, og bruksområdene er mange, varierte og ofte svært spennende. Norge er fortsatt et potetland, men de aller fleste av oss spiser fortsatt poteter på en såkalt tradisjonell og umoderne måte. Det er imidlertid håp for de yngre brukerne som nå gjerne går nye potetveier.

De norske "potetrekruttene" finner vi i aldersgruppen 25-44 år. De liker utenlandsk mat, har høy inntekt, reiser mye og bruker gjerne penger på mat, poteter intet unntak. Mors kjøttkaker med nykokte poteter til er en like populær klassiker også i denne gruppen, men da bør også helst mor tilberede den. Selv tar de helst andre grep og ønsker å trylle fram poteten på et mer internasjonalt nivå.

Norge har en Potetkafé
Norges eneste Potetkafé, på Strandsjø i Solør, vet å kombinere det tradisjonelle med det moderne.
- Folk gjester vår kafé langveisfra, sier innehaver Åse Lund Støen. - Vår Potetkafé ligger i landets største potetfylke Hedmark hvor regionen Solør nærmest er fylt opp av poteter av aller beste kvalitet. Det er klart vi må servere poteter!

Veggene er av rue bordplanker med gult lys, matbuffeen er laserte potetkasser, dukene er potetsekkestrie. Og betjeningen er kledd opp i "potetbunad", som de sier, nemlig ei drakt av potetsekkestrie. Og navnene på matrettene er i stor grad lokale. Alt er sydd sammen til et eneste stort potetkonsept.

Potetmeny
På Strandsjø Potetkafé har de en stor potetmeny med retter som passer både den tradisjonelle, den unge og den moderne. Her er Ræsprisk fra Solør for de minste og Canaripottiser og Gresk Salat med nipottiser for de unge og mer viderekommende.

Ræsprisk

Antall porsjoner

4

Ingredienser

6 dl
2 ts
steikesmør

Fremgangsmåte

Potetene skrelles, raspes og blandes med vann, havremel og salt. Steikes i panne som tynne pannekaker. Smøret skal være lyst gyllent. Ræsprisk stekes til de blir gylne.

Serveres med sukker, rørte tyttebær, eplemos eller multer med is. Stekt bacon er også et meget godt alternativ som tilbehør.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Canari-poteter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

0.5 l
Tomatsaus
1 ss
1 stk
1 stk

Fremgangsmåte

Kok opp vannet. Ha i salt og godt vaskede poteter. Det er viktig å bruke små, jevnstore poteter.

La potetene koke til de er så vidt møre, ca 15 minutter. Hell ut vann og salt og la potetene dampes et par minutter i kjelen uten lokk.

Potetene kan serveres som de er, eller med én eller flere gode sauser, eksempelvis tomatsaus , mojosaus eller aioli . Da er det bare å dyppe de små potetene i sausen.

Tomatsaus:
Skjær løkene i terninger.

Ha smøret i en kjele og fres løken i noen minutter før du tilsetter finhakket eller knust hvitløk, chili og timian.

Sausen skal småputre ca 10 minutter. Kan serveres varm, lunken eller kald til potetene.

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Alle oppskriftene med poteter du kan tenke deg

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen