Ferskt lammekjøtt til påske

Det er vår, og snart er det påske igjen. Denne våren blir ganske spesiell for nå finner du ferskt lammekjøtt i butikken - helt frem til påske. Her får du flotte lammeoppskrifter du kan forberede påskehøytiden med.
Redaksjonen
31 Mars 2003 - 11:50

Selv med en tidlig vinter var fjorårets høst svært god, med gode beiteforhold som setter sitt preg på kjøttsmaken. Vårens lam kalles årslam og er noe større enn høstlammene. Det har noe kraftigere smak, men bare slik at kjøttet likevel beholder sin milde karakter.

Regional tilgang
Det er meldt om god kjøtttilgang i østlandsområdet, Trøndelag og store deler av Vestlandet. Det viser seg at dekningen i Nord Norge og Troms ikke vil være like god i hele perioden, men det vil være rikelig tilgang på frosset lammekjøtt.

Da er det bare å se frem mot en solfylt og smakfull påske!

Lammekjøtt i gryte

Lammekjøtt i gryte

Fremgangsmåte

  1. Bråstek, fres lammeskankene på varm panne.
  2. Legg knokene i en vid kjele, hell på vann så det nesten dekker. Kok opp og skum av. Tilsett salt og pepper.
  3. Gulrot og sellerirot skåret i biter, persille og timian surret sammen i en bunt og kok videre til kjøttet løsner fra benet.
  4. Rens, skrell og del i passe stykker neper, fennikel og vårløk og kok i kraft eller vann til grønnsakene er knapt møre.
  5. Mål opp, sil og kok opp kraft til saus. Rist sammen matfløte og hvetemel og jevn sausen. Smak til med salt og pepper.
  6. Like før servering tilsettes finhakket persille.

Server kokte lammeskanker med grønnsaker, ris eller kokte poteter og glovarm saus.

Flere oppskrifter på lammegryter finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lammestuing med tomat - Moshari Stiffado

Lammestuing med tomat - Moshari Stiffado

Fremgangsmåte

Skjær bogskivene i to eller tre. Skrell småløkene, skjær et kryss i rotenden og ha dem over i gryta. La retten småkoke i ca. 60 minutter til.

Varm oljen i en panne og fres kjøttet til det får en pen bruning.

Tilsett presset hvitløk, rødvin, krydder, tomatpure og de hermetiske tomatene. Kok opp og la det småkoke i ca. 30 min.

Smak eventuelt til med salt og pepper. Dryss over hakket persille rett før servering og server retten sammen med ovnsstekte poteter og en gresk salat.

Ovnsbakte poteter:
Skrell potetene og del dem i båter. Varm opp oljen med krydderurtene. Bland i potetene og legg alt over i en langpanne.
2 Stek potetene ved 225°C i 30-40 minutter. Snu potetene underveis.

Dryss over grovt salt rett før servering.

Denne retten kan også bakes i oven ved 175 °C i 1,5-2 timer.

Mange andre deilige retter med lam

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Gresk påskelam

Gresk påskelam

Fremgangsmåte

Skjær lammekjøttet i porsjonsbiter. Kok i 1,2 l lettsaltet vann til det er mørt. Ta vare på 0,9 l av kraften.

I de 3 øvrige dl koker du vårløken som er skåret i 4 cm stykker. Når løken er mør, tilsettes risen og la koke i 3 minutter.

Hell ris og løkblandingen i en ildfast form sammen med sviskene og dillen som er kuttet i 2 cm lengder. Legg kjøttet på toppen.

Hell over resten av kraften. Dryss over salt og pepper.

Dekk til med folie og bak i ovnen ved 200 grader i 30 minutter til risen er kokt og kjøttet har fått farge.

Mange andre deilige retter med lam

Eller prøv en av våre andre greskinspirerte oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 339.90 kr Bestillingsutvalget
    87 POENG

Lammestek med solbær- og soyasaus

Lammestek med solbær- og soyasaus

Fremgangsmåte

  1. Gni lammelåret godt inn med krydder.
  2. Tips:
    I stedet for tørket rosmarin, kan du bruke frisk rosmarin. Da hakker du den opp og drysser på toppen av steken.
  3. Lag små snitt i steken med spiss kniv og stikker inn hvitløksfeddene som du først deler på langs.
  4. Ha løk, chili, gulrøtter og vann i en langpanne eller ildfast form. Legg steken over og stikk inn steketermometer i den mest kjøttfulle delen.
  5. Stek ved 125 grader i 2-3 timer. 65-70  grader på steketermometeret gir rosa stek, 75-76 grader er gjennomstekt.
  6. La steken hvile minst et kvarter før oppskjæring. Imens lager du sausen.
  7. Kok inn sjyen til 2/3-1/2 mengde. Smak til med solbær, soya, salt og pepper. Kok opp igjen. Pisk inn jevningen som skal være uten klumper. Kok opp og ha direkte i et sausenebb.

Server lammesteken med saus og stekte potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og persille. Grønnsakene freses lett i smør på pannen.

Se våre andre oppskrifter på lammestek

Mange andre deilige retter med lam

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lammestek med rødvinsaus

Lammestek med rødvinsaus

Fremgangsmåte

  1. Gni lammelåret godt inn med krydder og Hvitløk/persilleolje.
  2. Vil du ha hvitløk i, lager du små snitt i steken med spiss kniv og stikker inn hvitløkbåtene som du først deler på langs.
  3. Ha løk, gulrøtter og vann i en langpanne eller ildfast form. Legg steken over og stikk inn steketermometer i den mest kjøttfulle delen.
  4. Stek ved 125° C i ca. 2-3 timer. 70° C på steketermometeret gir rosa stek, 76° C er gjennomstekt.
  5. La steken hvile minst et kvarter før oppskjæring. Imens lager du rødvinsausen 
  6. Serveres med stekte potetbåter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille. Grønnsakene freses lett i smør på pannen.

Se våre andre oppskrifter på lammestek

Mange andre deilige retter med lam

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Nopal AS

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 199.90 kr Basisutvalget
    87 POENG

Stekt lammelår med spinat og hvitløk - Geschmorte Lammhaxen mit Spinat und Knoblauch

Stekt lammelår med spinat og hvitløk - Geschmorte Lammhaxen mit Spinat und Knoblauch

Fremgangsmåte

Bløtlegg den tørkede soppen i 3 dl kokende vann. Tørk lammeskivene og krydre de med salt og pepper. Ha olje i en jernpanne og brun lammeskivene på alle sidene. Legg dem over i en stor jerngryte eller ildfast form.

Sil av og kok inn soppvannet til halvparten, og hell over kjøttet eller hell over 1 ½ dl vann. Sett gryta/formen inn i stekeovnen på 200°C. Stek uten lokk i 40 min.

Skrell løk og hvitløk, småløken kan evt. brukes hel eller dels i to, hvitløksbåtene deles i fire. Ha over i gryta sammen med sopp (fersk sopp deles i skiver og tilsettes direkte i gryta uten steking), laurbærblad, enebær, nellik og timian. Hell over lammekraft/buljong og legg over lokk. La retten steke videre i 1 ½ time. Øs kraften over kjøttet med jevne mellomrom. I mellomtid kokes potetene knapt møre og skrelles. 20 minutter før retten er ferdig tilsettes potetene i gryta.

Ta opp lammeskivene, løken, soppen og potetene. Hold varmt! Sil av kraften og smak til med salt og pepper. Forvell spinaten, la den dryppe av før den freses i smør og krydres med muskat, salt, pepper og til slutt revet sitronskall. Anrett lammeskivene på fat med grønnsakene og hell sausen/kraften over. Potetene serveres i eget fat. Kan i tillegg serveres med godt, mørkt rugbrød.

Deilige retter med lammelår finner du her

Mange andre deilige retter med lam

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 154.90 kr Basisutvalget
    82 POENG
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Råkost som serveres varm med kylling og supersunne sobanudler er det du trenger akkurat nå
Dagens rett

Råkost som serveres varm med kylling og supersunne sobanudler er det du trenger akkurat nå

Fargerike grønnsaker beholder fargen når de varmebehandles raskt og smaken blir enda bedre. I denne oppskriften kan du selv legge til det som trengs for et smakskick i hverdagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her