Forbered julebaksten nå

Hvert eneste år stresser vi oss opp de par siste ukene før julenissen banker på døra. Benytt derfor denne sjansen til å være tidlig ute med én av sesongens mange travle oppgaver - nemlig julebaksten. Litt å nippe til i glasset blir det garantert også.
Redaksjonen
04 Desember 2009 - 15:40

Lag gjerne julens formkaker i god tid. Pakk dem godt inn, så holder de på saftigheten. De forskjellige aromastoffene får også tid til å sette sin smak på kaken. På grunn av at kakene skal "modnes" på denne måten egner de seg svært godt som julepresanger til den som har "alt", men som ikke liker å bake selv. De aller fleste formkaker holdbare i kjøleskap i månedsvis, - selv om de også gjerne kan fryses.

De saftige, litt tunge og smakfulle formkakene hører julen til like mye som de sju slag med småkaker. Nettopp nå i tiden før jul smaker nok kakene aller best. Så unn deg å tjuvstarte aldri så lite!

Glem heller ikke den viktigste forberedelsen: Alle råvarene bør ha romtemperatur før du setter i gang med bakingen.
 
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Formkake">Se formkakeskolen nedenfor, eller klikk her

Vi setter like godt i gang med drikkeforslagene. Mange av disse er denne gang å finne på bestillingslisten, og da må du tenke på at det tar noen dager å få dem levert til ditt polutsalg. Ved å klikke på vinnavnet får du opp et nytt vindu med ytterligere informasjon om vinen. Da kan du faktisk også bestille den ved å klikke på "bestill"-knappen. Når du så har gjort dine valg, klikker du på "Send bestilling"-knappen og fyller ut med antall av hver vin samt dine personlige opplysninger. Deretter går ordren via e-post til det utsalget du velger å hente varene hos - eller få det levert fra. Og vips; så er kanskje julen reddet - før du rekker å si kake?

Drikkeforslag
Har du ikke oppdaget gleden ved hetvin, så er anledningen her nå. I den mørke tiden framover er det fantastisk å nyte denne edle drikken. Og hva passer vel bedre enn dette til saftige kaker med nøtter og modne frukter? Vinen holder seg også godt etter at du har åpnet flasken. Prisen er dessuten svært gunstig.

Madeira har ikke alltid vært like populært, men denne er absolutt verdt å prøve: Cossart Gordon Verdelho 5 Years Old (12234) en ung og sødmefylt, men likevel veldig harmonisk vin med flotte nøttearomaer i ettersmaken. Husk at Madeira skal drikkes noe avkjølt; ved ca. 14-15 grader.
 
Fra Portugal har vi hentet fram en del gode forslag, som: Sandeman Fine Tawny (287), en Fine Tawny som er meget prisgunstig. En Late Bottled Vintage; Taylor's Late Bottled Vintage 2007 (7047), eller en 10 år gammel Tawny; flaske_id( 2108). Hvis du legger på noen ekstra kroner får du en flott og elegant vin fra huset Niepoort: Niepoort 20 Y.O. Tawny (7385). En annen vin fra Portugal er den den harmoniske Bacalhôa Moscatel de Setúbal 2004 (41957).

Spennende vin til dessert er også en eiswein: Trittenheimer Altärchen Riesling Eiswein 2004 (5159) eller prøv deg på en Tokaji fra Ungarn: Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2008 (7631). Det er bare å bruke tiden godt fram mot den store høytiden. Kanskje blir nettopp en slik flaske årets julegave.

Christmas cake med vaniljesaus

Christmas cake med vaniljesaus

Fremgangsmåte

Kaka:
Bland all frukten i en bolle og hell over konjakk. La det trekke i noen timer, gjerne natten over.
 
Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Bland inn én og én eggeplomme og rør godt. Tilsett hvetemel, strøkavring og krydder vekselvis med frukten.
 
Hell blandingen i to godt smurte puddingformer. Dekk dem godt til med bakepapir og aluminiumsfolie. Knyt rundt med bomullstråd. Sett formene i vannbad i ovn ved 180 °C i 5-6 timer. Etterfyll med vann.
 
Ta opp kakene og la dem stå kaldt minst en uke før de spises. Kaken smaker best når den varmes opp igjen i vannbad før servering. Server med hjemmelaget vaniljesaus.
 
Vaniljesausen:
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann. Rør under avkjøling for å unngå snerk.
 

Dette er en tett og kompakt kake som bare blir bedre etter lagring. Kaken har meget god holdbarhet.

Flere julekaker og -desserter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Julefruktkake

Julefruktkake

Fremgangsmåte

Finhakk korinter, mandler, hasselnøtter og frukten. Slå over jus og la det trekke natten over. Pisk eggedosis av egg og sukker. Bland inn mykt smør og litt av melet, slik at ikke røren ikke "sprekker" så lett. Tilsett avsilt fruktmasse og rør inn resten av hvetemelet. Hell røren i godt smurte former. Stek kakene på nederste rille i stekeovnen ved 150 °C i ca. 2 timer. Legg matpapir over formene under steking for å bevare den lyse og fine fargen på kaken. Avkjøl kaken i formen. Pakk kaken godt inn og oppbevar kjølig. Kaken kan også fryses.

Denne fruktkaken er svært saftig, og inneholder alt det gode som man forventer av en julefruktkake. Den har god holdbarhet og er fin å fryse.

 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Gullkake

Gullkake

Fremgangsmåte

Rør smør og halvparten av sukkeret forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Pisk eggedosis av eggeplommer og resten av sukkeret. Pisk fløten nesten stiv. Bland smørkremen vekselvis med eggedosis og mel tilsatt bakepulver. Rør forsiktig inn kremen. Hell røren i en godt smurt form og stek den på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i 45-60min. Hvelv kaken forsiktig og avkjøl på rist. Gullkake kan fryses.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Sølvkake

Sølvkake

Fremgangsmåte

Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Ha i pisket krem. Bland hvetemel og bakepulver og rør det inn. Tilsett valmuefrø og revet appelsinskall. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i røren. Hell røren i godt smurt form. Stek kaken på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i 45-60 min. Avkjøl kaken på rist. Sølvkake er fin å fryse. Kaken kan pyntes helt enkelt med melisglasur og røde cocktailbær.
 
Foto: Alf Børjeson.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Honningkake som kan lagres

Honningkake som kan lagres

Fremgangsmåte

Visp egg og sukker til eggedosis. Varm opp honningen til den er flytende. Rør inn appelsinmarmelade og pepper. Ha honningen i eggedosisen sammen med siktet hvetemel. Hell røren i godt smurt form med en bred stripe bakepapir langs bunnen og opp på kortendene. Stek kaken på nederste rille ved 150 °C i ca. 45 minutter. Avkjøl kaken i formen.

Pakk kaken godt inn og la den få modne i kjøleskapet før servering. 

Pynt (før servering):
Vask og skjær appelsin i tynne skiver. Kok opp appelsinsaft og honning el sukker. Hell over appelsinskivene og la trekke, gjerne 30 minutter. Ta opp av laken som helles over toppen av kaken og fordel appelsinskivene over. Pynt gjerne med sitronmelisse. 

 

 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Aperitif.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Enkel whiskykake

Enkel whiskykake

Fremgangsmåte

Del cocktailbær i to, grovhakk dadler (uten stein) og valnøtter.

Tips:
Hvis du ikke får tak i ekte cocktailbær (maraschino-kirsebær) kan du bruke annen nedlagt eller myk tørket frukt, som aprikoser, eller tørket rød frukt som tranebær som du bløtlegger først i litt kokhett vann.

La alt trekke i whisky over natten. Bruk et glass eller bolle med lokk. 

Rør smør og sukker  til det er hvitt og luftig i miksmasteren.

Tilsett én eggeplomme av gangen og rør godt mellom hver.

Bland bakepulver og muskat i melet og sikt inn vekselvis med frukt- og nøtteblandingen.

Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn i røren. Hell røren i en stor eller to små godt smurte randformer (eller brødformer) og stek dem på nederste rille ved 150 °C i ca. 1½ time.

La kakene stå noen minutter i formen før den avkjøles på rist.

Whiskykaken egner seg godt for frysing, men holder seg veldig lenge i kjøleskapet (den blir bare bedre og bedre).

Tips:
Restene kan smuldres opp i stekes i smør i panne og serveres med iskrem.

Har du lyst på en annen kake finner du veldig mange oppskrifter her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Mor Monsen

Mor Monsen

Fremgangsmåte

Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Tilsett ett og ett egg. Bland inn mel, bakepulver, sitronsaft- og skall. Ha røren i en bakepapirkledd langpanne. Dryss over mandler, korinter og perlesukker. Stek kaken ved 180 °C i ca. 20 minutter. Mor Monsen skal avkjøles på rist, men må dobbelvendes. Det vil si at man hvelver den over på rist først én gang for å fjerne bakepapiret, og deretter én gang til for at kaken skal avkjøles med pynten opp. Del gjerne kaken i mindre stykker og frys dem. Skjær kaken i snipper før servering.

Tips:
Oppskriften kan deles i to. Da er det passe mengde til liten langpanne.

Ingen vet hvem Mor Monsen var, men kaken hennes kjenner alle, og det har vi gjort helt siden kokebøkene begynte å komme i det forrige århundre!

 

 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Fyrstekake

Fyrstekake

Fremgangsmåte

Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Rør inn eggeplommer og melk og sikt inn hvetemel og bakepulver. Elt deigen sammen. La den stå litt kaldt, så blir den lettere å arbeide med. Trykk 2/3 av mørdeigen i bunnen av formen og oppover langs kanten.

Mal mandlene og bland med melis og vin. Skjær inn stivpisket eggehvite. Fyll massen i formen. Kjevle resten av deigen til en 2-3 mm tykk leiv. Skjær 1-1½ cm brede striper og legg i rutemønster over kaken. Legg en strimmel rundt kanten, slik at alle endene blir dekket. Pensle deigen med sammenvispet egg, og stek i ovn ved 180-190 °C i ca. 40 minutter. La kaken stå litt i formen før den avkjøles på rist.

Vi kan takke konditorlærlingen ved Erichsens konditori i Trondheim for at han rundt 1860 brakte med seg oppskriften på Fyrstekake til Norge.

Lyst på en annen kake så finner du over 400 andre oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Sjokolade-juletrekake

Sjokolade-juletrekake

Fremgangsmåte

Pisk eggedosis av egg og sukker. Sikt inn det tørre og rør inn smeltet smør. Hell røren i en langpanne med bakepapir eller i en juletreform og stek kaken på nederste rille ved 170 °C i 30-40 minutter. Tiden varierer litt med hvilken form du bruker. Avkjøl kaken på rist. Kaken kan godt fryses, men uten glasur. Ellers kan glasuren bli blakk.

Bland alle ingrediensene til glasuren i en kjele og la det småkoke i ca. 20 minutter under omrøring. Glasuren skal bli litt seig. La glasuren bli avkjølt uten at den stivner og hell den jevnt over kaken. Pynt med sølvkuler og evt. røde cocktailbær.

 

 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her