Dagens rett

Kreps i champagne

Inviter på franskinspirert luksus

Inviter på franskinspirert luksus

En luftig og kremet saus laget med de samme boblene som i glasset, sammen med kreps fra ferskvann eller sjø, er den ypperste luksus. Og det er faktisk veldig enkelt å lykke med.
20 August 2021 - 23:02

Oppskriften innebærer også flambering og da må det litt brennevin til. Men det er slett ikke nødvendig om det høres skummelt ut. Husk bare at du ikke skal bøye deg over pannen når du fyrer opp, for da ryker ansiktshårene, og det vil vi jo ikke. 

Flamberingen får både brennevinet til å fordampe raskt samtidig som det gir en lett karamellisert smak til maten - ofte kalt Maillard-reaksjonen

I oppskriften er det brukt ferskvannskreps som jo er en delikatesse en veldig kort tid av året. I år startet den 6. august og varer til 13. september, men sjekk ditt lokale vassdrag for regler.

Men du kan godt bruke små sjøkreps i denne oppskriften. Da vil smaken dreie seg mer i retning av sjømineraler. Og det er slett ikke feil det heller. 

Flere deilige retter med kreps

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Kreps i champagne - Écrevisses au Champagne som i Frankrike

Kreps i champagne - Écrevisses au Champagne som i Frankrike

Fremgangsmåte

Gjør i stand krepsen ved å løfte opp halefinnen og vri ut den sorte strengen. Vask og tørk godt.

Smelt smøret i en sautépanne. Tilsett sjalottløk og fres den under omrøring ca 3 minutter til den er myk. Tilsett kreps og la trekke under omrøring ca 5 minutter. Krydre med salt og pepper og hell i marc eller cognac. Tenn på og rist pannen til flammene har slukket. Tilsett musserende vin og kok opp slik at alkoholen fordamper. 

Ta krepsen ut med en hullsleiv, og ha den over på et serveringsfat/bolle som holdes varmt.

Legg på lokk og la sausen surre videre i 5 minutter. La væsken deretter få koke inn til det halve over sterk varme til sausen har tyknet noe. Smak til med kajennepepper og sil sausen over krepsen. Strø over hakket estragon og server fatet straks.

Tips:
Du kan godt bruke små sjøkreps i stedet for ferskvannskreps. 

Om krepsen er kokt, kan du rense den og tilsette skallet i pannen.

Om du ikke vil bruke champagne, kan du velge en annen tørr musserende vin som cava eller cremant. 

Hvis du ikke har lyst å flambere, kan du droppe det, for brennevinet vil likevel fordampe under kokingen. Flamberingen bidrar for øvrig med en lett karamellsmak som skaper ekstra fylde. 

For ekstra luftig saus, kan du kjøre den med stavmikseren før servering. 

Flere deilige retter med kreps

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen
+
Ukens vin

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen

Direkte pressete pinot noir-druer med høy syre gir en veldig lys og elegant rosévin som balanseres av litt restsødme. Perfekt til krydret mat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos
Dagens rett

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos

Denne helgens fiskemåltid er med den luksuriøse skreien. Den har en nøytral smakskarakter som gir innspill til variert tilbehør, og passer utmerket med pesto og mengder av friske grønnnsaker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus
Dagens rett

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus

Når du har disse to ingrediensene, er det ikke så mye annet som trengs, bare en potetmos eller enda bedre, Pommes Anna.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen
+
Ukens vin

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen

Direkte pressete pinot noir-druer med høy syre gir en veldig lys og elegant rosévin som balanseres av litt restsødme. Perfekt til krydret mat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene
+
Godbiter i pollisten

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene

Når temperaturene øker, blir også Burgund-appellasjonene mest anerkjent for sine hvitviner interessante også for pinot noir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp
+
Ukens vin

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp

Om du er blant de mange som vil ha en treliter med rødvin i bakhånd, er denne nyheten vel verd å sjekke ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tacofredagen kommer med kjøttboller i grønnsaksmos
Dagens rett

Tacofredagen kommer med kjøttboller i grønnsaksmos

Her får du smaken av taco(krydder), men i en annen innpakning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos
Dagens rett

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos

Denne helgens fiskemåltid er med den luksuriøse skreien. Den har en nøytral smakskarakter som gir innspill til variert tilbehør, og passer utmerket med pesto og mengder av friske grønnnsaker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her