Dagens rett
Ble det ikke Hellas-tur pĂĄ deg i ĂĄr? Ikke fortvil, slik gjenskaper du stemningen hjemme
Foto: (Jelena Jeremic)

Ble det ikke Hellas-tur pĂĄ deg i ĂĄr? Ikke fortvil, slik gjenskaper du stemningen hjemme

Med norske rĂĄvarer av topp kvalitet er det mulig ĂĄ gjenskape forne tiders ferieminner til en gresk helaften med alle de gode smakene i behold
23 August 2024 - 23:00

Det er lett ĂĄ forstĂĄ om gresk mat har vært et stort savn denne sommeren. Men nĂĄ er det lammesesong og du kan gjenskape stemningen og smaken med lammekjøttdeig fra butikken.  

Slik skal gresk moussaka smake

Slik skal gresk moussaka smake

FremgangsmĂĄte

  1. Del auberginen i tykke skiver og ha godt med salt på dem. Legg dem i et dørslag i ½ time slik at de får svettet.
  2. Skyll auberginen og klapp skivene tørre med husholdningspapir.
  3. Stek aubergine eller potetskivene gyldne i blanding av smør og olje. Legg dem etter hvert over i et ovnsfast fat.
  4. Kjøttsaus:
  5. Fres finhakket løk og hvitløk blankt i en stor stekepanne eller tykkbunnet kasserolle. Ha i karbonadedeigen eller lammekjøttdeigen og brun den sammen med løken. Bruk en gaffel til å dele opp kjøttet slik at det blir finkornet.
  6. Ha i tomater, tomatpuré og krydder, kok opp og la småkoke i ca 10 minutter.
  7. Smak til med krydderet og fordel kjøttsausen over auberginene i fatet.
  8. Hvit saus:
  9. Smelt smør eller margarin i en kjele og tilsett hvetemelet, rør godt og la surre et par minutter på middels varme.
  10. Tilsett melken litt og litt av gangen mens du rører kraftig slik at du ikke får klumper (varm gjerne melken først - da blir den lettere å røre inn).
  11. Kok opp og la smĂĄkoke i fem minutter. Smak til med krydder.
  12. Ta sausen av varmen og rør inn osten først og de sammenvispede eggene til slutt. Fordel sausen i fatet og dryss med parmesan.
  13. Stek moussakaen i ovn ved 180 grader i ca 45 minutter.

Serveres med en gresk salat og tzatziki .

Tips: Til denne retten kan du erstatte auberginen med poteter, men den tradisjonelle moussakaen er laget med aubergine.

Se vĂĄre andre oppskrifter pĂĄ moussaka 

Bli abonnent pĂĄ aperitif +  og oppnĂĄ store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved ĂĄ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

FĂĄ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Gresk salat med tzatziki

Gresk salat med tzatziki

FremgangsmĂĄte

  1. Gresk salat:
  2. Skjær tomater, rødløk og agurk i skiver. Legg opp på fat med smuldret fetaost og oliven. Ha litt olje og friskhakket dill over.
  3. Tzatziki:
  4. Riv agurken grovt, dryss pĂĄ litt salt og la den ligge i en sil sĂĄ vannet renner av. Hell yoghurt i kaffefilter og la det renne av ca. 20 minutter.
  5. Hvis du bruker gresk yoghurt som er mye fetere, behøver du ikke la den stå mer enn 10 minutter.
  6. Bland den avrente agurken og yoghurten, smak til med finhakket hvitløk, salt og pepper samt finhakket mynte.
  7. Tilsett litt olivenolje hvis du bruker en mager yoghurt.
  8. Server med syltet grønn pepperfrukt og godt brød.

Lei av ĂĄ lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter

Bli abonnent pĂĄ aperitif +  og oppnĂĄ store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved ĂĄ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

FĂĄ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hjemmelaget tzatziki

Hjemmelaget tzatziki

FremgangsmĂĄte

  1. Riv agurken, dryss over litt salt og ha i et dørslag.
  2. La stĂĄ i en halvtime.
  3. Hell yoghurten i kaffefilteret og la stĂĄ i en halv time.
  4. Bland yoghurt, agurk, hvitløk, mynte og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Her er flere retter med tzatziki

Bli abonnent pĂĄ aperitif +  og oppnĂĄ store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved ĂĄ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

FĂĄ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de fĂĄr ogsĂĄ konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de fĂĄr ogsĂĄ konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nĂĄ
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nĂĄ - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nĂĄ - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nĂĄ - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nĂĄ - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nĂĄ - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de fĂĄr ogsĂĄ konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de fĂĄr ogsĂĄ konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vĂĄre her