Men før vi setter pizzadeigen, skal vi se på hvor kommer egentlig den geniale retten fra? Med et historisk dykk viser det seg at pizzaen har aner helt tilbake til det første århundret etter Kristus. I den tiden da de gamle grekerne okkuperte Sør-Italia var det tradisjon å steke runde leiver av hevet deig. Etter hvert spiste de leiver dyppet i kraft før de fant ut at de passet godt til å fylle deigen før den gikk i ovnen. Og det ble opphavet til napolitansk pizza.
Etter hvert som napolitanerne ble fortrolige med tomaten ble det en fast ingrediens på pizzaen. De saftige tomatene ble etter hvert beseglet og gitt kongelig godkjennelse i 1889 med pizzaen oppkalt etter dronning Margherita. Pizzaen har formert seg etter hvert som den har vandret omkring og vunnet innpass i mange kulturer.
Pizza fire årstider
Fremgangsmåte
Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, salt og mel. La deigen heve til dobbel størrelse.
Kjevle deigen ut på stekebrettet og smør pizzasausen over.
Fordel fyllet på pizzabunnen og strø osten over, legg spekeskinkeskivene på til slutt. Stek på 225° C i ca. 25 minutter.
Her finner du over 80 pizzaoppskrifter
Prøv denne oppskriften på pizzasaus
Slik lager du pizzadeigen selv
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
74 POENG
Pizza med tynne lammeskiver
Fremgangsmåte
Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen og la den heve til dobbel størrelse.
Brun kjøttskivene i jernpanne.
Strø på osten, dryss over basilikum og legg på noen oliven hvis du liker det. Stek ved 225 °C i ca. 20 minutter.
Her finner du over 80 pizzaoppskrifter
Prøv denne oppskriften på pizzasaus
Slik lager du pizzadeigen selv
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
77 POENG
Calzone med deilig fyll
Fremgangsmåte
Rør gjæren ut i det lunkne vannet og tilsett olje, mel og salt. rør deigen lett sammen - og la den heve til dobbel størrelse.
Skjær spekematen opp i tynne strimler, hakk løken og skjær aubergine, tomater og paprika i terninger.
Ha alle grønnsakene i stekepannen og fres dem i litt matolje. Tilsett spekematen, legg over et lokk og la blandingen trekke i 5 minutter.
Smak til med salt, pepper og oregano. Tilsett osten tilslutt.
Del deigen i to like store emner før du kjevler hver til en 30 cm avlang leiv. Fordel fyllet etter midten og brett langsiden opp og sammen før du tvinner endene en halv gang.
La det hele heve i ca. 15 minutter. Pensle med en blanding av olje og vann og strø evt. litt oregano over. Stekes i ovn på 225 °C i 15-20 minutter.
Her finner du over 80 pizzaoppskrifter
Prøv denne oppskriften på pizzasaus
Slik lager du pizzadeigen selv
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 POENG
-
80 POENG
Pølsepizza
Fremgangsmåte
Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, salt og mel. La deigen heve til dobbel størrelse.
Stek på 225 °C i ca. 20 minutter.
Her finner du over 80 pizzaoppskrifter
Prøv denne oppskriften på pizzasaus
Slik lager du pizzadeigen selv
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
79 POENG
Barnas porsjonspizza med salami
Fremgangsmåte
Settes i stekeovnen: 225 grader, i 8-10 minutter.
Rør gjær ut i det lunkne vannet, ha i olje og halvparten av melet. Rør godt sammen. La røren heve i 10 minutter.
Tilsett salt og resten av melet og kna til deigen kjennes glatt og smidig og la den hvile litt.
Del deigen i to og klem delene ut til to tynne leiver. Legg de på et stekebrett med bakepapir og fordel sausen over. Dryss på ost. Skjær tomatene i skiver og legg de på sausen sammen med salami og stek pizzaene midt i ovnen som anvist.
Her finner du over 80 pizzaoppskrifter
Prøv denne oppskriften på pizzasaus
Slik lager du pizzadeigen selv
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
74 POENG
Grønnsakpizza
Fremgangsmåte
Rør gjæren ut i lunkent vann. Bland vann, mel, salt og olje til en smidig deig. La den heve til den er dobbelt så stor.
Skjær alt av grønnsaker i tynne skiver. Varm oljen i en stekepanne. Stek først aubergine og squash raskt. Deretter løk og hvitløk. Så tomat, chili og paprika.
Kjevle deigen til en rund eller rektangulær pizzabunn. Legg den på et bakepapir på en stekeovnsplate.
Legg først tomatblandingen. Deretter aubergine og squash. Fordel osten over. Dryss over oregano.
Stek pizzaen ved 235 grader i ca. 15 minutter.
Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter
Hvis du er på jakt etter enda flere ligger de her
Her finner du over 80 pizzaoppskrifter
Prøv denne oppskriften på pizzasaus
Slik lager du pizzadeigen selv
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 POENG
-
84 POENG
-