Elgspyd med fargerike grønnsaker og sjysaus

Elgspyd med fargerike grønnsaker og sjysaus

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden.
  2. Skjær kjøttet i biter på ca. 4x4 cm, og legg det i en dobbel plastpose.
  3. Hell over marinaden, knyt posen og mariner i minst 2 timer, eller natten over i kjøleskap.
  4. Tre kjøttet på spyd. La det være 2-3 cm mellom kjøttbitene.
  5. Stek spydene i panne på god varme. Snu dem så de får fin farge på alle sider.
  6. Ha spydene over i en ildfast form og etterstek i ovn (mens du lager sausen) på 180 grader i 2-3 minutter til kjøttet er medium stekt.
  7. Sjysaus:
    Kok ut panna med vin og madeira. Ha i eddik og ripsgelé og la det koke 2-3 minutter. Rør inn kaldt smør litt etter litt til du får en blank saus (NB! må ikke koke etter at du har hatt i smøret, da kan den skille seg).
  8. Grønnsaker:
    Skjær rødbete, sellerirot og sukkererter i tynne strimler.
  9. Stek sopp på høy varme i litt olje til de har fått en fin stekeskorpe, ta ut av pannen og sett til side.
  10. Fres grønnsakene i smør i en kjele i 4-5 minutter, krydre med salt og pepper, ha i sopp og spinat.
  11. Server med en gang spinaten har falt sammen.
  12. Server elgbiff på spyd med fargerike grønnsaker og sjysaus ved siden av. En hjemmelaget potetmos smaker godt til.

Tips: Spydene kan godt gjøres helt ferdig dagen før og oppbevares i kjøleskap. Ta dem ut en halv time før de skal stekes. Elgspydene egner seg utmerket for tilberedning på grillen.

Du kan gjerne bruke annet viltkjøtt til denne retten, hjort, reinsdyr, hare eller rådyr. Og også storfe eller lam. 

Her finner du mange oppskrifter med elg

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Biff med varm nudelsalat

Biff med varm nudelsalat

Fremgangsmåte

  1. Del biffen i fire deler. Krydre den med salt og pepper. Biffen stekes på høy varme i litt nøytral olje til det kommer kjøttsaft opp på overflaten, snu biffene og vent til det pipler kjøttsaft opp igjen. Da er biffen medium stekt.
  2. Kok nudlene etter anvisning på pakken.
  3. Vask spinaten og strimle paprika og gulrot. Behold sukkerertene hele.
  4. Wok gulrot, paprika og sukkererter lett over høy varme i en wok med nøytral olje.
  5. Vend inn spinat og nudlene sammen med grønnsakene og tilsett woksausen til slutt.
  6. Skjær lime i båter og legg ved siden av biffen, presses over kjøttet ved servering.

Her finner du mange biffoppskrifter

Lær hvilken biff du skal velge

Her finner du veldig mange wokretter

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Biffsalat med sukkererter og asparges

Biffsalat med sukkererter og asparges

Fremgangsmåte

1. Skjær kjøttet i tynne strimler, dersom det ikke er ferdigstrimlet. Salte og pepre kjøttet.

2. Vask grønnsakene, og del tomatene i to. Kok opp vann og ha i salt. Ha i asparges og sukkererter og kok i 2-3 minutter. Avkjøl raskt i iskaldt vann (ha gjerne isbiter i vannet).

3. Skjær fetaosten i terninger og løken i skiver. Del avokadoen i to, ta ut steinen, ta av skallet, og del opp i passe biter.

4. Stek biffstrimlene litt ad gangen på høy varme i litt olje eller margarin. Hold biffstrimlene varme ved å ha dem i en skål i ovnen mens du steker resten.

5. Bland de kalde delene av salaten og legg alt sammen pent utover på tallerkenene. Ha de lune biffstrimlene over og drypp over dressingen.

Tips: Indrefilet og mørbrad er også fint å bruke i salaten. Vil du ha salaten enda mer mettende, kan du blande inn kokt byggryn eller fullkornspasta.

Flere oppskrifter på biffsalat finner du her

Se flere knasende sprø salatoppskrifter her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Pepperbiff med peppersaus og bakt potet

Pepperbiff med peppersaus og bakt potet

Fremgangsmåte

  1. Bakt potet:
  2. Vask potetene godt. Legg grovsaltet utover i en ildfast form og legg potetene over. Stek på 225 grader i 1 ½ time.
  3. Peppersaus:
  4. Knus pepper i en morter. Skjær løk og paprika i små terninger, fres disse i smøret og ha på pepper.
  5. Strø over mel, og rør rundt og spe med kraft/buljong mens du rører godt.
  6. Kok sausen i 20 min. Bruk gjerne litt sukkerkulør om du syns den er for lys. Sil den og ha i fløte til slutt.
  7. Pepperbiff:
  8. Salte biffene. Ha peppermiksen på en tallerken og trykk krydderet rundt kantene på biffen.
  9. Bruk sterk varme og la margarinen bli nøttebrun før du legger i biffene. Ha salt på biffene og legg dem i stekepannen. Skru ned temperaturen. Legg ikke for mange biffer i pannen om gangen.
  10. Når kjøttsaften begynner å piple opp på overflaten av kjøttet, er det på tide å snu biffene.
  11. Etter et par minutter vil rosa kjøttsaft sive ut på toppen av biffene. Da er biffene medium stekt. La de hvile en kort stund før servering.
  12. Sauterte grønnsaker:
  13. Skrell og skjær rødløken i båter. Stek den til den er gyllen, ha i sukkererter og cherrytomater. La det steke i ca 3 minutter, mens du vender grønnsakene forsiktig rundt. Smak til med salt.

Her finner du over 120 oppskrifter med biff

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her