Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten

Champagne til valentinsdagen

UGB719-16x9.jpg

Sent ute eller trenger du bare et skalkeskjul for Valentine? Her er de beste boblene du finner i polhyllene i dag

Om du egentlig blåser i valentinsdagen, skader det ikke å ha noen gode bobler på lur. Det kan være en god investering på flere plan. Bare se her.
Aase E. Jacobsen
13 Februar 2019 - 13:45
 
 
 

Står du på polet og skal ha rosa champagne med deg når du går ut døren, har du bare tre valg, enten Moët & Chandon Impérial Rosé som finnes i 183 pol, Lanson Rose Label Brut eller Emile Paris Grand Cru Rosé Brut som begge finnes i de 63 mest velassorterte utsalgene.

Rosa champagne er forholdsvis dyrere enn de hvite utgavene, uten at kvaliteten nødvendigvis er det. Årsaken er at de koster mer å produsere. Utbyttet er generelt lavere siden bare de beste druene kan inngå i fremstillingen. Og siden vi snakker om rødvinsdruer, ønskes heller ikke annet enn fargen fra disse druene. 

Rosa er trendy

Champagne er forresten den eneste rosevintypen som etter loven kan lages ved å blande hvitvin og rødvin. Som regel tilsettes 5-20 prosent rødvin. Men alle produsenter har sin oppskrift. Uansett er det viktig at mengden rødvin som tilsettes ikke må være for stor, både for å unngå tanniner og eventuelt grønne toner som kan gjenfinnes i en rødvin fra et så kjølig område som Champagne. Når det er sagt, jobber klimaendringene for bedre modning i rødvinsdruene. På den negative siden er at økte sukkernivåer kan gi økt alkohol. Og det kan ødelegge finessen.

Og så er det fargen. De fleste velger en forholdsvis lys rosafarge. Og helst ikke for fersk. Det tilsier minst mulig rødvin. 

Champagneprodusentene gjør det ikke akkurat enkelt for seg selv ved å satse på rosa champagne. Men så er etterspørselen stor og økende på verdensbasis, hypen rundt Valentine er selvsagt noe av forklaringen, men også at rosevin er trendy i alle markeder. 

Hvilken rosafarge liker du?

Rosa champagne kan også lages på samme måte som rosevin. Da kommer fargen fra noen timers skallkontakt før gjæringen. Denne metoden kalles saigneee. For å unngå tanniner, er pressingen enda forsiktigere enn vanlig er for annen champagne. For å dekke til eventuelle usmaker eller tanniner fra skallkontakten, brukes sukker, også kalt dosage på champagnespråket. En veldig søtlig rose er derfor sjelden et godt tegn. Men restsukker brukes også for å balansere en markant syre. De tre anbefalingene kjennetegnes nettopp av god balanse, selv om de ikke er knusktørre.

Dette er Valentinedrømmen for mange, merk deg at det like godt kan være kvinnen som gir gaven til mannen som motsatt. Med en flaske deles gleden likt. Foto: M_a_y_a
 
 

De fleste rosa champagner er faktisk laget ved å blande hvitvin og rødvin, det gjelder både Moet & Chandon Imperial Rose og Lanson Rose. Den siste bruker så lite som 2 prosent rødvin og det gjenspeiles i den svake rosafargen.

Selv om begge typer har sine tilhengere, har det ingen ting å si for kvaliteten på vinen. Champagne er en så bearbeidet vinstil gjennom den langvarige bunnfallsmodningen og påfølgende omkorkningsprosessen, at de innledende manøvrene mer påvirker fargen enn strukturen. I den forstand at de fleste saignee-roseer er en tanke lysere rosa. Men også her finnes unntak fra regelen og det er nesten umulig å gjette seg til fremgangsmåten bare ved å se på fargen, heller ikke når du smaker den.  

.. du får mer pengene om du dropper rosa

 

Om fargen på champagnen ikke betyr noe, er utvalget i basishyllene mye bedre på flere måter. Mest for champagneinvesteringen får du med Moutardier Cuvée Carte d'Or Brut som er i en forførende og sødmefylt og småkompleks stil – og nesten gulrosa, denne svake fargen stammer fra det høye innslaget av den blå druen meunier. Både den og  Henriot Blanc de Blancs, en ren chardonnaychampagne og virkelig en lekkerbisken til skalldyrene, finnes i de største polbutikkene. Den svært rimelige Philizot & Fils Brut numéro 3 som står i nesten samtlige polhyller, byr også på mye god og frisk boblesmak. Og den finnes sågar i halvflaske.

 
 

Om prisen er uten betydning på en dag som den 14. februar, gå for A.D. Coutelas Cuvée 1809 Extra Brut eller Dom Perignon Brut 2008 som begge er en investering på flere plan. Rett og slett fantastisk champagne som i tilfellet 1809 helst bør legges i kjelleren. Dom Perignon 2008 er altså mye dyrere, du betaler alltid en del ekstra for merkevarer i dette luksussegmentet. Men den smaker altså himmelsk nå og er den beste fra denne produsenten siden legendariske 1996. Begge finnes i de største polutsalgene. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her