Sett klørne i krabbe

Nå bugner fiskediskene med nykokt krabbe, og et ferdigrenset krabbeskall eller to blir til den deiligste kveldsrett til en overkommelig pris og uten for stort tidsforbruk. Heller ikke behøver du å bruke mye penger på drikkevarene som naturlig hører med.
Aase E. Jacobsen
28 August 2003 - 11:21

Selvsagt er ingenting som å koke krabbene selv og bruke en hel kveld på å møysommelig pirke ut kjøttet fra dens mange gjemmer. Men det er ikke alltid du er i stemning for det. Derfor er de ferdigrensede krabbeskallene en velsignelse for den travle. Spesielt fordi de er det perfekte utgangspunkt for en velsmakende rett.

Krabbe i seg selv er smaksrikt, forutsatt at all maten brukes, og det er du jo sikret med de ferdigrensede skjellene. Derfor må tilbehøret følge opp. Spesielt er det viktig med så vel syre som fedme. En smørsaus med safran matcher krabben svært godt. Kombinasjonen er så god at du gjerne angrer på at du ikke laget dobbel porsjon. Men en mektig forrett eller en lett kveldsrett er det uansett med de anbefalte målene.

Favorittvinen til krabbe er for undertegnede riesling - og helst fra Tyskland. Ikke alle liker denne druens evne til å ta opp jordsmonnskarakteren, dens markante syrer eller restsødme. Men det er ikke til å komme fra at så vel den usedvanlig gunstig prisete J. Bäumer Rheingau Riesling 2014 (20315) som den vesentlig dyrere Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Kabinett 2004 (50218) er uforlignelige til krabben i vår versjon.

Forskjellen på disse to vinene er ganske stor. Den rimeligste er fra Rheingau, egentlig ikke veldig langt fra Ruwer (en sidedal til Mosel), men stilen er helt annerledes. Ruwervinen er ultradelikat, florlett og slank med syrer som nærmest spiser opp all fruktsødmen slik at den nesten ikke merkes. I møte med maten holder den fortsatt stand, helt upåvirkelig men samtidig smidig og samarbedisvillig. Den er til å bli religiøs av. Rheingau-vinen er rundere og søtere i frukten men med gode nok syrer til å rense opp etter både krabbe og smørsaus.

Men som sagt, det er umulig å frelse verden med riesling. Sørfranske Perle du Sud Marsanne 2002 (13346) derimot har et langt større nedslagsfelt. En rund sødmefylt og krydret vin med bløte syrer som er virksomme nok til å møte krabben i all sin herlighet. Det klarer også ungarske l'Ameron Chardonnay 2002 (41772) som opererer i omtrent samme sjikt som den sørfranske men med forskjellig innfallsvinkel siden druen er annerledes og siden den sannsynligvis har sett innsiden av et fat hvilket gir den tilleggsbalast. Begge vinene er imidlertid gode kjøp og svært anvendelige til en lang rekke sjømatretter samt salater eller pasta med lyst kjøtt.

Vi glemmer selvsagt ikke de som sverger til øl til krabben. Et fruktig og friskt lyst øl uten for markant humlebitterhet er saken her. Siden det fortsatt er sommer i luften, er et sesongøl som Fredrikstad Sommerøl utmerket. Ellers er Isbjørn fra Mack et godt valg, men også vanlig Lysholmer gjør en og jobb.

Krabbe med safransmørsaus

Krabbe med safransmørsaus

Fremgangsmåte

  1. Finhakk koriander, sjalottløk, ingefær og chili, og bland med krabbekjøttet. 
  2. Riv skall av sitron og ha sitronskall og sitronsaft over krabbesalaten.
  3. Rist bagettskivene gyllen og sprø i en tørr stekepanne.
  4. Kok aspargesbønner et par minutter i vann tilsatt salt og ha dem så direkte over i iskaldt vann.
  5. Ta dem opp av vannet og tørk dem godt.
  6. Arranger aspargesbønnene som på bildet. Legg toasten på toppen og hell sausen rundt. Pynt med kjørvel.
  7. Safransmørsaus: Hell kokende vann på safrantrådene. La stå i 10 minutter.
  8. Kok inn finhakket løk, vin, eplebiter, safranvannet og matfløten til en tredel.
  9. Pisk inn smør og smak til med salt og hvit pepper.

Se alt du kan lage med krabbe

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her