JULEMAT: Hva drikker du til juledesserten?
Julemat

Hva drikker du til juledesserten?

Skal vi velge riskrem eller multekrem som juledessert og hva skal vi ha å drikke til? Her får du de gode tipsene.

Vi slutter aldri å fryde oss over barndommens juledesserter enten det er riskrem med jordbærsaus eller multekrem med krumkaker. Og enklere desserter rent tilberedningsmessig finnes knapt. 

Alle de gode juledessertene finner du her

Hva skal jeg passe på?

Men hvordan er det når vi som voksne ønsker å nyte en vin til? Blir valget da like enkelt?

 

Nei, ikke umiddelbart fordi på den ene siden er riskrem svært nøytral smaksmessig og ikke veldig søt. Det er bare ris, krem, litt sukker og en touch vanilje. Derfor bruker vi en frisk og søt saus til.

 Smakskontrasten skaper helheten og gjør det godt. Men ikke nødvendigvis vinvennlig av den grunn. Rent teoretisk må valget falle på en ikke for syrlig og heller ikke altfor søt vin.

 På den andre siden skaper multene vanskeligheter for vinen på grunn av høy syrlighet og mye steiner som når de tygges smaker bittert.

Disse elementene er imidlertid perfekt balansert av kremen som byr på fedme og sødme.

 

Og tilbehøret er kaker med dempet sødme som krumkaker. Vi leter altså etter en vin med god syrlighet og balansert sødme. 

Den største julemenyen på nett finner du her

  Julens dessertviner

 For å finne en god, eller aller helst perfekt match, til så ulike desserter som de to må vi ha et bredt utvalg av dessertviner.

 På startstreken stiller derfor en italiensk moscato, en eiswein fra Østerrike, en ekte tokayer og selvsagt en portvin siden det hører julen til.

 

Doglia Moscato d'Asti 2012 (80218)

Pocas Special Reserve Tawny (80340)

Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2008 (7631)

Huber Berg Riesling Eiswein 2007 (80491)

 

Vi begynner med desserten som skulle vise seg å by på flest problemer - riskremen. Dessertvinene har en tendens til å overdøve den nøytrale riskremen. Av de fire vinene er det derfor bare to som passer sånn høvelig bra, nemlig eisweinen og tokayeren.

De to passer dessuten godt til multene også. En fordel i de tilfeller hvor julebordet tilbyr begge desserter. Mens moscatoen er litt lett, men dog et veldig habilt og rimelig alternativ, er portvinen er litt for kraftig til begge.

Det er portvinsmaken du sitter igjen med i munnen etter en slurk. Men mange liker det, og vil nettopp falle for kontrasten mellom den friske syrligheten i multene, eller rødsausen og de lagrede fruktaromaene i portvinen.

 

Når multekremen får velge selv, er det den østerrikske isvinen den vil ha. Den enorme friskheten i dessertvinen matcher syrligheten i multene perfekt. Som nevnt er heller ikke tokayeren å forakte.

 

 

Riskrem med jordbærsaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Jordbærsaus
2 ss

Fremgangsmåte

Toros risgrøt (ikke den snarkokte) er perfekt til risgrøt. Den er tilsatt litt vaniljesukker fra fabrikken, så hvis du bruker den, kutter du ut vaniljesukkeret i riskremen.

Visp kremfløten såvidt stiv og bland i grøten. Smak til med vaniljesukker og sukker.

Jordbærsaus:
Server riskremen med jordbærsaus som du lager lynraskt av en kurv jordbær fra fryseren, lar den tine, hell bort litt av "smeltevannet", tilsett 2-4 ss melis og kjør sausen med stavmikser eller i foodprocessor.
 

Tips: Du kan også gjøre som danskene og tilsette 100 g hakkede mandler (uten skall) i riskremen og kall den Ris à l'amande.

Der serveres riskremen med kirsebærsaus som du får kjøp ferdig i butikken hvis du ikke har nedlagte eller frosne kirsebær fra egen hage, som du koker opp med sukker (50-100 g sukker pr 500 g kirsebær) og jevner med 1-2 ss maizenna. Kok opp under kraftig omrøring og avkjøl.

Mange lekre desserter finner du her

Flere gode juledesserter finner du her

Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Dette er de syv slagene du skal bake til jul

Lucia-feiring med lussekatter

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen