Inspirasjon og påfyll av nye ideer trenger selv den dyktigste gourmetkokk ved grillen. Med hvitt kjøtt i de nye, grillvennlige variantene er det fristende å prøve nye oppskrifter og smakskombinasjoner.
Kylling og kalkun og bearbeidede produkter av disse går under betegnelsen hvitt kjøtt. Man sier "hvitt" fordi det er den mest iøynefallende forskjellen, men det er mer enn farge og smak som skiller dette kjøttet fra rødt kjøtt. Hvitt kjøtt er det aller magreste kjøttet, men kun en halv prosent fett i de rene filetene. I tillegg er fettet gunstig med tanke på blodkolesterolet. De umettede fettsyrene er klart i flertall.
Gode alternativer
Ernæringseksperter anbefaler at man bytter ut fete kjøttvarer med magrere alternativer. Da er det verdt å merke seg de mange nye og alternative middagsproduktene laget av hvitt kjøtt. I all hovedsak har disse lavere fettinnhold enn tilsvarende middagsprodukter laget av de tradisjonelle kjøttslagene.
Kjøttvarer av hvitt kjøtt er et godt alternativ for flere enn dem som er opptatt av vekt og helse. Det blir mer og mer vanlig å servere grillpølser av hvitt kjøtt i barneselskaper og andre sosiale sammenkomster, som for eksempel grillavslutningene som florerer i tiden før sommerferien. Alle kan spise pølser av hvitt kjøtt, uansett hvilket religiøst eller kulturelt opphav de har.
Marinere selv
Det er gøy å marinere, særlig når man har laget marinaden selv og er spent på resultatet. Hvitt kjøtt innbyr til marinering fordi det har en nøytral egensmak som lett lar seg kombinere med andre smaker. En marinade skal selvfølgelig bestå av noe krydder eller annet som setter smak på kjøttet. I tillegg må det være litt olje, for å fordele og forsterke smaken som krydderet gir. Endelig er det ofte noe syrlig i en marinade, - noe som både gir en frisk smak og som kan øke holdbarheten i sommervarmen noe. Eddik, vin, sitronsaft, kefir eller yoghurt er mest vanlig. Det er smart å lage marinaden i en plastpose, legge kjøttet i posen og knyte den. Da er det enkelt å snu posen et par ganger i løpet av marineringen for at alt kjøttet skal få like mye smak.
Det finnes også mange ferdige marinader man kan kjøpe, men som regel blir det billigere å lage dem selv. Dessuten er det mer utfordrende å eksperimentere seg frem til sin egen "verdens beste marinade" med spennende kryddere og smaker.
Spidd, wok eller folie
Mest vanlig er det å legge kjøttet direkte på grillristen, og det går for det meste greit. Likevel hender det at kjøttet har lett for å sette seg fast på risten eller blir brent før det er stekt igjennom. Da kan det være en god løsning å legge kjøttet på et stykke aluminiumsfolie som er smurt med litt olje.
Ved å træ kjøtt vekselvis med frukt eller grønnsaker får man både kjøttet og tilbehøret ferdig samtidig. Det samme også i en grillwok, som etter hvert begynner å bli vanlig "ekstrautstyr" til grillen. Husk bare på at kjøtt og grønnsaker ikke må skjæres i for små biter, slik at de faller ut gjennom hullene. Skal man på piknik, er det ønskelig å dra på så lite utstyr som mulig. Å skjære kjøttet i strimler, marinere det, pluss å skjære grønnsakene i wokvennlige biter, gjør man derfor hjemme. Dermed er maten også ferdig i løpet av få minutter.