Omar Viset (37) er huskokk og informasjonskonsulent på Opplysningskontoret for kjøtt. Viset har jobbet som kokk- og mellomleder ved forskjellige hoteller og restauranter i Norge. Utenlandserfaringen sikret han seg i Tyskland og Fishereihafen restaurant i Hamburg. Han har også fartstid som stuert på fisketråler, ved Falklandsøyene.
I 1994 begynte han på Norges Hotellhøgskole. Ved siden av studiene jobbet han på Gastronomisk institutt, et engasjement som ble forlenget etter at han var ferdig med studiene. Før Omar tiltrådte i Opplysningskontoret, var han innom cateringsbransjen og var med i utviklingen av Gladmat-festivalen, og i den sammenhengen startet han også Gladmat-skolen.
Her får du Omars festmeny - en meny han vil servere til familie og venner i julen.
Julesylte
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skrell beter og jordskokker. Varm opp oljen. Tørk godt av røttene, skjær dem i syltynne skiver og legg dem forsiktig i oljen. Fritter på forsiktig varme, men likevel varmt nok til at det blir sprøtt og gyllent.
Ta beter og jordskokker opp av oljen, la det renne godt av seg på kjøkkenpapir. Krydre lett med salt.
Anrett skiver av julesylte, gjerne på brød sammen med beter og jordskokker, med persille og basilikum som garnityr.
By på helnorsk tapas som løfter ethvert koldtbord
Her er rettene du skal lage til tapasbordet
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Omar Viset, Opplysningskontoret for kjøtt
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
Reinsdyrfilet med pære, potet og sopp
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sett ovnen på 180°C. Steketid ca. 20 minutter.
Skrell potetene. Skjær poteter og pærer i ca. ½ cm tykke skiver. Brun potet- og pæreskivene i smør i varm stekepanne. Krydre med salt og pepper. Ta dem ut av pannen og stable annenhver skive med pære og potet til et "pæretårn". Sett pærene i en liten ildfast form.
Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper. Brun filetene raskt i smør i varm panne til de får en gyllen farge. Legg dem over i formen sammen med "pæretårnene". Stekes ca. 20 minutter på 180°C.
Hakk og fres sjalottløken i smør i en liten kjele. Hell på rødvin og kok uten lokk til den er redusert til halve mengden. Lag saus etter oppskrift på posen, litt av vannet erstattes med rødvinsjyen.
Skrell sjalottløken og del dem i fire på langs. Riv av stilkene på spinaten, skylles godt i kaldt vann. Rens soppen og skjær den i store skiver. Brun sopp og løk i stekepannen, vend inn spinaten de sist 2 minuttene av stekingen.
Lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her
Alle fakta om rein og hvilke deler av dyret du bruker til hva
Les om det fantastiske reinkjøttet her
Reinsdyrkjøtt er noe av de beste vi har. Prøv en av disse oppskriftene
Her finner du deilige retter med vilt
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Omar Viset, Opplysningskontoret for kjøtt
Foto: Synøve Dreyer
Drikke som passer til denne oppskriften
Hvit sjokolade- og limeparfait
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Ha eggeplommer, sukker og fløte i en kjele, og varm opp til kokepunktet under stadig omrøring.
Bløt gelatinplatene i kaldt vann ca. 5 minutter, klem ut vannet og ha dem over i kjelen. Rør godt. Hell alt over i en bolle og pisk til det er romtemperert, bruk gjerne miksmaster.
Brekk sjokoladen i biter og ha den over i en liten bolle. Sett denne i en kjele med vann og smelt sjokoladen ved middels varm temperatur.
Visp fløten til myk krem.
Eggeblandingen og sjokoladen bør ha lik temperatur når det blandes. Hell sjokoladen i eggeblandingen, rør sammen og vend inn kremen forsiktig til slutt. Fyll massen kremerhusene og frys dem.
Ta ut parfaiten noen minutter før den skal anrettes slikt at den lett slipper formene.
Tips: Ved å koke opp egg og fløte unngår du iskrystaller ved frysing.
Server morellkompotten lun, ikke kjøleskapskald.
Legg bakepapir på stekebrettet. Smør røren/deigen utover i et tynt lag. Legg et lag bakepapir over og stek kjeksen ved 160°C ca. 5 minutter.
Ta ut brettet. Skjær/marker trekanter og stikk ut/marker tre sirkler i hver trekant. Stek videre til kjeksen er lys brun og sprø.
Form kjeksen til en bølge mens den ennå er varm.
Kjeksen kan oppbevares i tett boks et par uker.
Tips: Kjeksen kan selvfølgelig utformes på andre måter.
Sendt inn av Omar Viset, Opplysningskontoret for kjøtt
Foto: Aina C. Hole
Drikke som passer til denne oppskriften
Let etter dine nye favorittoppskrifter blant de flere tusen oppskrifter du finner hos Apéritif.