Perfekt ribbe med sprø svor

Ole Martin Alfsen viser deg hvordan du lager julens saftigste ribbe med perfekt tilbehør og sprø svor i disse videoene.
Redaksjonen
08 Desember 2004 - 12:30

En skikkelig svineribbe med knasende sprø svor er hva flest nordmenn serverer til det store festmåltidet på julaften.
 
Men hvordan var det vi gjorde det for å få svoren skikkelig sprø, hvor lenge før skal man salte og pepre ribba, og hvordan lager jeg det beste tilbehøret?
 
Nedenfor finner du en rekke videoer for tilberedning av svineribbe med tilbehør, samt deres respektive oppskrifter.
 
Firestjerners kokk
Mesterkokken Ole Martin Alfsen fra Kulinarisk Akademi i Oslo, som også er kjent fra TVNorges Firestjerners middag, tar deg her gjennom de viktige trinnene for at ribben og tilbehøret skal bli helt perfekt.
 
Nederst i artikkelen finner du alle de gode oppskriftene til det perfekte ribbemåltidet.
 
Ved å klikke på lenkene nedenfor blir du videresendt til videoene på VG TV.

Her kan du se videoene som er produsert av VG Nett i samarbeid med Apéritif:

Slik får du perfekt ribbe
 
Ole Martin Alfsen fra Kulinarisk Akademi viser deg hvordan du lager ribbe til jul, med sprø svor selvsagt.
 

Slik lager du rød- og surkål enkelt
 
Ole Martin Alfsen viser deg hvordan du lager verdens beste rødkål og surkål selv.
 

Steking av ribbe

Steking av ribbe

Fremgangsmåte

  1. Sjekk at ribbeina er saget over eller få slakteren til å gjøre det for deg.
  2. Kjøper du frossen ribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfryst. Tin ribba i kjøleskapet, da får du minst væsketap. Svoren rutes med en skarp og spiss kniv ca ½ cm ned i spekket. Prøv å få rutene parallelt med ribbeina, da blir det lettere å skjære opp senere.
  3. Krydre ribba godt, målene over er et utgangspunkt, noen ønsker mer, andre mindre. Ribba kan gjerne krydres et par dager før den stekes, det gir et bedre resultat. 
  4. Når ribba skal stekes: 
    Sett ovnen på 230 grader. Legg en asjett i bunnen på en langpanne, legg ribba over slik at asjetten ligger på midten og sørger for en forhøyning på midten. Da renner fettet vekk, og ribba blir lettere sprø.
  5. Hell i 2-3 dl vann og dekk med aluminiumsfolie. Sett inn i ovnen og la det steke i ca 30-45 minutter. Fjern folien og skru ned ovnen til 200 grader og stek videre ca 1 ½ time. Sjekk vannet innimellom, og fyll eventuelt på med vann om nødvendig.
  6. Ribba vil vanligvis få sprø svor av seg selv. Skulle ikke dette være tilfellet kan du sette ribba øverst i ovn under grill eller maks overvarme. Dekk til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, så de ikke blir brent.
  7. Ribba tas ut av ovnen og hviles på et lunt sted i minimum 30 minutter - 45 minutter er enda bedre. Da vil væsketapet bli mindre når du skjærer opp. Pass bare på å ikke dekke til ribba når den hviler for da vil den sprø svoren bli myk av dampen fra den varme ribba.
  8. Stekesjyen og fettet fra ribba helles ut av langpanna og over i en liten kjele og kan serveres som stekesjy.

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du surkål

Slik lager du surkål

Fremgangsmåte

  1. Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele. Tilsett kraft og vin eller vann.
  2. Bruker du vin, vil surkålen bli fruktigere og friskere.
  3. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom. Smak til med eddik og sukker. Rør eventuelt inn litt fett fra ribben i surkålen før servering.
  4. Lager du surkål av rødkål, bør eddiken blandes inn før koking. På den måten bevares rødkålens farge best.

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du rødkål

Slik lager du rødkål

Fremgangsmåte

  1. Rødkål kuttes fint (med mandolin) i strimler.
  2. Ha kål, eple, rosiner, fiken, vin, eddik, juice og krydder i en bolle til marinering. La de ligge i en god time, men aller helst over natten.
  3. Fres finhakket løk i andefett/ribbefett, tilsett rødkål med marinade og kraft. La dette småkoke til kålen er ferdig kokt.
  4. Smak til med salt, pepper og eventuelt sukker.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her