JULEMAT: Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Julemat Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

(Thomas Francois)

Ingen jul uten karamellpudding

 

Karamellpudding til jul

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

4 stk

Fremgangsmåte

Lag karamell:
Sett en 1-liters form på en middels varm plate, tilsett sukkeret.

Det tar litt tid før sukkeret smelter og brunfargen kommer, vær tålmodig, ikke rør i sukkeret. Etter hvert som sukkeret karamelliseres, vend på formen slik at sukkeret blir jevnt smeltet.

Drei til slutt på formen slik at karamellen blir jevnt fordelt. Sett til avkjøling.

Bruker du induksjonsovn må du etter all sannsynlighet lage karamellen i en stekepanne og helle den over i formen når den har riktig farge.

Puddingen:
Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene over i en kjele. Tilsett fløte og sukker og kok opp.
 
Tips:
Du kan i stedet for vaniljestang bruke 1 ss vaniljesukker.
 
Avkjøl fløteblandingen og bland inn halvpisket egg. Eggene må ikke vispes for mye, for da blir puddingen pipete (små-hullete). Sil blandingen over i formen.

Stek puddingen i vannbad på nederste rille i ovnen, på 120 grader i ca. 2 timer.

Ta ut puddingen når den er fast og la den avkjøles på rist før du setter den i kjøleskapet i minst 1 døgn.

Ved servering løsnes puddingen med en skarp, varm kniv og hvelves over på serveringsfat.
 
Karamellsausen, som er igjen i formen, kan serveres som den er eller blandes med pisket kremfløte.

Tips: Sett langpannen med karamellpuddingen i ovnen før du heller på varmt vann.

Flere gode juledesserter finner du her

Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Dette er de syv slagene du skal bake til jul

Lucia-feiring med lussekatter

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Espen Grønli

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Klubbkokken serverer: Tagine med sau og gresskar

Få øynene opp for deilig sauekjøtt med denne smaksrike retten

Debatten raser i media etter NRKs avsløring om Norges skjulte matsvinn. På Norturas fryselagre ligger sauekjøtt nok til millioner av middager. Disse kommer aldri ut til butikkene. Butikkene skylder på forbrukerne, men forbrukerne kan jo ikke kjøpe noe som ikke er tilgjengelig. Les hele saken

Til toppen