Slapp av på 17. mai

La årets 17. mai-fest bli en uformell sammenkomst med noe smågodt å bite i, akkompagnert av viner tilpasset så vel anledning som matfølge og budsjett.

Ikke alle gidder å stå opp tidlig på 17. mai enten det er for å få med seg dagens første taler, for å følge familiens håpefulle musikanter eller for å gjøre de siste krampeaktige forberedelsene til 17. mai-festen du angrer som en hund på at du ga deg i kast med. Hvis du er en av dem som ser på 17. mai som en deilig avslappende fridag som kan tilbringes delvis i senga akkompangert av hornmusikk fra gata og fra de kontinuerlige TV-sendingene i "alle kanalar", trenger du ikke lese mer, hvis du da ikke har lyst å gjøre en vri i år.

Forberedelse
Men hvis du er en av dem som gruer seg til 17. mai på grunn av alt peset, kan du lese litt til og kanskje tenke over at løsningen for nasjonaldagen er å ta det helt rolig. Invitere til en uformell mottakelse utpå ettermiddagen, ingen stor middag, bare litt å bite i og noe forfriskende i glassene. Så får alle hygge seg, også du som er vert. For forberedelsene kan du i stor grad gjøre kvelden i forveien. Pyntingen og alt det der. Så er det bare å sørge for å komme hjem et par timer før gjestene slik at du står klar med kald drikke til liten og stor når det ringer på.

Noe med futt i
Noe å bite i krever fleksibel drikke, og hva er vel ikke mer passende enn noe med bobler i. Vi starter med Freixenet Cordon Negro, Brut (946) som bør være en gammel kjenning for de fleste og ikke minst en rimelig løsning for 17. mai-"champisen". En frisk og fruktig musserende med behagelig mousse (bobler) som ikke bare egner seg til å nippes til men går også svært godt til litt krydret småsnacks.

Ekte champagne må vi også prøve og denne gangen to forskjellige som begge er røverkjøp i sin kategori. Drappier Carte Blanche Brut (30532) tilhører gruppen champagne uten årgang som er en blanding av flere årganger, normalt de to-tre siste. Drappier er et relativt lite champagnehus som holder til i den minst kjente underregionen av Champagne, nemlig aube. Her dyrkes primært røde druer som pinot noir og pinot meunier som ved siden av chardonnay er champagnes hovedingredienser. Drappiers brut er derfor laget av 75 prosent pinot noir, 20 prosent pinot meunier og 5 prosent chardonnay.

Kvalitetsorientert
Champagne fra Aube har ikke den samme status som den fra eksempelvis Montagne de Reims eller Côte des Blancs. Her er ingen grand cru eller premier cru-vinmarker, men Drappier som for øvrig var de Gaulles favoritt, tilhører de meste kvalitetsorienterte i denne delen av Champagne. Til glede for deg og meg som kan nyte et glass hederlig champagne til en akseptabel pris som er lett å forstå og like. Mye smak rett og slett, i form av gode søte frukter. Drappier Brut er dessuten en fleksibel champagne som passer så vel til å nytes alene som til håndmat, samt til en hel meny basert på fisk.

Gunstig alternativ
Neste champagne er på en måte motsatsen, for Jacquart Blanc de Blancs Millesime Brut 2002 (3183) er laget av bare chardonnaydruer og fra en enkelt årgang. André Jacquart er enda mindre enn Drappier og har hovedsete i det som for mange er det virkelige hjertet av Champagne, nemlig Mesnil. Dette er ren grand cru til en usedvanlig gunstig pris. Og en utmerket champagne til å nyte alene eller sammen med mat, særlig sjømatbasert, men også blandet kost som her. Men den er slankere i stilen enn Drappier og dermed ikke med så bred folkelig appell.

Hvit slager?
Siden ikke alle liker bobler, må vi ha noen stille alternativer. Gascogne er kilde til en stor andel av de hvite vinene som drikkes i Norge, og det er særlig ett hus som dominerer, nemlig Tariquet, med én million liter årlig som faktisk er så mye som 38 prosent av all fransk hvitvin omsatt via polet. Stadig nye produsenter ønsker å få en del av denne lukrative kaka. Siste forsøk står Domaine d'Orfeuilles 2006 (10271) for. Den er intens i aromaene, fruktig og med fine syrer. Like god som matvin som aperitiffvin, og den foretrekker litt fedme i maten. Den er også utmerket når lysten på ferske reker, loff og majones snart gjør seg gjeldende.

Rødt og annet godt
Noen røde alternativer må vi jo også ha. Og da ønsker vi oss en saftig rødvin med god friskhet og bløte tanniner, ikke for kraftig altså siden dette er lett mat. Italienske L'Armangia Barbera d'Asti 2013 (10194) er laget av druen barbera som kan gi alt fra saftige viner beregnet på å drikkes unge til ganske så kraftfulle saker. Denne er i første enden av skalaen og er perfekt å servere ved slike uformelle ettermiddagsanledninger som denne. Husk bare å servere den ved maks. 15-16 grader.

Et hvert snacksbord må ha noe søtt å by på. Vi satser på jordbær selv om de ikke er norske. Og nettopp derfor marinerer vi dem i balsamicoeddik og sukker som løfter smaken til overraskende høyder. Hvis du har drukket champagne til håndmaten, blir det kanskje for mye med en søt musserende italiener til jordbærene.

Utmerket til fruktdesserter eller til blåmuggoster samt selvsagt til terriner og gåseleverposteier. Men vil du gjerne ha søte bobler til de balsamicomarinerte røde, er Fontanafredda Asti (13786) et forfriskende alternativ. Forførende fruktig og lite alkohol er en fin finale på en slik ettermiddagssammenkomst.

Ideer til 17. mai-snacks

Til de minste:

Pitabrød med pølser i tomatsaus

Fremgangsmåte

Fres hvitløk og sjalottløk i olje. Tilsett tomatene, sukkeret og de tørkete urtene (de friske tilsettes helt til slutt) og la sausen småkoke i 30 minutter. Spe evt. med vann. Smak til med salt og pepper. Før servering varmes sausen opp sammen med grillpølse skåret i skiver. La de små få fylle tomatsausen i pitabrødene (som du har åpnet på forhånd) selv. Sett frem revet ost som de kan toppe med. Samt litt strimlet issalat og agurk for de som ikke har grønnsaksvegring.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Focaccia

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

2 ts
tørrgjær

Fremgangsmåte

Løs opp gjæren i vannet og la blandingen stå i 10 minutter. Tilsett olivenoljen.

Bland inn melet litt etter litt. Ha litt mel på bakebordet og elt deigen til den er smidig.

Legg den i en bolle til heving i en time (eller aller helst over natten da kan du steke brødet om morgenen, alternativt kan du fryse det).

Dekk med plastfolie. Smør en langpanne med olivenolje eller bruk bakepapir.

Kna deigen og kjevle den til en tykk leiv som passer til pannen. La etterheve under et stoffstykke i 30 minutter.

Lag groper i deigen med fingeren og drypp over godt med olivenolje. Dryss over grovt salt og rosmarinblader (grovhakket hvis de er store).

Stek brødet ved 200 grader i 30 minutter. Skjæres opp i firkanter à 5x5 cm.

Tips: Dette langpannebrødet er nesten en rett i seg selv. Du trenger bare litt spekeskinke og en salat ved siden av.

Her det flere gode oppskrifter på foccacia 

Se alle våre gode oppskrifter på brød og andre typer bakverk

Og dette er våre glutenfrie oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto:

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Det grønne hjørnet
Gulrøtter og stangselleri skåret i tynne staver serveres sammen med forskjellige dip'er:

Ansjoskrem

Fremgangsmåte

Kjøres i food processor til det blir jevnt.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Aioli med cayennepepper

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 stk
poteter, kokte
1 ss
sennep, fransk

Fremgangsmåte

Kjør potetene (uten skall) sammen med hvitløk, sennep, sitronsaft, cayenne og safran i foodprocessoren eller i mikseren.

Tilsett eggeplommene og litt vann. Kjør til en glatt masse og spe med olje til en tykk majones.

Smak til med salt, pepper og evt. mer sitron.

Her finner du oppskrifter til mange sauser og marinader

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Skinkepakker

Fremgangsmåte

Bland alle ingredienser. Brett hver skinkeskive til kremmerhus og fyll med blandingen. Lås pakken med en tannstikker. (NB: uten smak).

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Poppadums med tigerreker og salsa

Fremgangsmåte

Dypp tomatene i kokende vann noen sekunder og avkjøl i kaldt vann. Skrell og fjern frøene. Skjær i terninger. Bland med mango og avocado og tilsett de øvrige ingrediensene. Sett kjølig. Poppadums stekes i olje etter beskrivelsen på pakken. Legg dem på kjøkkenpapir for at overflødig fett skal dryppe av. Dette kan gjøres om morgenen eller sågar kvelden i forveien. Oppbevar i boks frem til servering. Tigerrekene skrelles og stekes noen sekunder på hver side før servering. På hver poppadum legges en skje salsa og 1 tigerreke

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Desserten:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen